Veganlık

Veganlık

Veganlık, bazı sebeplerle hayvansal gıda ve ürünleri kullanmayı reddeden bir yaşam tarzı ve beslenme biçimidir.  Veganlık 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından olan Donald Watson tarafından ortaya atılmıştır. 

Vegan beslenme tarzında; tereyağı, yumurta, kırmızı et, balık, tavuk eti, süt ve diğer tüm süt ürünleri, bal gibi tüm besinler bireyin hayatından çıkmaktadır.

Vegan yaşam tazında, yine aynı şekilde içeriğinde hayvansal ürün olan hiçbir giyim, kozmetik,aksesuar kullanılmamaktadır. 

Dolayısıyla vegan tarzı yaşamak bir diyetten daha öte bir yaşam biçimi ve bir felsefe olarak görülmektedir.

BÖLÜM 1
Veganlığın Temeli

Veganlığın temelinde çevreyi koruma, sağlıklı beslenme, dini inanışlar ve en önemlisi de hayvan haklarına saygı yatmaktadır. 

Öte yandan sağlık açısından da hayvansal olmayan ürünlerin insan sağlığı açısından daha yararlı olduğunu iddia eden vegan doktorlar, hayvansal yağların doymuş yağ olduğu için kalp ve damar hastalıklarına sebep olduklarını da belirtmektedirler.

Diyabet ve insülin direnci konusunda da, karbonhidratların değil, yağların şeker problemi yarattığını iddia etmektedirler. Karbonhidratlar glikoza dönüşerek kandan, insülin hormonu ile enerji vermek adına hücrelere girmektedir. İnsülin direncinde ise hücreye girişi sağlanamayan karbonhidratlar kanda hapsolmaktadır. Veganlara göre yağlar hücreye girişini tıkadıkları için insülin şekeri hücrelere giremez ve bunu da çözmek için düşük yağlı yüksek karbonhidratlı vegan diyeti uygulanması gerektiğini düşünmektedirler. 

BÖLÜM 2
Vegan Beslenme

Veganlar; yumurta yerine patates ve kabak, hayvansal süt yerine soya sütü, peynir yerine tofu yada soya sütüyle yapılmış peynir, yoğurt yerine vegan maya ve soya sütinden elde edilen vegan yoğurdunu tüketmektedirler.

Bunun yanısıra, badem sütü, hindistan cevizi sütü, tahıllar, baklagiller, çeşitli meyve sebzeler, kuruyemişler, tohumlar da ek olarak aldıkları diğer besin kaynaklarıdır. Bu  şekilde beslenme tazrını benimseyen bireyler bol miktarda lif, antioksidan, potasyum, A-C ve E vitaminlerini de almış olmaktadır. 

Herkesin kendine özel bir beslenme tarzı vardır. Beslenme kişiye özel bir durumdur. Zira vegan beslenmenin B12 , demir ve çinko eksikliği yaratma etkisi de söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple Hiç kimsenin doktoruna danışmadan bu tarz beslenme alışkanlığı elde etmesi tavsiye edilmemektedir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Sek Sek
Dama
Tavla
Tavuklu Bohça Kebabı
Biga Kurabiyesi
Brokoli Çorbası
Kum Kedileri
Kurt