Diüretik
Vücuttan idrar atılımını kolaylaştıran, vücuttaki fazla sıvının atılmasını sağlayan maddelere diüretik denir. Özellikle yüksek tansiyon, konjestif kalp yetmezliği, siroz, böbrek fonksiyon bozukluğu, böbrek taşı, polikistik over sendromu (PKOS), şeker hastalığı, doku şişmesi, gebelik, kan dolaşımının yavaşlaması vb. nedenler vücudun su tutmasına neden olur. Bu sorunlardan dolayı insan vücudunun en çok etkilenen bölgeleri yüz ve bacaklardır. Bu durum insanları olduğundan daha fazla kilolu gösterir ve genel görünümünün bozulmasına neden olur. Ayrıca eklem ağrıları, yüksek nabız ve tansiyon gibi hastalıklara da sebebiyet verir.
Bu hastalığın çözümü için kullanılan ilaçlar, yorgunluk, kas krampları, baş dönmesi, isilik, baş ağrısı gibi yan etkilere yol açar. Bu nedenle vücuttaki fazla sıvının atılmasının bazı doğal yolları vardır. Bazı şifalı bitkiler idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Aşağıda, doğal diüretik olarak işlev gören yedi genel şifalı bitki bulunmaktadır. İlk bilimsel çalışmalar, bu alternatiflerin çoğunun, vücudun aşırı sıvı atmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
BÖLÜM 1İdrar Söktürücü Bitkiler
Karahindiba
Bazılarına göre, karahindiba sadece bir ottur. Ancak araştırmalar, bitkinin bileşiklerinden birinin böbrek aktivitesini arttırdığını ve idrara çıkma sıklığını arttırdığını göstermiştir.
Alıç
Gül ailesinin bu akrabası güçlü bir idrar söktürücüdür. Sıvı oluşumunu azaltabilir, bu da konjestif kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirebileceği anlamına gelir. Araştırmalar, bitkinin besin maddelerinin idrarla atılım ve akışı arttırdığını göstermiştir.
At kuyruğu
2014 yılında yapılan bir çalışma, at kuyruğu ekstraktının reçeteli ilaçlar ile aynı diüretik etkilere sahip olduğunu ancak daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Atkuyruğu özellikle yan etkileri olan hastalar için reçeteli diüretiklere iyi bir alternatif olabilir.
Ardıç
Ardıç bitkisi orta çağlardan beri idrar söktürücü olarak kullanılmıştır. Günümüzün birkaç araştırması faydalarını kanıtlamıştır. Pek çok doğal diüretikte olan potasyum seviyesinin düşmesi ardıç kullanımında görülmez.
Yeşil ve siyah çay
Hem yeşil hem de siyah çaylar doğal diüretikler olarak kullanılmaktadır.
Maydanoz
Maydanoz, çoğunlukla garnitür olarak kullanılsa da, idrar söktürücü ilaçları tolere etmekte zorlanan insanlar için faydalı olabilir. 2002 yılında yapılan bir çalışma idrar hacmine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Daha yeni araştırmalar da diüretik özelliklerini doğrulamıştır.
Ebegümeci
Ebegümeci 2012'deki bir çalışmada önemli diüretik etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Aynı yılın farklı bir çalışması da ebegümenin böbrek filtrasyonunu arttırmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir.
Diğer Diüretik Gıdalar
Karpuz, üzüm, çilek, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, dolmalık biber, epsom tuzu, rezene tohumları, ısırgan otu, limon suyu, mısır püskülü.
BÖLÜM 2Vücudun Su Tutmasını Engellemenin Yolları
- Karpuz, salatalık, muz ve ananas gibi yiyecekler daha çok tüketilmelidir.
- Alkolden uzak durulması gerekmektedir.
- Mutlaka hafif egzersizler ve spor yapılmalıdır.
- Tuz kullanımı azaltılmalıdır.
- Bol bol limonlu su içilmelidir.
- Sardunya, selvi, ardıç ve nane yağlarından ayaklara yağ banyosu yapılmalıdır.