Denizatı

Denizatı

Su altında birçok ilginç canlı bulunmaktadır. Denizatları bu canlılar arasında yer almaktadır. Denizatı, Syngnathidae familyası Hippocampus cinsine ait bir deniz balıktır. İsmini, at kafalarına benzerliğinden almaktadır. Kuyruk kısmı yılanla benzerlik gösteren denizatının bütün vücudu dikenlidir. Türlerine göre boyları farklılık göstermektedir. Denizatları balık cinsine benzemese bile bu kategoride değerlendirilmektedir. Kafalarında ve arka yüzgeçlerinde solungaç bulunması ve aynı zamanda göğüs yüzgeçleri nedeniyle balıkların özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Genellikle deniz atları derin denizlerde yaşamaktadırlar. Geçmişten günümüze kadar sadece 40 farklı türü keşfedilmiştir. Sayıları tam olarak bilinmeyen denizatları, deniz omurgalıları içinde tek dik duran olarak dikkat çekmektedir.

BÖLÜM 1
Denizatı Üremesi

Denizatı Üremesi

İlginç bir deniz canlısı olan denizatında erkekler üreme yapmaktadır. Dişi denizatının bıraktığı yumurtaları, erkek denizatı taşımaktadır. Yumurtaları taşımak için kuluçka keseleri bulunmaktadır. Çiftleşme zamanında dişi ve erkek denizatları kuyruklarını birbirlerine sarmaktadır. Dişi denizatında bulunan dişi ovipositoru ismi verilen uzun tüp, erkek denizatının kuluçka kesesine yerleştirilir. Yumurtalar tüp içerisinden, erkek denizatının kesesine doğru ilerler. Bu kuluçka kesesi içinde yumurtalar döllenir. Bulunulan suyun koşullarına göre embriyolar 10 gün ve 6 hafta zaman aralığında gelişme göstermektedirler. Doğum döneminde erkek denizatının içindeki tüm bebekleri dışarı çıkartır.

BÖLÜM 2
Denizatlarında Gelişme

Denizatlarında Gelişme

Yumurta içinden çıktıktan sonra denizatları, anne ve babalarından bağımsız olarak hayatlarına devam etmektedir. Bazı denizatları okyanus planktonlarıyla bu dönemi tamamlar. Bazı dönemlerde ise baba denizatı, yeni çıkan yavrularını yok edebilir. Geriye kalan denizatları ise normal deniz canlıları gibi yaşamlarını sürdürürler. Erkek denizatları, doğum işlemini yaptıktan sonra yavruları kendi haline bırakmaktadır. Yavrular çevreye uyum sağlama, beslenme gibi temel durumları tek başlarına öğrenirler.

BÖLÜM 3
Denizatı Özellikleri

Denizatı Özellikleri
  • Dünya canlıları içinde erkek hamileliği mümkün olan tek türdür.
  • Kafalarını yalnızca yukarı ve aşağıya hareket ettirebilirler. Sağa ve sola çeviremezler. Ayrıca denizatları gözlerini birbirinden bağımsız olarak hareket ettirdiği için her yeri görebilirler.
  • Tropikal ve ılıman denizlerde yaşarlar. Buna bağlı olarak akvaryum sularında uzun süre hayatlarını devam ettiremezler.
  • Çok hızlı hareket eden gözlere sahip olan denizatları, avlarını çok rahat izleyebilir.
  • Dişleri ve mideleri bulunmamaktadır, yedikleri sindirim sindirim sisteminden hızlıca geçmektedir.
  • Denizatlarının kafasında taca benzer bir çıkıntı bulunmaktadır ve bu çıkıntının izi her denizatında farklıdır.
  • Denizatının yüzeyi çok serttir. Bundan dolayı ölmüş ya da zamanla kuruyan denizatını elle kırmak mümkün değildir.
  • Denizatları yaşam süreleri 4-5 yıl arasındadır.
  • Kamuflaj yeteneğine sahiptirler. Kamuflaj yeteneği korunma amacı dışında dişiye kur yapmak içinde kullanılmaktadır.
  • Denizatları tek eşliliği tercih eden canlıdır.
  • Vücut şekilleri nedeniyle yüzmede çok iyi değiller. Bu sebeple fırtınalı havalarda yaşamlarını sürdürme konusunda zorlanırlar.

BÖLÜM 4
Denizatlarında Avlanma

Denizatlarında Avlanma

Denizatları öksürük, astım ve baş ağrısı gibi ilaçlarının yapımı için avlanmaktadır. Ayrıca geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılması için her yıl yaklaşık 20 milyon denizatı avlanır ve bitki bilimi ile ilgilenenlere satılır. Ancak bilinçsiz avlanma nedeniyle soyları tükenme tehlikesindedir. Bu nedenle denizatlarının ithalatı ve ihracatı 2004 yılından itibaren CITES’ce kontrol edilmektedir. Günümüzde sadece belirli sayılarda ve yumurtlama dönemi dışında avlanma yapılmaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Ahtapot
Kaplan
Sincap
Leylek
Fil

Fil

Tavşan