BÖLÜM 1Sincapların Yaşam Alanları
Dünya üzerinde Akdeniz adaları ve İzlanda hariç her yerde sincaplar görülebilir. Genelde ormanlık ve ağaçlık bölgelerde yaşarlar. Birbirlerine alarm vermek için kru-kru-ru veya çak-çuk-çuk diye seslenirler. Havaların soğuk olduğu zamanlarda kış uykusuna yatmazlar ancak 1-2 gün uyuşukluk süreci geçirirler. Ağaç gövdesi üzerinde sürekli olarak hareket edebilirler.
BÖLÜM 2Sincaplarda Üreme
Memeli bir hayvan olduğu için iç gebelik geçirmektedirler. Sincapların hamilelik süreci 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Bir sincap yılda 3-6 arası yavru doğurur. Ancak 1 yılda 40 yavru doğuran sincaplarda görülmüştür. Sincapların ortalama ömrü 7 yıldır. Yetişkin bir sincabın boyu yaklaşık 25-30 santimetre aralığında, kuyruklarının boyu ise 15-25 santimetre arasında değişmektedir. Bir sincabın ortalama ağırlığı 20-25 gramdır.
BÖLÜM 3Sincapların Özellikleri
- Sincaplar otobur bir canlıdır. Yaşadıkları yerdeki ağaçların yaprakları ve meyveleri ile beslenirler.
- Çiftleşme dönemi haricinde sincaplar yaşamlarını yalnız sürdürmektedirler.
- Sincaplar çok iyi bir tırmanıcı ve zıplayıcıdırlar. Böylece yeryüzüne temas etmeden sadece ağaçlar aracılığı ile kolayca seyahat edebilirler.
- Ômürlerinin tamamını ağaçlar üzerinde geçirirler.
- Sincaplar çok hareketli ve enerjik hayvanlardır.
BÖLÜM 4Sincap Türleri
Yaşadıkları alana, beslenme ve iklim şartlarına göre zamanla sincaplar çeşitlilik göstermiştir. Çok sayıda sincap türü bulunmaktadır. Sincapların yaklaşık 300 farklı türü bulunmaktadır. En çok bilinen türleri ise Kuzey Amerika gri sincabı, Sibirya çizgili sincabı ve Hint sincabı olduğu söylenebilir.