Google

Google

Google; C/C++, Java ve Python programlama dilleri kullanılarak hazırlanan, çevrimiçi internet araması yapılmasına olanak sağlayan Amerikan anonim şirketidir. Pek çok içerik barındırır ve kullandığı server'ler çok güvenliklidir. Very large database management systems(çok büyük veritabanı yönetim sistemleri) adında bir yönetim sistemi ve "BigTable Berkeley DB" adında bir veritabanı kullanmaktadır. Hız olarakta veritabanlarında RRD RAM'den ziyade 15,000 devirlik Raptor HDD kullanmaktadır. Çünkü RAM'lerin ısınma ve yanma ihtimali HDD'den çok daha yüksektir. Google Cluster bilgisayar teknolojisini geliştirmiştir. Bu bilgisayarlar da BIG IRON diye tabir edilen SUN STARFIRE yada IBM Z serisi Mainframe'ler kullanılıyordu, fakat Google Linux versiyonunu geliştirdi ve hâlen bunu kullanmaktadır. Aynı zamanda Google, kendi indexini tutabilmek için INVERTED INDEX data yapısını kullanmaktadır. 

BÖLÜM 1
Tarihi

Google; 1996 Ocak ayında Stanford Üniversitesi öğrencileri olan, Larry Page ve Sergey Brin'in çalışmalarıyla başladı. Larry Page ve Sergey Brin yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Google'nin ilk ismi "BackRub"dur. İlerleyen zamanlar da on üzeri yüz anlamına gelen "googol" sözcüğü üzerinde imlâ değişikliği yapılarak, bu arama motoru Google olarak adlandırıldı. Kullandığı ilk domain(alan adı); google.stanford.edu'dur. Günümüzde kullanılan domain(alan adı) 15 Eylül 1997'de etkinleştirilmiştir. 4 Eylül 1998'de Google şirketi resmen kurulmuştur. Şirket merkezi Susan Wojcicki'nin araba garajı olarak belirlenmiştir. ilk çalışan olarak işe alınan kişi; Craig Silverstein'dir. 1999 Mart'ta Silikon Vadisi teknoloji şirketlerinin de yer aldığı Kaliforniya'ya taşınmıştır.19 Ağustos 2004 tarihinde halka sunulmuştur. Google; halka sunulması sonrasında başarılı bir ivme yakalamıştır. 31 Ocak 2007'de 700 $ hisse değerine ulaşmıştır.

BÖLÜM 2
Google'ın Satın Aldıkları

  1. Google 2004'te Earth Viewer programını geliştiren Keyhole Inc'yi satın almıştır. Satın aldıktan sonra 2005'te adını Google Earth yapmıştır.
  2. 2007'de YouTube'u 1,65 milyar $ karşılığı satın almıştır.
  3. 13 Nisan 2007'de DoubleClick'i 3,1 milyar $'a satın almıştır.
  4. 2007'de Grand Central'i 50 milyon $'a satın almıştır ve adı Google Voice olarak değiştirmiştir.
  5. 5 Ağustos 2009'da On2 Technologies'i 106,5 milyon $'a satın almıştır.
  6. 2009'da Aardvark'ı 50 milyon $'a satın almıştır.
  7. 2010 Nisan'da donanım firması Agnilux'u satın almıştır.
  8. 2010 yılında Global IP Solutions'ı satın almıştır.
  9. 27 Mayıs 2010'da mobil reklam ağı AdMob'un satın alımını tamamlamıştır.
  10. 15 Ağustos 2011'de ise Google Motorola Mobility'i 12,5 milyar $'a satın alacağını açıklamıştır.
  11. 2014'te video ve özel efekt şirketi Zync Inc.’yi satın almıştır.  

BÖLÜM 3
Google'ın Sunduğu Servisler

Google Calender(Google Takvim)

Google Takvim’in farkı; hatırlatmaları mail veya SMS olarak atması ve bunu ücretsiz olarak sağlamasıdır. Paylaşım özelliği sayesinde Google Hesabı olan herhangi bir kişiye oluşturulan etkinlik kaydı veya bütün takvim paylaşılabilir. Etkinlikte herhangi bir değişiklik yapıldığında daveti kabul edenlerin takvimlerinde de değişir.

Google Analytics(Google Analiz)

Web siteleri analiz etmek amacıyla tasarlanmıştır, tamamen ücretsiz bir araçtır. Web sitesine yapılan ziyaret istatistiklerini tutmaktadır. Sitenin nerelerine reklam vermek daha iyi olur gibi tahmini analizler sunup kullanıcıya yol göstermektedir. Google Analiz'in gösterdiği istatistikler:

  • Web sitesine giren kullanıcı sayısını gösterir.
  • Giren kullanıcıların sitede ne kadar süre geçirdiklerini gösterir.
  • Kullanıcıların siteyi nereden bulduklarını gösterir.
  • Arama motorunda sitenin hangi kelimelerle arandığını gösterir.
  • Siteye hangi ülkelerden girildiğini gösterir.
  • Siteye giren kullanıcıların işletim sistemlerini, kullandıkları ekran çözünürlüklerini ve kullandıkları tarayıcıları gösterir. 
  • Rapor sonuçlarını gösterir.

Google Documents(Google Dökümanlar)

Office ile aynı arayüze sahiptir. Browser tarafından çalıştırılır, yükleme alanı üzerine dosyaları kaydeder ve mail aracılığı ile paylaşılabilir. Paylaşılan kişiler bu belgeyi görebilir veya değiştirebilirler.

Google Translate(Google Çeviri)

57 farklı dil arasında çeviri sağlayan ücretsiz bir araçtır. Desteklenen dillerin tüm kombinasyonlarında kelimeleri, cümleleri ve web sayfaları çevirilebilir.

Google News(Google Haberler)

En çok okunan haberlerin istatistiklerini tutup, kullanıcıya sunar. Haberin hangi web sitelerinde yayınlandığını göstermektedir. En güncel ve en hit haberleri karşımıza getirir.

Google Akademik

Akademik yayınların bulunduğu araçtır. Tez, makale gibi uluslar arası alanda kabul görmüş araştırma yazılarını internette aratır.

Google Kitap Arama  

Kitap arama motorudur. Sadece kitap ismini bilmek, bulmak için yeterlidir.

Google SketchUp

3B modeller oluşturmak, bu modelleri değiştirmek ve paylaşmak için kullanılabilecek bir yazılımdır. Öğrenilmesi diğer 3B modelleme programlarından daha kolaydır.

GoogleTalk 

Mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma imkanı sağlayan yazılımdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

4
Bravo
5
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Oyun Geliştiriciliği
Sosyal Medya
World Wide Web