Avustralya

Avustralya

Avustralya, doğal harikaları ve geniş açık alanları, plajları, çölleri, ile dünyaca ünlü ülkelerden biridir.

Avustralya, dünyanın en gelişmiş şehirlerine sahip ülkelerinden biridir; Sydney, Melbourne, Brisbane ve Perth gibi büyük şehirlerin ilgi çekici yerleri ile ünlüdür.

BÖLÜM 1
Coğrafya

Coğrafya

Avustralya, kara alanına göre altıncı en büyük ülkedir. Avustralya, batıya Hint Okyanusu ve doğuya Güney Pasifik Okyanusu ile sınırlanmıştır. Tazman Denizi güneydoğuda, Yeni Zelanda'dan ayırırken Mercan Denizi kuzeydoğuda uzanmaktadır. Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Endonezya, Avustralya'dan Arafura Denizi ve Timor Denizi ile ayrılan Avustralya'nın kuzey komşuları olmaktadır.

Avustralya, doğu ve güney doğu kıyıları boyunca yoğunlaşan nüfusun büyük bir kısmı ile kentleşmiştir. Ülkenin iç bölgelerinin çoğu yarı kuraktır. En kalabalık eyaletler Victoria ve Yeni Güney Galler'dir, ancak şu ana kadar en geniş arazi alanı Batı Avustralya'dır.

Avustralya'nın 7.682.300km²'lik bir alanı vardır.

Avustralya, tarımsal amaçlı ormanların yok ettiği geniş alanlara sahiptir, ancak birçok yerli orman alanı, geniş milli parklarda ve diğer gelişmemiş bölgelerde hayatta kalmaktadır. Avustralya'nın uzun vadeli endişeleri arasında tuzluluk, kirlilik, biyolojik çeşitlilik kaybı bulunmaktadır.

BÖLÜM 2
İklim

Büyük bir ada olarak Avustralya'da çok çeşitli iklimler bulunmaktadır. Oldukça serin ve ıslak olabilen bölgeler bulunmasına rağmen, ülkenin bir kısmı oldukça güneş almaktadır. Genel olarak kuzey sıcak ve tropikaldir, güney ise alt tropikal ve ılımandır. Yağışların çoğu kıyı civarındadır ve merkezin çoğu kurak ve yarı kuraktır. Darwin'de gündüz maksimum sıcaklıklar nadiren kış aylarında 30 ° C'nin altına düşerken, kış aylarında gece sıcaklıkları genellikle 15-20 ° C civarında olmaktadır. Bazı güney bölgelerindeki sıcaklıklar kışın donma noktasının altına düşebilmektedir. Tazmanya ve Victoria’nın bir kısmı İngiltere’ye çok benzeyen bir sıcaklık aralığına sahiptir.

Avustralya'nın güney yarımkürede olduğu gibi, Haziran-Ağustos aylarında kış, Aralık-Şubat aylarında ise yazdır. Kışın tropiklerde kurak mevsim, yazın ise yağışlıdır. Ülkenin güney bölgelerinde, mevsimsel sıcaklık değişimi daha büyüktür. Yağışlar, Doğu Kıyısı'nın güney kesimlerinde yıl boyunca daha düzenli bir şekilde dağılırken, Güney'in Büyük Bölünme Aralığı'nın ötesinde kalan yerlerde, yazlar kışın meydana gelen yağışların büyük bir kısmı ile kurak geçer.

BÖLÜM 3
Tarihçe

Tarihçe

Bilimsel kanıtlara ve teoriye dayanarak, Avustralya adası ilk önce 50.000 yıldan daha uzun bir süre önce, güney ve güneydoğu Asya'dan gelen insanların göçmenlik dalgalarıyla yerleşke oluşturmuştur. Son Buzul Çağı'ndan sonra yükselen deniz seviyelerine sahip Avustralya, dünyanın geri kalanından büyük ölçüde izole edilmiş ve kabileler, toprak ve doğa ile yakın bir manevi ilişkiye ve genişletilmiş akrabalıklara dayanarak çeşitli kültürler geliştirmiştir. Avustralya halkı, çok zengin bir “hikaye anlatımı” geleneği de dahil olmak üzere, karmaşık bir sanatsal ve kültürel yaşamla birlikte binlerce yıl boyunca bir avcı-toplayıcı kültürünü sürdürmüştür.

1770 yılında, Kaptan James Cook komutasındaki Endeavor'un keşfi, 29 Nisan 1770'de Botany Bay'da ilk karaya inerek Avustralya'nın doğu kıyılarında gezindi ve harita çizdi.  Cook'un keşiflerinin Avustralya’nın ilk Avrupa yerleşimine öncülük edeceği göz önüne alındığında, diğer Avrupa ülkeleri 160 yıldan daha uzun bir süre önce gelmesine rağmen, çoğu zaman Avrupa’nın keşfi olarak kabul edilmektedir.

BÖLÜM 4
Ekonomi

Avustralya, hâkim olan dört Batı Avrupa ekonomisine eşit olan ve kişi başına düşen GSYİH'ya sahip olan ve Batı dünyasının kapitalist ekonomisine eşit derecede dirençli bir Batı tarzı kapitalist ekonomiye sahiptir.

