Ahtapot
Ahtapot kafadan bacaklılar sınıfı ve yumuşakçalar grubunda yer alır. Bilimsel adı Octopada’dır. Kafasına bağlı olarak 8 tane kolu ve yumuşak bir gövdesi vardır. Köklü bir geçmişe sahip olan ahtapotların 296 milyon yıl önce kadar yaşadıkları tahmin edilir. İlginç bir görünüme sahip olan ahtapotlar, deniz dünyası içinde zeki bir yapıya sahiptirler.
BÖLÜM 1Ahtapotlarda Üreme
Ahtapotlar eşeyli üreme sınıfında yer alarak yumurta ile ürerler. Erkek ahtapotlar çiftleşme sırasında dişi ahtapota yaklaşır ve dişi ahtapotun ağzına oturur hale gelir. Kolunu dişinin manto boşluğundan içeri sızdırır ve spermleri buraya bırakır. Çiftleşme bir hafta boyunca erkek ve dişi ahtapot tarafından tekrarlanır. Bu işlem birkaç saat devam eder. Yumurtlama için dişi ahtapotun güvenli bir bulması gerekmektedir. Çünkü dişi ahtapotlar yumurtalar çıkana kadar bulunduğu yeri terk etmezler. Ahtapotlar çok acıksa bile yumurtalarını bırakmaz. Bu nedenle bazen ahtapotların kollarını yedikleri de görülebilir. Yumurtlama işlemi tamamlandıktan 20-25 gün sonra yumurtalar çatlar ve yavru ahtapotlar dışarı çıkar. Dişi ahtapotlar, yavrular yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra ölürler. Dişilerin üreme zamanı onların yaşam sürelerini belirler.
BÖLÜM 2Ahtapotların Yaşam Alanları
Bütün dünya deniz ve okyanusların da yaşarlar. Ancak tropikal ve ılık sularda daha fazla bulunur. Çünkü bu sularda yaşam süreleri daha uzun olur. Genelde derin sularda yaşayan ahtapot türleri, su yüzeyine yakın yerlerde değiştirebilirler. Ahtapotlar, kaya aralarına gizlenerek yaşamlarını sürdürür. Yaşam süreleri çok uzun değildir. En uzun yaşayan Kuzey Pasifik Dev Ahtapotu’dur. 5 yıl kadar yaşarlar. Genel olarak dişi ahtapotlar 2-3 yıl, erkek ahtapotların ise 3-4 yıl ömrü bulunur.
BÖLÜM 3Ahtapotların Özellikleri
- Ahtapotların boyları değişkenlik gösterir. 4-5 santimetre boyunda ahtapotlar olabileceği gibi 10 metre boyunda da ahtapotlar görülebilir. Genelde olgun bir ahtapotun ağırlığı 15 kilogram, kollarının açık hali ise 4 metredir.
- Ahtapotların 8 kolunun bulunması nedeniyle çok hızlı hareket ederler. Her kolda iki tane vantuz bulunur.
- Bilinen 300 ahtapot türü bulunmaktadır.
- Korkusuz olarak bilinen ahtapotlar aslında ürkek canlılardır. Bu nedenle dış etkenlerden korunmak için kayalıkların arasında gizlenirler.
- Ahtapotlar kendini yenileyebilir. Kollarından birisi koptuğunda onun yerine yenisi çıkar.
- Ahtapotun üç kalbi bulunur.
- Ahtapotların iki gözü bulunur ve gözleri gelişmiş bir yapıya sahiptir.
- Ahtapotların sinirleri kollarında bulunur.
- Kendini tehdit altında hissettiğinde suyu karartan bir mürekkep sıvı salgılarlar. Böylece saldırganın kafası karışır.
- Vücut yapısına göre büyük bir beyni vardır.
- Bulundukları ortama göre renk değiştirebilirler. Böylece kamufle olarak düşmanlarına av olmaktan kurtulurlar. İletişim kurabilmek için de renk değiştirdiği görülebilir. Bu özellik nedeniyle “deniz bukalemunu” olarak da adlandırılır.
- Kollarında bulunan vantuzlar sayesinde avlarını yakalarlar. Vantuzlar hayvana yapışır ve kaçmalarını engeller.
- Ahtapot, zeki bir canlı türüdür. Yapılan araştırmalara göre örgü ve düğümleri çözdükleri görülmüştür.
- Tükürük bezleri zehirlidir. Bu zehir ile avlarını uyuşturur.
- Saldırgan yapıya sahip değildirler.
- Ahtapotlar uzun süreli bir hafızaya sahiptirler.
- Su püskürtme özelliği bulunur. Su püskürtme ile düşmanlarını uzaklaştırır.
- Su altında ses çıkartan ve parlak renkli nesneler ahtapotların ilgisini çekmektedir.