Kan Kanseri
Kan kanseri, kemik ilğinde yer alan kök hücrelerin gelişiminin duraklaması ve çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları ele geçiren bu hastalık, yavaşça tüm vücuda yayılmaktadır. Kemik iliği, alyuvar, akyuvar ve diğer hücrelerde sünger bir dokudur. Zamanla bu hücreler kemik iliğine işledikten sonra kana karışır. Kana karıştıktan sonra da ciddi hastalıklara dönüşür.
BÖLÜM 1Kan Kanseri Risk Faktörleri
Risk faktörü, vücutta meydana gelen kanserin gelişmesini artıran etmendir. Kan kanserinde bu gelişme vücuttaki risk faktörlerine göre ilerlemektedir. Ancak bir kişinin bu risk faktörlerine sahip olması kan kanserinin gelişmesi anlamına gelmemektedir. Risk faktörleri bulunan bazı kişilerde kan kanseri hastalığı ortaya çıkmamaktadır.
BÖLÜM 2Kan Kanseri Çeşitleri
Kan kanseri çeşitleri, hastalığın ilerleyişine göre ikiye ayrılmaktadır. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılan kan kanseri, tedavisine acil olarak başlanılması gereken bir hastalıktır. Beyaz kan hücresine göre ikiye ayrılan kan kanserinin, hızlı ilerleyen ve çabuk belirtiler veren çeşidi akut olarak ortaya çıkmaktadır. Yavaş bir şekilde vücutta ilerleyen ve uzun yıllar sonra belirtilerini gösteren kan kanseri ise kronik lösemiye dönüşmektedir.
BÖLÜM 3Kan Kanseri Belirtileri
- Vücutta meydana gelen lenf nodu.
- Sürekli tekrarlanan ateşler.
- Terleme
- Devamlı olan enfeksiyonlar
- Halsizlik
- Ani yorgunluklar
- Vücutta meydana gelen çürükler
- Vücutta meydana gelen kanamalar
- Nedensiz yere çıkan ateşler
- Eklemlerde ağrılar
BÖLÜM 4Kan Kanserinin Gelişmesine Neden Olan Risk Faktörleri
Kan kanseri hastalığının gelişmesine neden olan faktörler sırasıyla şunlardır;
- Radyasyon etkisi
- Kimyasal maddeler
- Radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görmüş olması
- Genetik hastalıklar( Down Sendromu)
- Sigara
- Kan hastalığı bulunması
BÖLÜM 5Kan Kanseri (Lösemi) Tedavisi
Kan kanseri, hastalığında löseminin teşhisinin konulabilmesi için ilk olarak tam kan sayımı yapılmaktadır. Kan sayımı sonrasında kandaki kanser belirtileri ortaya çıkar. Kanserin çeşidinin saptanmasından sonra ise blast olarak bilinen kanser hücrelerinin artışına göre teşhis konur. Teşhisin ardından kemik iliğinden biyopsi alınır. Lösemi tedavisinde önemli olan durum ise türünün bilinmesidir. Löseminin türüne göre de tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir. Lösemi tedavisi de kemoterapi ile başlar. Kemoterapi tedavisi, yaklaşık olarak 24 ay sürmektedir.