Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı (psoriasis), şiddetli dönemleri ve kısmen azaldığı dönemleri olan ve yaygın görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Psoriasis, en alt deri tabakasından, yani, üretildikleri yerden deri hücrelerinin, ölüp pullar halinde döküldükleri en üst tabakaya hızlı bir süreçle gelmesi ve ölü hücrelerin süratle birikerek deri yüzeyinde kalın pullar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Toplumun yaklaşık yüzde 2'sinde görülen bu hastalığın ağır belirtileri olduğu bilinmektedir. Herhangi bir yaşta aniden başlayabilir, fakat genellikle yavaş yavaş ve 15 ile 35 yaşları arasında başladığı gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde sedef hastalığının en yaygın sebepleri genetik faktörler ve bağışıklık sistemindeki arızalar olarak belirlenmiş olup, mikrobik bir rahatsızlık olmaması sebebiyle bulaşıcı değildir. 

BÖLÜM 1
Sedef Hastalığı (Psoriaris) Belirtileri Nelerdir?

  • Vücudun özellikle dirsekler, dizler, gövde ve kafa derisi kısımlarında, güneş rengi pullarla kaplı kuru, kırmızı bölümler
  • Küçük, pul pul noktalar (Sıklıkla çocuklarda görülen şekli)
  • Kızarma ve pulların tüm vücuda yayılması
  • Tırnaklarda çukur veya çizgi şeklinde kabartılar
  • Deri çatlaması, kaşıntı, hafif kanama, ağrılı eklemler

BÖLÜM 2
Sedef Hastalığı (Psoriaris) Tanısı

Hastalığa tanı konması için bir cilt hastalıkları uzmanına tedavi olunması gerekmektedir. Genellikle teşhis, sürekli muayene ile konur. Uzman tarafından yapılan fiziki tetkik ile hastalığın tanısı konabileceği gibi, uzman kişi, mantar enfeksiyonu ihtimalini veya belirtilere sebep olabilecek diğer hastalıkları safdışı bırakmak amacıyla bir deri biyopsisine de ihtiyaç duyabilir.

BÖLÜM 3
Sedef Hastalığı (Psoriaris) Tedavi Yöntemleri

Sedef Hastalığı (psoriaris) tanısı konan hastalarda uygun tedavinin uygulanması için hastalığın şiddeti belirlenmelidir. Hafif vakalarda, reçetesiz satılan kömür katranlı sabunlar, merhemler, özel temizleyici ve şampuanların kullanılması önerilmektedir. Gerek görüldüğü takdirde güçlü kömür-katranlı veya kortikosteroid birleşimler, losyon ve merhemler kullanılarak derideki kalınlaşmanın önüne geçilmesi ve iltihabın azaltılması amaçlanır. 

Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi dışında hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunlar;

  • Cilt kıvrımlarında oluşan sedef hastalığını arttırmamak amacıyla kilo kontrolünü korumak
  • Enfeksiyonlardan kaçınmak
  • Hastalığın görüldüğü bölgeleri kaşımamak, kalınlaşan deriyi koparmamak
  • Aşırı kırmızı et, işlenmiş gıdalar ve alkol tüketiminden kaçınmak

BÖLÜM 4
Sedef Hastalığı (Psoriaris) Tedavisinde Işık Tedavisi (Fototerapi)

Işık tedavisi (fototerapi) ağır sedef hastalarında uygulanan bir yöntemdir. Ultraviyole B ışığı kullanılarak yapılan bu tedavi yöntemi, bir hastane ya da bir sedef tedavi merkezinde uygulanır. Ağır sedef vakaları sıklıkla yaklaşık 3 hafta süreli fototerapiyi gerektirmektedir. Bu yöntemde, hastanın cildi kömür-katran merhemi yoluyla hassasiyeti arttırıldıktan sonra ultraviyole B ışınına tutulur. Işın tedavisi çoğunlukla yeterli olsa da gerek görüldüğü durumlarda tedavi ile birlikte yeni bir grup ağızdan verilen ilaç veya merhem ile de desteklenir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Balık Yağı
Çocuklarda Zehirlenmeler
Polikistik Over Sendromu
Tüp Bebek
Boş Gebelik
Tansiyon
Sıtma