Tavşan

Tavşan

Tavşanlar kabarık kısa kuyruklu, kendilerine has uzun kulakları olan küçük memelilerdir. Dünya üzerinde 30'dan fazla tavşan türü vardır. Günümüzde evcil tavşanlar Avrupa tavşanından (Oryctolagus cuniculus) türemiştir. Amerikan Tavşan Yetiştiricileri Birliği (The American Rabbit Breeders Association) 49 tavşan ırkı tanır. Tavşanlar 4 ayakları üzerinde sekerek hareket ederler. 

Tavşanların boyutları türlerine göre değişiklik gösterir. En küçükleri 20 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1 kg ağırlığında tavşan türleri vardır. Bunun yanında Guinness Rekorlar Kitabı'na "Dünyanın en uzun tavşanı" ünvanıyla giren Flaman tavşanı, verilere göre 129 cm uzunluğa ve 22 kg ağırlığa ulaşmıştır.

BÖLÜM 1
Tavşanların Beslenme Alışkanlıkları

Tavşanların Beslenme Alışkanlıkları

Tavşanlar otoburdur. Yani bitki temelli beslenme alışkanlıkları vardır ve et yemezler. Ana besinleri otlar, yonca ve brokoli gibi bazı sebzeler bulunur. Bazı durumlarda meyve, tohum, tomurcuk, kök ve ağaç kabukları yedikleri de gözlemlenebilir.

Evcil Tavşan Nasıl Beslenmeli

Taze saman, evcil tavşanınızın en büyük besin kaynağı olmalı ve sürekli hazırda bulundurulmalıdır. Genç tavşanlar yonca ile beslenmelidir. Yonca, yüksek protein ve şeker oranı nedeniyle yetişkin tavşanlara verilmemesi gereken bir besin türüdür. Yetişkin tavşanlarsa ana besin kaynağı olarak ot ve yulaf samanı yiyebilir. 

Saman, tavşanın sağlığı için önem arz eder çünkü tavşan sağlıklı sindirim sistemi için gerken temel lifleri bu yolla alır. Tavşanların dişleri sürekli büyüyen bir yapıya sahiptir. Saman tüketimi aynı zamanda tavşanın dişini aşındırmasını ve diş gelişimini sağlıklı yaşamasını da sağlar. Evcil tavşan için alınan saman taze bir görünüme ve taze çimen kokusuna sahip olmalıdır. Tavşanı beslemek için alınan ot samanı hava alan kuru bir kapta saklanarak küflenmeden korunabilir.

Sebzeler

Farklı sebzelerle tavşanınızın beslenme alışkanlıklarını zenginleştirmelisiniz. Seçtiğiniz sebzeler taze olmalı. Beslenmeden önce iyice yıkanmış olmalı ve böcek ilacı içermemeli. Yeni sebzeler denerken önce tavanınıza küçük miktarlarda vererek tepkisini ölçebilirsiniz. Bu yolla neyi sevip sevmediğini anlyabilir ve onu yeni besinlere alıştırabilirsiniz. Ev bitkilerinin çoğu zehirli olduğundan tavşanı bunlarla beslemekten kaçınmak gerekir.  

BÖLÜM 2
Tavşanların Habitatları

Tavşanların Habitatları

En başta Afrika ve Avrupa'da bulunan tavşanlar zamanla tüm dünyaya yayılmıştır. Tavşanları Güney Afrika'nın güneyi, Hindistan'ın batısı, Madagaskar ve Asya'nın güneydoğusundaki adalar hariç hemen her yerde bulmak mümkündür.

Evcil tavşanlar yaşamlarını sürdürebilmek için stabil bir çevreye ihtiyaç duyar. Isı değişimleri ve hipotermi problemlerine karşı savunmasızdırlar. Yabani tavşanların böyle bir problemi yoktur. Farklı uç sıcaklık düzeylerinde yuva yapabilir ve hayatta kalabilirler. Yabani tavşanların yaşam alanları çeşitlidir. Ormanlarda, çayırlarda, çöllerde, tundrada ve sulak alanlarda yabani tavşanlara rastlamak mümkündür. 

Yabani tavşanlar yuvalarını toprağın altına yaparlar. Hızlı kaçışlar için birden fazla giriş ve çıkış barındıran tüneller halinde yapılmış bu yuvalar, birden fazla oda içerebilir. Bu tüneller toprağın altında 3 metreye kadar uzanabilir.

BÖLÜM 3
Tavşanlar Hakkında Bazı Küçük Bilgiler

Tavşanlar Hakkında Bazı Küçük Bilgiler
  • Tavşanlar sosyal yaratıklardır. Koloni denilen büyük gruplar halinde yaşarlar.
  • Tavşanlar en çok alacakaranlık ve şafak vaktinde yiyecek aramaya çıkarlar. Karanlığı avcılarından gizlenmek için kullanırlar.
  • Tavşanların uzun bacakları ve uzun süre yüksek hızda koşabilme kabiliyetleri evrimsel adaptasyonun bir sonucudur. Doğada çok fazla tehditten kaçmak zorunda kaldıkları için bacakları avcılardan kurtulmaya yönelik evrilmiştir.
  • Tavşanların kalbi dakikada 180 - 250 defa atar. 
  • Cinsine ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösteriyor olsa da normal bir tavşanın ömrü ortalama 10 yıldır.
  • Tavşan terisi narindir ve yırtılması kolaydır. Evcil tavşanların fırçalanma işlemleri çok dikkatli şekilde yapılmazsa tavşanın derisi zarar görebilir.
  • Tavşanlar hassas kemiklere sahiplerdir. Yüksek bir yerden düşmeleri veya bırakılmaları, bacaklarının veya sırtlarının kırılmasıyla sonuçlanabilir.
  • Tavşanların ayaklarında; kedi, köpek ve benzeri hayvanlar gibi pençe girintileri yoktur. Ayaklarının altı sadece kürkten ibarettir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
1
Sevdim!
1
Çok iyi!
1
Hoş değil!
1
Yok artık!
1
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Ahtapot
Kaplan
Sincap
Leylek
Fil

Fil

Denizatı