İncir
İncir, dutgiller familyasına ait, geniş yapraklı bir ağacın meyvesidir. Ağacın boyu yaklaşık 5-6 metreyi bulur, yaprakları dilimli olan incir Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. İncir ağacı dişi ve erkek olarak ikiye ayrılır. Dişi incir ağacının meyveleri daha büyüktür ve yenilebilir. Erkek incir ağacı ise dişiye göre daha az, küçük meyveler verir ve meyveleri yenmez. İncir kurutulabildiği için yılın her anında tüketimi yapılabilir.
BÖLÜM 1İncirin İçeriği
İncir içeriğinde bol miktada mineral ve vitamin barındırır. Bu sayede sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. Potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra B grubu vitaminler, C vitamini ve K vitamini bakımından da oldukça zengin içeriğe sahiptir. Yüksek derecede lif içeriği vardır. Kalori miktarı da oldukça düşüktür.
BÖLÜM 2İncirin Faydaları
İncir içeriği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığın birçok alanında faydalıdır. Çok düşük kaloriye sahip olan incir bu nedenle diyet yapanlar tarafından sık tercih edilir.
- Kemik sağlığını korur. K vitamini ve kalsiyum içeri kemik dokularının güçlenmesini sağlar. Kemik kırılganlığını azaltır. Bu sayede kemik hastalıklarının gelişme riskini azaltır.
- Kalp sağlığını korur. Potasyum içeriği tansiyonun dengede kalmasını sağlar. Bu sayede tansiyona bağlı gelişebilecek kalp hastalıklarını önler.
- Sindirim sistemi sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Lif içeriği yüksek olan incir, doyurucu özelliğe sahiptir. Yemek yeme isteğini bastırır. Yine içeriğinde yer alan lif mide sağlığını korur, ülser hastalığına karşı faydalıdır.
- Hem kurusu hem de tazesi adeta vücutta antibiyotik etki yaratır. Kanın ve bağırsakların temizlenmesini sağlar.
- Kabızlığa karşı faydalıdır. Kabızlık genelde sindirim sistemi bozukluklarından kaynaklanır. İncir bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığa karşı iyi gelir.
- Cilt hastalıklarına karşı incirden yararlanılabilir. Antioksidan etkisi sayesinde ciltte gelişebilecek hastalıkların oluşum riskini azaltır. İncir püre şeklinde cilde uygulandığında cildin beslenmesini ve temizlenmesini sağlar.
- Ağrı kesici etkisinden yararlanılabilir. Soğuk havalarda salgın şeklinde gelişen hastalıklarda yaşanan ağrıları giderir. Özellikle boğaz ağrısına karşı oldukça etkilidir. İncir ılık suya ıslatılıp balla karıştırıldıktan sonra içilirse boğaz ağrısı hafifletilebilir.
- Saç sağlığı için kullanılabilir. İçeriğinde bulunan C vitamini saç köklerini kuvvetlendirir, saç derisinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
BÖLÜM 3Kuru İncirin Faydaları
İncir kurutulabilir özellikte bir meyve olduğu için yılın her anında faydalarından yararlanılabilir. Hazmı kolay ve hoş bir tada sahip olduğundan belki de en fazla tüketilen meyveler arasında yer almaktadır.
- Kuru incir kilo verme sürecine katkıda bulunur. Kalorisi oldukça düşüktür. Lifli yapısı uzun süre tok kalmayı sağlar.
- Yine içeirğinde yer alan lif ssayesinde sindirim sistemi sağlığını korur.
- Vücutta sodyum seviyesini düzenleyerek hipertansiyona karşı iyi gelir.
- Kanseri önleyici etkisi vardır. Antioksidan içeriği kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Oluşan kanserin yayılma süresini yavaşlatır.
- Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Demir bakımından zengin içeriğe sahip olan incir demir eksikliği sebebiyle gelişebilecek hastalıkların oluşmasını önler.
Kuru incir ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için diğer içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
BÖLÜM 4İncir Suyunun Faydaları
İncir suyu da tıpkı meyvesi kadar faydalıdır. Ancak incir suyu farklı hastalıkların tedavisinde de alternatif olarak kullanılabilir.
- İncir suyu uykusuzluğa karşı faydalıdır. B6 vitamini içerdiği için vücutta müshil etkisi de oluşturur.
- Kabızlığa karşı kullanılabilir. Yulaf sütüyle karıştırılıp içildiğinde şiddetli kabızlığa karşı faydalı olur.
- Mesanede taş oluşumunu önler.
- Metabolizmayı güçlendirir, vücudu virüslere karşı korur.
- Boğazda oluşan tahrişi giderir, bronşları açar, bronşları enfeksiyonlara karşı korur.
- Kalori yakmak için incir suyundan yararlanılabilir.
- Çocuk ve bebeklerin gelişimini destekler. Taze sıkılmış incir suyu içeriği bakımından anne sütüne yakın özelliktedir.
- E ve C vitamini içeriği sayesinde saç sağlığını korur.
- Yaşlanmaya bağlı gelişen hastalıkların oluşma riskini azaltır.
BÖLÜM 5İncir Kürü
İncir kürü özellikle gebe kalmakta güçlük çeken kadınlara önerilmektedir. Hazırlanış aşaması oldukça kolaydır.
- 3 su bardağı su
- 19 tane kuru incir
Hazırlanışı: 3 su bardağı su bir tencere içinde kaynatılır. Yıkanan kuru incir ikiye bölünüp suya eklenir. İncirle birlikte 22 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra süzülür ve günde 3 defa yemeklerden önce içilir.
İncir kürü 22 gün düzenli uygulanıp, 22 günden sonra 7 gün ara verilip, tekrar 22 gün uygulanır.Kür her gün taze olarak hazırlandığında daha verimli olur. İncir kürü gebe kalmak için uygulanacaksa adet kanamasının bittiği gün başlamak daha faydalı olur.
İncir kürünün bilindik bir zararı olmasa da fazla tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle önerilen miktarda tüketilmesi daha sağlıklı olur.
İncir Kürü Faydaları
- Gebe kalmayı kolaylaştırır.
- Yumurtalıkla ilgili yaşanan sorunlara karşı etkilidir. Yumurta sayısını ve kalitesini arttırır.
- Miyom ve kist nedeniyle yaşanan belirtileri hafifletir.
- Vücutta detoks etki yaratır.
- Kalbi korur.
- Kabızlığa karşı iyi gelir.
- Tansiyon sorununa karşı iyi gelir.
- Eklem ve kas ağrısını giderir.
- Cilt sorunlarına karşı iyi gelir.
- Saç sağlığını korur.
BÖLÜM 6İncirin Zararları
İncir aşırıya kaçılmadığı sürece tüketimi zararlı olan bir meyve değildir. Tatlı bir meyve olduğu için diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi önerilir. İncir, kan şekerinin düşmesine yol açabilir. Özellikle insülin kullanan kişiler mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir. Kuru incir satın alırken de dikkat edilmelidir. Koyu renkli olan incirler ve küflenmemiş olanlar tercih edilmelidir.