Oyun Geliştiriciliği

Oyun Geliştiriciliği

Oyun geliştiriciliği; bir fikir veya konsepti çeşitli süreçlere sokarak video oyunu haline getirme işlemidir. Bir fikri temel alan video oyunları planlama, kodlama, mühendislik, görüntü işleme, kaydetme ve test aşamalarından geçerek geliştirilir.

Video oyunları; kişisel bilgisayarlarda, oyun konsollarında, telefonlarda ve tabletlerde çeşitli kontrolcülerin yardımıyla etkileşime girilen dijital eğlence ürünleridir.

BÖLÜM 1
Oyun Geliştirme ve Oyun Tasarlama

Oyun Geliştirme ve Oyun Tasarlama

Oyun geliştirme ve tasarlama birbirinden farklı kavramlardır. Literatürde genelde bu iki kavram aynı anlamda kullanılır. Bunun nedeni küçük ekiplerde, ekibin üyeleri hem oyunu geliştirir hemde oyunu tasarlamak zorundadır.

Oyun tasarımı, düşüncelerin kavramsal tarafıyla ilgilenir. Tasarımcılar oyunun ilk taslağını belirler. Oyunun mekaniği, temel konsepti, estetiği, karakterleri, haritaları, anlatı şekli gibi unsurlar oyun tasarımının genel kapsamındadır.

Oyun geliştirme bu fikirleri, hayata geçirir. Geliştiriciler oyunu kavramsal aşamadan geliştirerek yazılım haline getirir. Oyun geliştiricileri düşünceleri hayata geçirir. Ayrıca kavramsal aşamada da görev alırlar. Oyun geliştiricisi, tek kişi olarak tanımlanabildiği gibi bütün bir stüdyo görevini üstlenebilir.

Oyun geliştirme tarafı tipik olarak oyunun programlanmasını, kodlanmasını, görüntülen işlenmesini, mühendisliğini içerir.

BÖLÜM 2
Oyun Geliştiricisi Ne Yapar?

Oyun Geliştiricisi Ne Yapar?

Oyun geliştirirken yapılması gereken birçok unsur vardır:

  • Hikaye
  • Ses dosyaları
  • Karakterler
  • Haritalar ve dünyalar
  • Oyun mekaniği

Bu liste farklı oyun türlerine göre uzayabilir. Geliştiriciler herhangi bir bölümde veya hepsinden sorumlu olabilir. Oyun geliştiricileri bu aşamaları kodlayarak hayata geçirirler.

Oyun geliştirmenin en büyük kuralı: takım ne kadar küçükse, rolün o kadar büyük olduğudur. Bağımsız bir geliştirici grubunda ses, karakter dosyaları ve harita tasarımı gibi unsurlardan sorumlu olabilir. AAA kalitedeki bir stüdyoda ise bu kategorinin birinde rolünüz etken olacaktır. Genellikle düşman karakterlerinden bir kaçını veya oyun dünyasının bir kısmını geliştirmekten sorumlu olurlar. Geliştiricilerin bir veya iki alanda uzmanlaşmaları mümkündür. Ancak ekibin büyüklüğü, sorumlu olunan alanın genişliğinde önemli bir rol oynar.

Bazı durumda tasarımcı ve geliştirici rolü karışabilir. Geliştiricilerin karakter tasarımlarını kavraması uzun zamanlar alabilir. Nihai karakter konsepti belirlendikten sonra düşünceler hayata geçirilmelidir.

Oyun geliştiricileri, oyun tasarımcılarına göre daha avantajlıdır. Stüdyolar için önemli olan geliştiricinin programlama bilgisidir. İyi bir geliştirici oyun stüdyoları için vazgeçilmezdir. Ayrıca programlama bilgisini ölçmek, tasarlama gibi soyut unsurlardan oluşan işe göre daha kolaydır.

BÖLÜM 3
Oyun Geliştirme Aşamaları Nelerdir?

Oyun geliştirme sürecine ilk adım, bir konsept belirlenerek başlanır.

Oyunla ilgili konsept ve düşüncelerin tamamı Oyun Tasarım Dökümanı (Game Design Document) oluşturularak başlanır. Oyunun geliştirme süreci döküman baz alınarak yapılır. Döküman şu detaylardan oluşur:

  • Oyunun gidişatı
  • Hikaye detayları
  • Karakter biyografileri ve estetiği
  • Harita tasarımları ve görevleri
  • Oyun mekaniği ve temel oynanış konsepti
  • Oyunun teması ve estetiği

Oyun tasarımcıları bu dökümanı birleştirebilirler. Genelde geliştiricilerde bu aşamada yardımcı olur. Tasarım noktasına gelindiğinde 3B (üç boyutlu) modelleme yapılır. Karakterler, nesneler, araçlar, silahlar, esyalar, yapılar ve tüm unsurlar geliştiriciler tarafından modellenir.

Deneyimsiz geliştiriciler başlangıç işi olarak harita tasarımında görev alırlar. Oyun Tasarım Dökümanı içerisinde eskizler, konseptler ve haritayla ilgili notlar bulunmaktadır. Oyuncunun haritayla, haritanın karakterlerle ve tamamen dünya ile olan ilişkisiyle nasıl etkileşime girmesi gerektiği konusunda notlarda içerebilir.

Oyundaki unsurları dengelemek için oyun mekaniğini değiştirmek zorunda kalınabilir. Oynanış geliştiricileri karakterlerin ne kadar hızla hareket etmesine karar verir, düşmanın dünyadaki diğer nesnelere göre olan büyüklüğünü belirlerler. Silahın ne kadar hızla ateş etmesi gerektiği ve mermilerin saçılma oranı gibi değerleri ayarlarlar.

Her unsurların programlanması gerekmektedir.

Oyun geliştirme sürecinde ileride sese ihtiyaç duyulacaktır. Karakterler arasında diyalog içeriyorsa ses geliştiricileri oyuna sesleri getirmekle sorumlu olacaktır. Ses geliştiricileri skor, ortam sesleri ve ses efektleri üzerinde sorumludur. Animasyon geliştiricileri karaterlerin yüz hareketlerini diyalog ile aynı hizada canlandırmaktan sorumludur. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Google
Sosyal Medya
World Wide Web