Çiğ Börek
Çiğ börek için kuru soğan, yağsız kıyma, karabiber, maydanoz ve tuz ilavesiyle iç harç hazırlanır. Hamurunda diğer hamurlardan farklı olarak çıtır olması için sirke kullanılır. Tatlı tabağı genişliğinde açılan hamurun arasına iç harç konulup yarım ay şeklinde kapatılarak kızğın yağda pişirilir. Aslında Kırım Tatarlarının geleneksel bir yemeği olan çiğ börek göç yoluyla Ülkemize gelerek her yöreye yayılmıştır. Kırım tatarları tarafından Çiberek, Çuberek, Sırbörek ve Çiborek olarak adlandırılır. Çiğ böreğin en önemli özelliği ise iç harcının çiğ olarak hazırlanmasıdır.
BÖLÜM 1Çiğ Börek Malzemeleri
Hamuru İçin
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı ılık su
- 300 gr un
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin
- 300 gr yağsız kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay bardağı su
- Yeteri kadar tuz
Kızartmak İçin
- 2 su bardağı sıvıyağ
BÖLÜM 2Çiğ Börek Hazırlanışı
- Çiğ börek hamuru için karıştırma kabına yoğurt, yumurta, sirke ve tuz eklenerek tüm malzeme çırpma teli yardımıyla iyice çırpılır. Üzerine ılık su ve un azar azar kontrollü olarak eklenirken bir yandan da hamur yoğrulmaya başlanır.
- Yoğrulan hamur kıvam aldıktan sonra toparlanarak üzeri nemli temiz bir bezle kapatılıp yarım saat kadar oda ısısında dinlenmeye bırakılır.
- Çiğ böreğin iç harcı için kuru soğanın kabuları soyulup rendenin ince bölümü ile rendelenir. Maydanoz ince ince kıyılır. Ardından ayrı bir karıştırma kabında yağsız kıyma, rendelenmiş soğan, doğranmış maydanoz, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz ilave edilip iyice karıştırılır.
- Karıştırılarak harmanlanan iç harcın üzerine yarım çay bardağı su azar azar eklenerek iç harcın kıvamı açılıp hazır hale getirilir. Oda ısısında bekletilen hamurdan yumurta irilinde parçalar alınarak beze şekline getirlir.
- Her bir beze hafifçe un serpilmiş tezgah üzerinde, oklava yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurun yarısına kıymalı iç harçtan yayılır ve hamurun diğer yarısı ise kıymalı harcın üzerine kapatılır.
- Ortaya yarım ay şeklinde börekler çıkacaktır. Böreklerin kapatılan kenarlarına bir çatal yardımıyla hafifçe bastırılarak şekil verilir. Kalan diğer hamurlar aynı yöntemle hazırlanır.
- Geniş bir tavaya 2 su bardağı sıvayağ ilave edilerek yağın kızması sağlanır. Tavaya alınan çiğ börekler kısa sürede arkalı önlü çevrilerek pişirilip kağıt havlu serilmiş bir kabın içine alındıktan sonra sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun..
BÖLÜM 3Çiğ Börek Servis Sunumu
Çiğ börek, kızartıldıktan sonra sıcağı sıcağına servis tabaklarına alınır. Yanında salatalık, domates dilimleri ve çay eşliğinde sunum yapılır. Ayrıca çiğ börek davet sofralarında ara sıcak olarak sıklıkla tercih edilen bir börek çeşididir.
BÖLÜM 4Çiğ Börek Püf Noktaları
Hamur yoğrulup dinlendirildikten sonra yumurta iriliğinde bezeler hazırlanarak oda ısısında en az 15- 20 dakika kadar mutlaka dinlendirilmelidir. Dinlenen bezelerin üzerine bastırıldığı zaman hamur kısa sürede tekrar eski halini almalıdır. Bu yöntemde börekler çıtır çıtır olacaktır. İç harç konularak kapatılan hamurların kenar kısımları pizza kesici veya bir çatal yardmıyla bastırılarak şekil verilebilir. Çiğ böreği, bol kızdırılmış yağda ters tüz çevirerek kısa sürede yakmadan kızartmaya özen gösterilmelidir.
BÖLÜM 5Çiğ Börek Besin Değerleri
1 Porsiyon Miktarı: 100 g
Kaloriler: 231 Kcal
Protein: 8,5 g
Karbonhitrat: 27,91
Şeker: 0,5 g
Yağ: 9,04 g
Doymuş Yağ: 2,93 g
Tekli Doymamış Yağ: 4,349 g
Çoklu Doymamış Yağ: 0, 67 g
Kolesterel: 20 mg
Fiber: 1,2 g
Sodyum: 370 mg
Potasyum: 136 mg