BÖLÜM 1Polikistik Over Nedir?
Polikistik Over Sendromu, kadınlarda en çok ortaya çıkan jinekolojik problemlerden biridir. Genel olarak yumurtlama problemine neden olarak hormonal bir dengesizlik yaratır. Polikistik over sendromu bir kanser çeşidi değildir, aslında yumurtalıktaki fazla yumurtanın atılamaması durumudur (anovulasyon).
Kadınların yaklaşık %10'unda görülmektedir. Tanı konulabilmesi için adet düzensizliği, yumurtalıklarda kist oluşumu, tüylenme veya androjen hormonların artması gibi bulgulara rastlanılması gerekir. Genetik ve fiziki etkenlerin hastalığın oluşmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
BÖLÜM 2Polikistik Over Semptomları
Hormonal düzensizliğin yarattığı sonuçlar her kadında farklı boyutta kendini gösterse de genel olarak şu belirtiler gözlemlenir:
- Adet düzensizliği
- Hızlı kilo alma, yavaş verebilme
- Yağlı cilt
- Aşırı tüylenme
- Saç dökülmesi
- Akne
- Metabolik sorunlar
- Hamile kalamama
BÖLÜM 3Polikistik Over Sendromunun Riskleri Nelerdir?
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Metabolik problemler ve kilo verememe
- Kısırlık
- Rahim kanseri
BÖLÜM 4Polikistik Over Tedavisi
Polikistik Over Sendromuna sahip kadınlar kolay kilo alıp zor verebilme problemi yaşarlar. Bu durum metabolik faaliyetin yavaşlamasından kaynaklanır. İlaç tedavisi mümkün olsa da uzmanlarca diyet ve doğru beslenme alışkanlığı tavsiye edilmektedir. Egzersiz, doğal ve sağlıklı beslenme polikistik overin etkilerinin azaltılmasında son derece önemli faktörlerdir, aynı zamanda hayat kalitesini de iyileştirmektedir.
Polikistik over sendromu, ovulasyon (yumurtanın atılması) sürecinin gerçekleşmesine engel olur. Bu da gebe kalmayı güçleştiren bir durumdur. Kilo fazlalığı yaşayan kadınlar doğru bir diyetle kilo verebildikleri takdirde gebe kalma ihtimalleri çok daha kolay olmaktadır. Fakat kilo kaybına rağmen gebelik yaşanmıyorsa ilaç tedavisi ile gebelik sağlanmaktadır.
Genel olarak sendromun ilaç tedavisinde doğum kontrol hapları ve hormon düzenleyici haplar en sık başvurulan yöntemlerdendir.