Zürafa

Zürafa

Zürafalar, yüksek bacakları ve uzun boyunları sayesinde dünyanın en uzun memelileridir. Sadece bir zürafanın bacakları birçok insandan daha uzundur ve yaklaşık 6 fit uzunluğa sahiptir. Bu uzun bacaklar zürafaların kısa mesafelerde saatte 35 mil kadar hızlı koşmasına ve daha uzun mesafelerde saatte 10 mil hızla seyahat etmesine izin verir.

Bilim adamları, farklı alanlarda yaşayan ve farklı biçimleriyle farklılaşan dokuz zürafa alt türü tanımladılar. Türler arasındaki renk farklılıkları, yaşam kaynaklarına ve besin kaynaklarına bağlıdır. Zürafalar renk bakımından beyazdan siyaha kadar değişebilir ve spesifik desenler türlere göre değişmekle birlikte, hepsi yapraklara benzeyen karakteristik lekelere sahiptir. İnsan parmak izleri gibi, desenler de her hayvana özgüdür.

Dünyanın en uzun kara hayvanı olan zürafa, gerekli besinleri elde etmek için neredeyse sürekli çiğneme ihtiyacı duyan bir ot oburdur. Vahşi doğada, tipik zürafa besinini neredeyse sadece yapraktan almaktadır. Esaret altında, zürafalar yapraklar, bazı meyveler, saman ve sebzelerin yanı sıra, çoğunlukla pelet formunda özel olarak tasarlanmış zürafa yemleri ile beslenir. 19 feet yüksekliğe kadar ayakta duran zürafanın yiyecek konusunda çok az rekabeti var; diğer hayvanların ulaşamadığı yüksek ağaç tepelerinden kolayca otlanabilir. Erkekler daha uzun boylu olma eğiliminde olduklarından, daha yüksek olanlardan dişiler için daha düşük olanları bırakırlar.

BÖLÜM 1
Davranışları

Tipik olarak, bu büyüleyici hayvanlar açık otlaklarda yaklaşık yarım düzine kadar küçük gruplar halinde dolaşmaktadır.

BÖLÜM 2
Fiziksel Görünüm

Zürafalar, yüksekliklerini iyi bir avantaj sağlamak için kullanırlar. Zürafalar çoğu zaman yemek yiyor ve inekler gibi yiyecekleri yutuyor daha sonra geviş getiriyorlar. Bir zürafa, her hafta yüzlerce kilo yaprak yiyor ve yeterince yiyecek bulmak için kilometrelerce yol kat ediyor.

Zürafanın yüksekliği, Afrika savanının geniş alanı boyunca avcılara keskin bir bakış atmaya yardımcı olur. Zürafanın zemini bazı dezavantaj olmaktadır, su kuyusunda içmesi zor ve tehlikelidir. Bunu yapmak için bacaklarını açmalı ve Afrika'nın büyük kedileri gibi avcılara karşı savunmasız kılacak şekilde garip bir pozisyonda eğilmeleri gerekir. Zürafaların sadece birkaç günde bir içmeleri gerekmektedir. Suyunun çoğunu yedikleri bitkilerden alıyorlar. Dişi zürafalar ayakta doğum yapmaktadır. Gençleri, doğumda yere 5 metreden fazla düşerek dünyaya oldukça kaba bir şekilde geliş yapmaktadırlar. Bebek zürafalar anneleriyle doğumdan on saat sonra inanılmaz bir şekilde koşabilecek kabiliyete sahiptir.

BÖLÜM 3
Yeme ve İçme Düzeni

Hem vahşi hem de esaret altında, zürafalar akasya ağacının yaprakları için bir tercih gösterir. Bu ağaçlar diğer hayvanları caydıran yapraklarla karıştırılmış uzun dikenlere sahiptir, ancak zürafalar dikenlerin etrafında manevra yapmak için uzun dillerini kullanabilirler. Zürafalar ayrıca dikenli öğünlerine karşı yerleşik korumaya sahiptir, kalın, yapışkan tükürükleri, onları yanlışlıkla yutabilecekleri dikenlerden korur. Akasya yaprakları diyetlerinde bir temel madde iken, mevsimdeyken çiçekleri de yerler. Çiçekler daha fazla tanen içerir, fakat aynı zamanda iki katı protein mevcuttur.

Serengeti'de, kadınların zürafa diyetinin besin maddelerinde daha zengin olduğu, erkek zürafa diyetinin lif ve ligninin daha yüksek olduğu, dişilerin erkeklerden daha fazla bitki seçme eğiliminde olduğu kaydedilmiştir. Bu fark, yiyeceklerin bol olmadığı durumlarda kurak mevsimde bile kadınların nasıl genç üretebileceğini açıklamaya yardımcı olabilir.

Akasya yaprakları iyi miktarda su içerdiğinden, zürafaların çok sık içmeleri gerekmez. Aslında günlerce hiç su içmeden gidebilirler.

BÖLÜM 4
Popülasyon

Zürafalar güzel lekeli paltolara sahiptir. Hiçbiri aynı desende olmasa da, aynı bölgeden zürafalar benzer gözüküyor. Yakın zamana kadar, fikir birliği, çok sayıda alt türü olan yalnızca bir zürafa türü olmuştur. 2016 yılında, bazı bilim adamları, zürafa popülasyonları arasındaki genetik farklılıkların dört ayrı zürafa türünün varlığına işaret ettiğini iddia eden bir çalışma yayınlamışlardır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Çok güzel anlatmışsın teşekkürler

Yazar Bilgisi

Ahtapot
Kaplan
Sincap
Leylek
Fil

Fil

Denizatı
Tavşan