Türkiye'nin Meşhur Yemekleri
Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan insanların, kendi yöresine ait yemek kültürleri vardır. Bu farklı kültürler sonucunda Türk mutfağı, çeşitli damak tatlarıyla hazırlanmış yemekler sayesinde zenginleşmiştir. Türk mutfağının en sevilen yemekleri başka ülkelerin de ilgisini çekmiş ve bazı yemekler meşhurlaşmıştır.
MANTI
Herkesin beğenisini kazanan bu yemeğin ana vatanı Kayseri ilidir. Yemeğin yapılışındaki ana madde, hamurdur. Mantı için uygun malzemeyle hazırlanan hamur açılır ve küçük kareler oluşturulacak şekilde kesilir. Hamurun içerisine kıyma koyulayarak bohça biçiminde kapatılır. Hazırlanan hamurlar suda haşlanır ve daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak yoğurt üzerinde kızdırılmış tereyağı, pulbiber ve salça karışımı gezdirilir. Arzuya göre nane de eklenerek servis edilir.
KEBAP
Kebap; ateş üzerinde şişler yardımıyla pişirilen etlerin genel ismidir. Ülkemizde birçok kebap çeşidi mevcuttur. Bunların en yaygını ve tüketileni Adana Kebabı ve Urfa Kebabı dır. İsimlerini Adana ve Şanlıurfa ilinden alırlar. Adana Kebabı acılıdır ve acı sevenlerin tercih ettiği yemektir. Urfa Kebabı ise daha az acılıdır. Kebaplar, yanlarında közlenmiş sebzeleri(biber, domates, soğan), ezme salatası, lavaşı ve bulgur pilavı eşliğinde sunulur.
LAHMACUN
Doğu Anadolu yöresinin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Yapımı; lahmacun için özel hazırlanmış hamuru geniş oval bir şekilde açılır ve üzerine sebzeli kıyma harcı yayılır. Taş fırına, kürek yardımıyla sürülür ve pişirilir. Lahmacunun yanında bol yeşillik, domates, soğan ve limon servis edilir.
YAPRAK SARMASI
Türkiye'nin her yöresinde zeytinyağlı, etli vb. çeşitlerde yapılan yemek türüdür. Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha çok, asma yaprağından yapılan zeytinyağlı, ekşili sarmalar tercih edilir. Karadeniz yöresinde de karalahana ve pazı yaprağından yapılan sarmalar meşhurdur. Yaprak sarmasının genel olarak tarifi; hazırlanan yapraklar haşlayıp süzülür. Daha sonra içine çiğ veya kavrulmuş pirinç harcı konur. Ve kalem görünümünde sarılır. Sarma, yanında yoğurt veya limon ile servis edilir.
ÇİĞ KÖFTE
Adıyaman ve Şanlıurfa illerinden çıkmış meşhur yiyecektir. Çiğ köftenin etli ve etsiz olarak iki çeşidi vardır. İsminden de anlaşıldığı üzere pişirmeden yapılan uzun süre yoğurulma işlemiyle hazırlanan köftedir. Ana maddesi bulgurdur. Esmer ince bulgurdan yapılır ve içerisine sebzeler ve baharatlar koyularak zenginleştirilir. Bütün malzemeler yoğurma işleminde iç içe geçer ve yumuşak yapışkan bir kıvam alır. El ile şekil verilen çiğ köfteler yanlarında göbek salatası, sosu, nar ekşisi ve limonuyla sunulur. Arzuya göre lavaşa sarılıp dürüm şeklinde yenir.
HAMSİLİ PİLAV
Karadeniz yöresinin meşhur deniz ürünü olan hamsi, pilavla birleştirilmiştir. Yapılışı; hamsiler yıkanır ve güzelce ayıklanır. Daha sonrasında tepsi veya tencereye tabanı ve yanları kapanacak şekilde tek tek dizilir. İçi için hazırlanan pilav koyulur ve tekrardan üstü hamsiyle kapatılır. Fırında pişen hamsili pilav düz bir tabağa ters çevirilerek konur ve servis edilir.
PİDE
Türkiye'nin her bölgesine yayılmış birçok çeşidi olan meşhur yemeklerindendir. Daha çok İç Anadolu yöresine aittir. Kır pidesi, kavurmalı, kıymalı, yumurtalı, peynirli, sucuklu vb. pide çeşitleri vardır. Ortası açık iç malzemesi görünen formda pideler ve üstü kapalı şekilde pideler mevcuttur.
DÖNER
Dana eti ve tavuk etinden oluşan iki çeşitli yemektir. Et parçaları ince ince kesilip baharatlarla birleştirildikten sonra kalın bir şişe üst üste dizilir. Daha sonrasında hazırlanan şiş, ateşin etrafında döndürülerek pişirilir. Ekmek veya lavaş arasında kıvırcık, domates, ketçap, mayonez, turşu gibi malzemelerle servis edilir. Pilav üstünde veya tabakta iskender şeklinde tereyağı ve salça sosuyla sunulabilir.
KEŞKEK
Anadolu yöresinin davet, etkinlik, düğün gibi aktivitelerde yapılan meşhur yemeğidir. Ana malzemesi buğdaydır. Genellikle tavukludur ve lapa kıvamlıdır. Arzuya göre üzerine tereyağı gezdirilebilir.
BAKLAVA
Gaziantep yöresinin en meşhur tatlısıdır. İncecik açılan yufkaların arasına fıstık, ceviz, fındık konur. Kat kat dizilen yufkalar kare şeklinde kesilir ve daha sonra pişirilir. Pişen baklavalara en son şerbeti dökülür ve dinlendirilir.
LAZ BÖREĞİ
Karadeniz bölgesinin, Trabzon ilinin meşhur tatlısıdır. İsminden dolayı tuzlu bir yiyecek olarak sanılsa da şerbetli bir tatlı türüdür. Görünümü baklavayı andıran bu tatlı yufkaların arasına muhallebi konularak yapılır. Ve daha sonrasında üzerine şerbet dökülür.