Boş Gebelik

Döllenen yumurtanın sağlıklı bir gebelik için bölünmeye başlaması ve bölünerek rahim duvarına yerleşmesi gerekir. Bu şekilde ilerlediğinde gebelik sağlıklı seyreder. Ancak döllenen yumurtada gelişim olmazsa ya da gelişim durursa gebelik düşükle sonuçlanır. Boş gebelik (Anembriyonik Gebelik), döllenmiş yumurtanın gelişmemesi olarak tanımlanan gebelik kaybıdır.

BÖLÜM 1
Boş Gebelik Belirtileri

Boş gebelik başlangıçta normal seyreden gebelik ile aynı belirtileri verir. Bu sebeple boş gebeliği fark etmek güç olabilir. 

Kanama: Yoğun ve git gide şiddeti artan kanama boş gebeliğin en önemli belirtisidir. Gebelikte aşırı olmamak kaydıyla kanama görülebilir ve kanama her zaman düşüğe neden olmaz. 

Kramp: Karın bölgesinde yoğun şekilde yaşanan kramp ve eşlik eden bel ağrısı yaşanabilir. Krampların şiddetine bağlı olarak bayılma ya da baş dönmesi görülebilir.

Göğüs Hassasiyeti ve Yorgunluk: Yorgun ya da göğüs hassasiyeti normal gebelik belirtileri arasındadır. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yaşanan aşırı yorgunluk hissi boş gebelik sebebiyle düşük yapma riskini arttırabilir.

Boş gebelikte de normal gebelikte yaşanan belirtilerin tümü yaşanabilir. Örneğin gebelik testi pozitif çıkabilir, adet dönemi geçirilebilir. 

 

 

BÖLÜM 2
Boş Gebelik Nedenleri

Boş gebeliğin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri boş gebeliğin gelişme riskini arttırabilir. 

Genetik: Embriyoda var olan kromozomal anormallikler boş gebeliğin en önemli nedenidir. Kromozomal anormallikler gebeliğin ilk üç aylık döneminde %50-80 arasında düşüğe yol açabilir. Tekrarlayan gebelik kayıplarını önlemek için sağlıklı embriyo seçilerek tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüp bebek tedavisiyle doğum yapma olasılığı oldukça yüksek olur.

Rahim Anormallikleri: Boş gebeliğin gelişmesine %15 oranında rahim anormallikleri sebep olabilmektedir. Rahimde polip, rahim içi skarlar boş gebelik nedenleridir. Bu tür durumlarda cerrahiyle sorun çözümlenerek sağlıklı gebelikler sağlanabilir.

Endokrin Sorunları: Troid hastalığı, şeker hastalığı, polistik over sendromu gibi bazı hastalıklar boş gebelik riskini arttırabilir.

Otoimün Hastalıklar: Bu tür problemler anne rahminde gelişmeye çalışan fetüsun beslendiği kan damarlarında pıhtıya sebep olabilir. Dolayısıyla bebek beslenemez ve ölü doğuma neden olabilir.

Çevresel Faktörler: Kimyasal maddelere maruz kalmak, radyasyon tedavisi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri boş gebelik olasılığını arttırabilir. Bunların yanı sıra aşırı alkol, sigara ve kafein alımı da boş gebeliğe yol açabilir.

 

BÖLÜM 3
Boş Gebelik Tanısı

Boş gebelik tanısı ultrason ile kolaylıkla koyulabilir. Ultrasonda kesenin boş olduğu ve bebeğin kalp atışlarının olmadığı fark edilir. Bazı durumlarda ise gebelik henüz fark edilmeden anne adayı yoğun kanama ve krampa maruz kalarak düşük yapabilir. 

BÖLÜM 4
Boş Gebelik Tedavisi

Boş gebelik tedavisinde hedef anne rahminde gelişmeyen embriyonun düşük yoluyla temizlenmesidir. Bunu yapmak için ilaç tedavisine ya da cerrahiye gerek duyulabilir.

İlaç Tedavisi: Düşük yapmayı sağlayan ilaçlar ağız ya da vajinal yolla uygulanabilir. Hasta ilaçları kullandıktan 2-3 gün sonra kanama yaşar.

Boş Gebelik ameliyatı: Rahimde embriyoya ait dokuları temizlemek için kürtaja başvurulabilir. Komplikasyon gelişme riski oldukça düşüktür. 

Boş gebelikte doktorlar düşüğün doğal yollardan olmasını ister. Çünkü doğal yollardan gerçekleşen düşüklerde ilaç ve ameliyata göre komplikasyon riski oldukça azdır.

BÖLÜM 5
Boş Gebelik İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Boş gebelik için hastanelerin Kadın Hastalıkları ve doğum Uzmanlığı bölümüne başvurulması gerekir.

BÖLÜM 6
Boş Gebelik İçin Bitkisel Tedavi

Boş gebelik tedavisinde düşüğün normal yollardan gerçekleşmesi için bazı bitkilerden yardım alınabilir.

Tarçın: Tarçın rahim kasılmasını arttırarak doğal yoldan düşüğü kolaylaştırabilir. 1 yemek kaşığı tarçın  su bardağı suya  eklenip karıştırıldıktan sonra içilir. Karışım düşük gerçekleşene kadar tekrarlanır.

Goji Berry: Gebelik döneminde günlük 10 gramı aşmamak şartıyla Goji Berry tüketimi güvenlidir. Düşük yapmak için dozu arttırılmalıdır. 1 avuç kadar Goji Berry yenir ve üzerine hemen su içilir. Düşük gerçekleşene kadar her gün yenir.

Maydanoz: Uçucu yağ ve C vitamini bakımından zengin olan maydanoz düşük yapmayı kolaylaştırır. İçeriğinde yer alan uçucu yağlar rahmi tetikleyerek üreme sistemi ve servikse kan akışı sağlar. Bu akış nedeniyle adet görmeye başlanır. Çeyrek bağ maydanoz blenderdan geçirilip bir su bardağı suyla karıştırılarak içilir. Maydanoz düşük için çay şeklinde hazırlanarak da içilebilir.

Papatya Çayı: Sağlık için çok faydalı olan papatya çayı fazla tüketildiğinde düşük yapılmasına neden olabilir. Boş gebeliğin doğal yollardan kaybı için papatya çayından yardım alınabilir. 1 su bardağı suya 1,5 yemek kaşığı kuru papatya eklenip 3 dakika demlendikten sonra içilebilir. Günde 3-4 fincan içilmelidir.

Yeşil Papaya: İçeriğinde yüksek oranda lateks bulunur. Lateks sütsü yapıda bir sıvıdır. Bu sıvı rahim kasılmalarına ve dolayısıyla düşük yapmaya sebep olur. Ham papayanın kabuğu soyulup ikiye bölünür. Çekirdekleri ayıklandıktan sonra küp küp doğranır. 2 su bardağı suyun içine bir miktar tuz eklenip doğranan papaya tuzlu suya atılır. Biraz bekletildikten sonra 10 dakika kaynatılır. İçerisine birkaç damla limon suyu eklenerek yenir. Düşük gerçekleşene kadar tüketimine günde iki defa devam edilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Balık Yağı
Çocuklarda Zehirlenmeler
Polikistik Over Sendromu
Tüp Bebek
Tansiyon
Sıtma