Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği, kabak sebzesi içinde bulunan çekirdeklerin ayıklanıp kurutulması sonunda elde edilen bir besindir. Kabağın tohumu da denebilir. Bakır, çinko ve magnezyum açısından zengin olan kabak çekirdeği omega 3 yağ asitleri bakımında da zengin içeriğe sahiptir.
100 gr kabak çekirdeğinde;
Kalori | 450cal |
Karbonhidrat | 54g |
Protein | 18,5g |
Yağ | 3,19g |
Omega 3 | 77mg |
Demir | 3,3mg |
Kalsiyum | 55mg |
Potasyum | 919mg |
Bakır | 0,7mg |
100 gr kabak çekirdeği günlük gerek duyulan çinko ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. İçerik bakımından zengin besinlere sahip olan kabak çekirdeği sağlık içinde oldukça faydalıdır. Sağlığın bir çok alanında kabak çekirdeğinden yararlanılabilir.
BÖLÜM 1Kabak Çekirdeğinin Faydaları
Kalp sağlığını korur: Günlük yeterli ölçülerde tüketilen kabak çekirdeği vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumun büyük kısmını karşılar. Magnezyum kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere vücudun genel sağlığı için oldukça önemlidir. Kalp krizi riskini önler, kan basıncını dengeler.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir: Çinko bakımından mükemmel bir kaynak olan kabak çekirdeği bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Göz, cilt ve uyku problemi gibi sorunlarda çinko önemli bir bileşendir. Cinsel fonksiyonun artması sağlar. Vücudu grip, nezle gibi soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklara karşı korur.
Prostata karşı iyi gelir: Erkeklerde özellikle 50'li yaşlarda en fazla görülen hastalıklardan biri olan prostat kabak çekirdeğini düzenli tüketerek engellenebilir.
Diyabete karşı iyi gelir: Kabak çekirdeği diyabet ve diyabete bağlı gelişebilecek hastalıkların önlenmesini sağlar.
Karaciğer sağlığı: İçeriğinde lifler, sağlıklı yağlar ve bileşenler bulunduran kabak çekirdeği karaciğer sağlığını korur. Karaciğerin güçlenmesini sağlar.
Vücudu dinlendirir: Kabak çekirdeği yatmadan önce bir avuç kadar tüketilirse gece boyunca rahat uyumayı sağlar. Stresli ve yorucu bir günün ardından kaliteli bir uyku için kabak çekirdeği tüketimi yapılabilir.
BÖLÜM 2Kabak Çekirdeği Yağı
Kavrulmuş kabak çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği yağı tıpkı çekirdek gibi sağlık açısından faydalıdır. Çinko ve selenyum bakımından mükemmel bir kaynak olan bitkisel yağ özellikle saç ve cilt sağlığı için aranan yağlardandır. Yağ soğuk presleme yöntemiyle elde edilir. A, B ve E vitaminleri, omega 6 ve omega 9 yağ asitleri içerir. Antioksidan bakımından zengindir.
Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları
- Prostat büyümesine karşı faydalı olan yağı bu etkisi bilimsel araştırmalar sonucu da kanıtlanmıştır.
- İltihap önleyici etkisi bulunmaktadır. Antienflamatuar ve antioksidan özelliği iltihaba bağlı gelişen rahatsızlıklarda tedavi edici etki sağlar.
- Kötü kolesterolün düşmesine iyi kolesterolün ise artmasına yardımcı olur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi gelir.
- İçeriğinde bulunan yağ asitleri damar tıkanıklığına karşı iyi gelir. Kalp krizi riskini önler.
- Kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliği vardır. Bağırsaklarda oluşan parazit ve kurtların düşmesini kolaylaştırır.
- E vitamini içeriği ciltte hücreleri onarır, hücrelerde kanser gelişimi riskini azaltır. Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
- Vücudun genel sağlığı için faydalıdır. Vücut direncini arttırır.
- Saç sağlığını destekler. Yıpranmış saçların onarılmasına yardımcı olur.
- Beyin sağlığını korur, sinirleri yatıştırır.
- İdrar akışının dengeli olmasını sağlar.
- Güneş lekelerine karşı iyi gelir.
- Kemik sağlığını korur, kemik erimesi üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Böbreklerin aktif şekilde çalışmasını sağlar.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Sabah bulantılarına karşı iyi gelir.
- Mesanede meydana gelen enfeksiyona karşı iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar.
- Stres ve depresyona karşı iyi gelir.
- Menopoz sıkıntıları için kullanılabilir.
Kabak çekirdeği yağı nasıl kullanılır?
- Kabak çekirdeği yağı dahili ve harici olarak kullanılabilir.
- Kabak çekirdeği yağı yemeklerde kullanılabilir.
- Parmak uçlarına damlatılarak cilde masaj yapılarak sürülebilir.
- Kabak çekirdeği yağı mısır ununa eklenerek merhem kıvamına getirilip cilde uygulanabilir.
- Faydalarından yararlanmak için günlük bir tatlı kaşığı içilebilir. Eğer direkt içilemiyorsa suya eklenerek içilebilir.
Kabak çekirdeği yağı zararları
Kabak çekirdeği yağının sağlık için herhangi bir zararı yoktur. Ancak bazı hastalıklar sebebiyle devamlı ilaç kullanan kişiler doktoruna danışarak kullanmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonların gelişmesine yol açabilir.
BÖLÜM 3Kabak Çekirdeğinin Zararları
Kabak çekirdeği aşırıya kaçılmadığı takdirde herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak bazı durumlarda aşırı tüketim nedeniyle bir takım sıkıntılara yol açabilir.
- Kabak çekirdeği fazla tüketildiğinde kalori içeriği yüksek olduğundan kilo alımına yol açabilir.
- Cilt problemi olan kişilerde fazla tüketim sebebiyle sivilce, akne gibi sorunlar yaşanabilir.
- Fazla tüketimi bağırsak hareketlerini bozarak ishale sebep olabilir.