Turizm, eğitim ve finansal hizmetler dahil hizmet sektörleri, Avustralya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın çoğunluğunu oluşturmaktadır. Hizmet sektöründe, istihdam sağladığı için turizm her yıl ekonomiye 73 milyar dolar katkı sağladığı ve toplam ihracatın en az % 11'ini oluşturduğu Avustralya'da en önemli endüstrilerden biri olmuştur.

Temel endüstrilerden olan madencilik ve tarım, Avustralya'nın ihracatının çoğunu oluşturuyor. Demir cevheri ve kömür, bugüne kadarki en büyük ihracat olarak kabul edilmektedir. Buğday ve sığır eti gibi tarımsal ürünler de büyük önem taşıyor ve yün fiyatları son zamanlarda tarihi seviyelere ulaşmıştır.

Avustralya’da kapsamlı bir sosyal güvenlik sistemi, ücretsiz evrensel sağlık bakımı ve hem ABD hem de İngiltere’den yüksek asgari ücret alınmaktadır.

BÖLÜM 5
Siyaset

Avustralya, sekiz eyalet ve bölge hükümeti ve bir federal hükümeti ile federal bir anayasal monarşidir. Her parlamento İngiltere'nin 'Westminster' sistemine dayanmakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri 'federal' Washington 'sistemine olan benzerlikleri Avustralya'nın sisteminin' Washminster sistemi 'olarak tanımlanmasına neden olmuştur.

Her Avustralya hükümetinin seçilmiş bir parlamentosu vardır; her hükümetin lideri parlamentonun alt meclisinde temsil edilen en büyük partinin lideridir. Federal düzeyde parlamento bir Senatodan (üst meclis) ve Temsilciler Meclisinden (alt meclis) oluşur.

BÖLÜM 6
Kültür

Kültür

Avustralya hemen hemen her din ve yaşam tarzını uygulayan çok kültürlü bir nüfusa sahiptir. Avustralyalıların dörtte birinden fazlası Avustralya dışında doğdu ve diğer bir çeyreğin en az bir yabancı doğumlu ebeveyni var. Melbourne, Brisbane ve Sydney çok kültürlülüğün merkezleridir. Her üç şehir de, birçok restoranında bulunan küresel sanatların, entelektüel çabaların ve mutfağın çeşitliliği ve kalitesi ile ünlüdür. Sidney, dünya standartlarında mimari mücevher olan Sydney Harbour Bridge'i içeren bir sanat, kültür ve tarih merkezidir. Melbourne özellikle kendini sanatın merkezi olarak tanıtırken, Brisbane de çok kültürlü kent köyleriyle tanınır.

Küçük kırsal yerleşimler genellikle küçük Aborijin nüfusu ile çoğunlukla Anglo-Kelt kültürünü yansıtır. Hemen hemen her büyük Avustralya şehri ve kasabası, Avustralya’nın nüfusunun yaklaşık 7 milyondan fazla artan nüfus, savaştan sonraki yarım yüzyılda, II. Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen ve 1970’lere devam eden Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Pasifik’ten gelen göçün etkisini yansıtıyor.

BÖLÜM 7
Avustralya'da Ulusal Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl Günü

26 Ocak: Avustralya Filosu, 1788'de First Fleet in Sydney Cove'daki iniş yıldönümünü kutladı.

Paskalya hafta sonu ("Good Friday", "Easter Saturday", "Easter Sunday" ve "Easter Monday"): Batı Hıristiyan takvimine göre Mart veya Nisan aylarında dört gün süren bir hafta sonu.

25 Nisan: Askeri gazileri onurlandıran ANZAC Günü (Avustralya ve Yeni Zelanda Ordusu Birliği)

25 Aralık: Noel Günü

26 Aralık: Boks Günü

BÖLÜM 8
Adalar

  • Lord Howe Island
  • Norfolk Adası
  • Christmas Adası
  • Cocos Adaları
  • Torres Boğazı Adaları
  • Ashmore ve Cartier Adaları
  • Mercan Denizi Adaları
  • Heard Adası ve McDonald Adaları
  • Macquarie Island
  • Kanguru Adası: Avustralya'nın üçüncü büyük adası ve doğa ve vahşi yaşam severler için bir cennet.

BÖLÜM 9
Şehirler

Canberra: Avustralya'nın amaca yönelik ulusal başkenti

Adelaide: Dünyanın şarap başkenti.

Brisbane: Güneşin battığı Queensland'ın başkenti

Cairns: Great Barrier Reef'e, Port Douglas'a, Daintree Ulusal Parkı'na ve birçok güzel plaj ve beldeye açılan ve insanların kaçamak yapmaları için harika bir yer.

Darwin: Kuzey topraklarının en tepesinde Avustralya’nın tropik kuzey başkenti.

Hobart: Avustralya’daki ikinci hükümlü yerleşiminin yeri olan Tazmanya’nın pitoresk ve sessiz başkenti

Melbourne:  Avustralya'nın en büyük ikinci şehri olan Melbourne, büyük bir spor, alışveriş ve kültür başkentidir.

Perth:  Batı Avustralya'nın güney-batı kıyısında, dünyadaki en uzak kıta başkenti.

Sidney: Avustralya'nın en eski ve en büyük şehri, pitoresk limanı ile ünlüdür.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi