Serengeti Milli Parkı

Serengeti Milli Parkı

Serengeti Milli Parkı, Tanzanya'nın Mara ve Simiyu bölgelerinde yer alan ve kendine özgü ekosistemi bulunan bir milli parktır. Yıllık 1.5 milyonun üzerinde beyaz sakallı (ya da kaba olarak adlandırılan bir kuş türü), 250.000 zebra, çok sayıda Nil timsahı ile bal porsuğuna ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür. 

BÖLÜM 1
Tarihçesi

Tarihçesi
  • İlk Avrupalı ​​kaşif olan Avusturyalı Oscar Baumann 1892'de bölgeyi ziyaret ettiğinde, Masai halkı yaklaşık 200 yıldır “Sonsuz Ovalar” adını verdikleri, Mara Bölgesi'nin açık ovalarında hayvanlarını otlatıyordu. “Serengeti” adı, Maasaililerin bölgeyi tanımlamak için kullandıkları, “Toprakların sonsuza kadar sürdüğü yer” anlamına gelen bir kelimedir.
  • Serengeti'ye gelen ilk Amerikalı olan Stewart Edward White, 1913'te buradaki keşiflerini kaydetti. 1920'lerde yeniden Serengeti'ye döndü ve Seronera civarındaki bir bölgede üç ay kamp yaptı. Bu süre zarfında arkadaşlarıyla birlikte 50 aslan vurdular. Sonraki yıllarda aslan avcılığı bölgedeki ekosisteme zarar verdiği için İngiliz sömürge yönetimi bunun önüne geçti ve 1951 yılında Serengeti Milli Parkı'nı kurdu.
  • Serengeti, 1950'lerde Bernhard Grzimek ve oğlu Michael'ın ilk çalışmalarından sonra daha fazla ün kazandı. Baba ve oğul birlikte en önemli doğa koruma belgesellerinden biri olarak kabul edilen "Serengeti Shall Not Die" adlı kitabı ve filmi hazırladılar.
  • İngilizler 1959'da yabani hayatı korumak için milli park çevresinde yaşayan Masai halkını buradan uzaklaştırıp "Ngorongoro Koruma Alanı"na naklettiler. Sömürge yönetimine eleştiri getiren bu uygulama, halka baskı ve dayatı uyguladıkları söylemlerine neden oldu.
  • Serengeti Milli Parkı, Tanzanya'nın en eski milli parkıdır ve ülkenin turizm endüstrisinin amiral gemisidir. "Manyara Gölü Milli Parkı", "Tarangire Ulusal Parkı", "Arusha Ulusal Parkı" ve "Ngorongoro Koruma Alanı"nı kapsayan Kuzey Safari Turu, her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. 
  • Tanzanya Ulusal Parklar İdaresi personeli, Frankfurt Hayvanat Bahçesi Derneği araştırmacıları, çeşitli pansiyon, kamp alanı ve otel çalışanları haricinde, parkta insan yaşamı yasaktır. Parka en yakın yerleşim alanı parkın ana karargahını barındıran Seronera'dadır.

BÖLÜM 2
Coğrafi Özellikleri ve Hayvan Türleri

Coğrafi Özellikleri ve Hayvan Türleri
  • Park, 14.750 kilometrekarelik bir alanda, çayırlık ovaları, savanları, nehir ormanlarını ve ormanlık alanları kapsamaktadır, Kuzeyinde Masai Mara Ulusal Koruma Alanı, güneydoğusunda Ngorongoro Koruma Alanı, güneybatısında Maswa Oyun Alanı, batısında Ikorongo ve Grumeti Oyun Alanları, doğusunda ise Loliondo Oyun Kontrol Alanı bulunmaktadır. Bu alanların tamamı birlikte "Büyük Serengeti Ekosistemi"ni oluşturmaktadır.
  • Park üç bölümden oluşmaktadır;

Serengeti Ovaları: Güneyin neredeyse ağaçsız halde olan ovaları, parkın en sembolik manzaralarıdır. Bu bölgede aralık ayından mayıs ayına kadar ovalarda, zebra, ceylan, impala, sığır antilobu, topi antilobu, bufalo, ve su kuşları görülebilir. Bölgede çok yaygın olan granit yüzeyler harika birer gözlem noktalarıdır. Ayrıca pitonlar için birer sığınaktır.

Batı Koridoru: Kara kil toprağı bu bölgenin savanını kaplar. Grumeti Nehri ve Galeri ormanları Nil timsahlarına, patas maymunlarına, su aygırı ve savaş kartallarına ev sahipliği yapar. Bu bölgede göç Mayıs-Temmuz ayları arasında gerçekleşir.

Kuzey Serengeti: Bölge açık ormanlık alanlara ve güneydeki Seronera'dan Kenya sınırındaki Mara Nehri'ne kadar uzanan tepelerle hakimdir. Kuzey Serengeti bölgesi göçmen gnu antilopları, zebra, fil, zürafa ve çok küçük bir antilop türü olan dikdiklere ev sahipliği yapar.

BÖLÜM 3
Vahşi Yaşam

Vahşi Yaşam
  • Park dünyada, barındırdığı yaban hayatı ve biyoçeşitliliği ile ünlüdür.

    2 milyondan hayvanın yaşadığı park, en büyük memeli nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Serengeti - Mara ekosistemi boyunca 250.000 zebra, yarım milyon Thomson ve Grant ceylanı ve onbinlerce antilop bulunur. Zürafa, su kuşu, impala, düğmeli domuz ve su aygırı da çok sayıda bulunur. Serengeti Ulusal Parkı'nda eland, klipspringer, kükürt antilopu, küçük kudu, saçak kulaklı oryx ve dikdik gibi nadir görülen bazı antilop türleri de mevcuttur.

  • Vahşi yaşamın en popüler hayvanları şunlardır;
    • Aslan: Serengeti'nin, Afrika'daki en büyük aslan nüfusuna sahip olduğuna inanılıyor. Bu ekosistemde 3.000'den fazla aslan yaşıyor.
    • Afrika leoparı: Bu münzevi yırtıcı hayvan türü Seronera bölgesinde yaygın olarak görülür ve sayıları yaklaşık 1000 civarındadır.
    • Afrika çalı fili: Sürüler, 1980'lerde kaçak avlanmanın sebep olduğu yok olma tehlikesinden başarılı bir şekilde geri dönüş yaparak 5.000'den fazla sayıya ulaşmışlardır. Özellikle parkın kuzey bölgesinde yaşarlar.
    • Kara gergedan: Çoğunlukla parkın ortasındaki kayalıkların etrafında bulunurlar. Kaçak avlanma nedeniyle sayıları giderek azalan bu gergedan türünün 31 üyesi hayattadır.
    • Afrika bufalosu: Parkın içinde yaklaşık 53.000 üyesi yaşamaktadır.
  • Parktaki diğer memeliler arasında yaban domuzu, kurt, yarasa kulaklı tilki, pangolin, tepeli kirpi ve üç tür yaban faresi bulunmaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
1
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
1
Yok artık!
1
Kızgın:!
1
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi