Epidural Doğum

Epidural Doğum

Epidural doğum, halk arasında ağrısız doğum ya da prenses doğum olarak da bilinen bir doğum çeşididir. Normal doğuma hazır olan anne adayının belinden özel bir iğne yardımıyla girilir. Omuriliği saran zarın dışına katater yardımıyla anestezik madde verilir. Anne adayının belden alt tarafı uyuşturularak ağrı hissi kesilir. Türkiye'de ve tüm dünyada epidural doğum en sık kullanılan doğum çeşitlerindendir.

BÖLÜM 1
Epidural Doğum Sadece Normal Doğum İçin Mi Kullanılır?

Epidural doğum normal doğumlar için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde normal doğuma başlanmış ancak doğum normal olarak ilerlemiyorsa katater yardımıyla verilenb ilacın dozu arttırılarak sezaryen doğuma geçiş yapılabilir. Epidural katater sayesinde anne adayı sezaryen doğumda doğumun her anına tanıklık edebilir.

BÖLÜM 2
Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi için anne adayına oturur ya da yan yatar pozisyon aldırılır. İşlem yapılacak bölge özel solisyonlarla temizlenir ve steril bir örtü örtülür.  Giriş yapılacakl yer ayarlandıktan sonra özel iğneyle bölge uyuşturulur. Tek seferde ilaç verildiğinde uyuşma süresi 4-6 saat olabileceği gibi gerek duyulduğunda katater yardımıyla ilaç tekrarı yapılabilir.

BÖLÜM 3
Epidural Anestezi Doğuma Nasıl Etki Eder?

Epidural anestezi normal doğum anında yaşanan ağrıları önlemek için yapılır. İlaç sancılar başladıktan sonra verilir. Normal doğumda yaşanan ağrıyı tamamen önlemek için fazla ilaç verilebilmesine rağmen annenin doğuma katkı sağlaması ve ıkınarak bebeği itmesi için anestezi annenin dayanabileceği ve rahatsızlık hissetmeyeceği dozlarda verilir.

BÖLÜM 4
Epidural Doğumun Riskleri Var mıdır?

Vücuda uygulanan her türlü girişimin ve vücuda verilen her türlü ilacın bazı riskleri vardır. Epidural anestezide en fazla yaşanan yan etki tansiyon düşmesidir. Tansiyon düşüklüğü fark edildiğinde damar büzücü ilaçlar ve damardan verilen serumlar yardımıyla tansiyon kontrol altına alınır. Yaşanabilecek diğer risk ise işlem anında uygulamanın biraz derine yapılmasına bağlı olarak baş ağrısıdır. Baş ağrısı beyin omurilik sıvısında gelişen kaçağa bağlı yaşanır. Basit bazı ağrı kesiciler ve su alımının arttırılmasıyla tedavi edilebilir. Nadir durumlarda kullanılan ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Yine girişime bağlı olarak enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar olabilir. Ancak epidural anestezi uzman ve tecrübeli kişiler tarafından uygulandığında komplikasyon gelişme riski azdır. Komplikasyon gelişse bile iyi gözlemlendiğinde kısa sürede kontrol altına alınabilir.

BÖLÜM 5
Epidural Doğumda Anestezide Yetersizlik Olabilir mi?

Daha önceden omurga ve etrafında geçirilmiş bir enfeksiyon söz konusuysa ya da doğumsal anormallik varsa anestezi yetersiz olabilir. Bu gibi durumlarda ilaç tekrarı ile sorun kontrol altına kolaylıkla alınabilir.

BÖLÜM 6
Epidural Doğumun Bebek İçin Riskleri Var mıdır?

Epidural doğumda bebeği etkileyebilecek herhangi bir risk söz konusu değildir. Genel anesteziye göre bebek için daha avantajlı bir yöntemdir.

BÖLÜM 7
Epidural Doğum Kimler İçin Uygun Değil?

Epidural doğum işlemin uygulanacağı alanda iltihap varlığında ya da bölgede doğumsal anormallik olan anne adayları için uygun bir teknik değildir. Doğumsal kanama bozukluğu olanlarda da çok dikkatli uygulanmalıdır. İşlemden önce anne adayının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Aşırı kilolularda, bel bölgesinde daha önce cerrahi geçmiş olanlarda girişim biraz zor olsa da tecrübeli kişiler tarafından uygulanabilmektedir.

BÖLÜM 8
Epidural Doğumun Avantajları

Epidural doğumun anne ve bebek üzerinde birçok avantajı vardır.

  • Doğum eylemi uzun sürse bile annenin acı çekerek yorulması önlenir.
  • Anne ağrı ve kasılmalara bağlı stres yaşadığında doğum eylemi istenilen gibi ilerlemez. Doğumun başlaması için rahim ağzı açıklığının 10 santim açılması gerekir. Epidural açıklık 4 santimken yapılır ve anne ağrı hissetmediği için doğum istenilen gibi ilerler.
  • Anne adayının doğuma tanıklık yapmasına, doğumun her anına katılmasına olanak sağlar.
  • Sezaryen doğumlarda uygulanan genel anesteziye nazaran çok daha güvenilir bir uygulamadır. Genel anestezi beyin dahil tüm vücudun uyuşması demektir. Ayrıca anestezi sonrası anne adayının kendine gelme süresi yaklaşık 5 saat olurken, epidural anestezide böyle bir süre söz konusu değildir. 
  • Anne doğum anında sakin kaldığı için doğum sonrasında bebeğiyle daha kolay iletişim kurabilir.

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Balık Yağı
Çocuklarda Zehirlenmeler
Polikistik Over Sendromu
Tüp Bebek
Boş Gebelik
Tansiyon
Sıtma