Frengi
Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Frengi, özellikle ağız, dudak ve cinsel bölgeleri etkilemektedir. Hastalığı taşıyan birisi ile cinsel ilişkiye girilmesi nedeniyle bulaşır. Ten teması veya hastanın elbiselerini giymekle hastalık bulaşmaz.
Geçmiş yıllarda yaygın olan hastalık, günümüzde uygulanan etkili tedavi yöntemleri ile ciddi oranlarda azalmıştır. Hastalık en çok erkeklerde görülmektedir ve yaralar cinsel bölgelerde, ağızda ve rektum da oluşmaktadır. Belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği için teşhisi koymak zor olur.
Hastalığın tedavi edilmemesi halinde kalp ve beyin organlarına ciddi zararlar verebilir ve hatta hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir. Cinsel birliktelik esnasında prezervatif kullanılması, hastalığın bulaşıcılık oranını azaltır. Bakterilerin neden olduğu bir hastalık olması nedeniyle tedavi sürecinde antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılır.
BÖLÜM 1Frengi Kimlerde Görülür?
Treponema pallidum subspecies pallidum isimli bakterinin neden olduğu frengi hastalığının bir anne adayına bulaşması halinde, rahimde yer alan bebeğe de geçebilmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde pek fazla belirti görülmez, ancak tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Hastalığı taşıyan birisi ile cinsel birliktelik yaşayan herkes risk altındadır. Hastalığın neden olduğu yaralar HIV virüslerinin bulaşmasına da kolaylık sağlar. Hastalığın erken teşhisi halinde, antibiyotik içerikli ilaç kullanımı ile kolayca tedavi edilebilir.
BÖLÜM 2Frengi Nasıl Bulaşır?
Normal, oral ve anal birliktelik esnasında penis derisi ile temas edilmesi halinde frengi hastalığı bulaşır. Vajina, anüs, ağız ve rektum kenarlarında yaralar meydana gelir. Cinsel birliktelik esnasında prezervatif kullanılmaması halinde hastalığın bulaşma riski yüksektir. Bu tür birliktelik yaşamanız halinde mutlaka test yaptırmanız gerekmektedir.
BÖLÜM 3Frengi Nasıl Anlaşılır?
Korunmasız bir cinsel birliktelikten sonra frengiden şüphe etmeniz halinde en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Hastalığın tanısı için öncelikle fiziki muayene yapılır ve sonrasında kesin tanı için kan testi uygulanır. Şayet hasta, boğaz bölgesinde gerçekleşen yakınmalardan söz ediyorsa doktor bu bölgeden teşhis için numune alabilir. Gebe bayanlarda ise bebeğin sağlığı göz önünde bulundurularak daha farklı testler uygulanabilir. Tedavideki amaç, hastalığın bebeğe bulaşmasını önlemeye yöneliktir. Frengi hastalığı birincil, ikincil, latent ve üçüncül evrelerinden oluşmaktadır. Her evrede hastalığın belirtileri değişiklik göstermektedir.
BÖLÜM 4Frengi Belirtileri Nelerdir?
- Genital bölgede acısız yaralar
- Lenf bezlerinde şişme
- Baş ağrısı, yorgunluk ve ateş
- Ekleml bölgelerinde ağrı
- Deride döküntüler
- Kas koordinasyonunda problem
- Görme veya duyma sorunları
- Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma
- Unutkanlık ve zihinsel sorunlar
- Kilo kaybı ve bazı durumlarda saçlarda dökülme
BÖLÜM 5Frengi Testi ve Teşhisi
Doktor öncelikle bazı sorular yöneltir ve elle muayene yapar. Hastalık şüphesi görülmesi halinde kan testi yapılır ve tahlil sonuçları 48 saat sonra çıkar. Tahlil sonuçları, vücudun hastalığa neden olan enfeksiyonla mücadele etmek için antikorlar üretip üretmediğini açıklar. Bu virüslerle mücadele eden antikorlar uzun yıllar boyunca vücutta kalabilir.
BÖLÜM 6Kimler Frengi Riski Altındadır?
- Hastalığı geçirmiş biri ile prezervatifsiz cinsel birliktelik yaşayanlar
- Hamile kadınlar
- Para karşılığında çalışan hayat kadınları
- Toplu seks yapanlar
- Homoseksüel ilişki yaşayanlar
BÖLÜM 7Frengi Tedavisi
Frengi testinin pozitif çıkması halinde hemen antibiyotik tedavisine başlanır. Doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı taktirde hastalığın belirtileri kısa sürede ortadan kalkar. Belirtiler kaybolsa bile antibiyotik bitene kadar ilaç tedavisine devam edilmelidir. Ayrıca tedavi sürecinde cinsel ilişkiden kesinlikle uzak durulmalıdır. Birincil ve ikincil frengi evrelerinde hastaya penisilin iğnesi yapılır ve belirtiler yok edilir. Hastalığın erken teşhisi halinde, tek doz penisilin bile hastayı iyileştirebilmektedir.