Kum Kedileri
Kum kedileri, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu'ya özgü çöllerde yaşayan kedigillerdir. Bu sevimli kediler ortalama ev kedinize çok benzese de,% 100 vahşi hayvan oldukları bilinmektedir. Kum kedileri hiçbir şekilde evcilleştirilmemiştir ve aslında vahşi küçük avcılardır.
Kum kedileri soluk ten rengi veya kumlu bir renktedir (tabii ki tüm kumlara uyması için), kürklerinde bazı koyu lekeler veya çizgiler vardır. Kuyrukları siyahla çevrilmiş, etraflarında birkaç siyah bant var. Üst kısımlarında iki koyu çizgi vardır. Kulakları oldukça büyüktür ve bu durum sıcak çöl havalarında vücutlarının fazla ısınmamasına yardımcı olur.
BÖLÜM 1Kum Kedisi Hakkında Bilmediklerimiz
Çölde yaşayan kum kedileri, öncelikle çöl bölgelerinde yaşayan tek kedilerdir. Diğer kedigillerin çöllerde yaşam şansı azdır ancak kum kedileri bu kurak ortamlarda hayatta kalma konusunda uzmanlaşmıştır.
Kum kedileri yuvalamada uzmandırlar ve zamanlarının çoğunu sığ yuvalarda geçirirler. Ayrıca çoğu yeraltında zamanını geçirirler avlarını bulmak için genelde kazarlar.
Kum kedileri, parmaklarını sıcak kumda zarar görmez çünkü aşırı derecede tüylü ayaklara sahiptir. Kürk, hassas ayak tabanları ile kavurucu kum ve kaya arasında bir bariyer sağlayarak kum kedilerinin ayaklarını korur. Ayaklarında o kadar çok kürk vardır ki gezdiği bölgede ayak izleri belli olmaz.
Çölde su az olduğu için kum kedileri uzun süre su içmeden yaşayabilirler. Su ihtiyaçlarının çoğunu yedikleri avdan alırlar. Kum kedileri bazen aylarca su içmedikleri gözlemlenmiştir.
Kum kedileri sadece çöl bölgelerinde yaşamaktadır. Bitki örtüsü çok az veya hiç olmayan çok kurak yerlerde bulunurlar. Kuru, kumlu ovalarda ve kayalık vadilerde yaşarlar. Çölde şartlar zordur ve en önemlisi hava oldukça sıcaklıktır. Isıdan kaçmak için yuvalarına gerek duyduklarından kum kedileri sadece yumuşak topraklarda bulunur.
Kum Kedisinin Dağılımı
Bu kediler Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'ya özgüdür. Başta Afrika'daki Sahra Çölü, Arap Yarımadası ve İran, Afganistan, Türkmenistan ve Pakistan'ın bazı bölgeleri ile sınırlıdırlar.
Kum Kedisinin Avları
Kumul kedileri genelde, fareler, yabani hayvanlar, kuşlar, yılanlar, örümcekler ve böcekleri avlar. Böyle sert bir ortamda yaşadıkları için kumul kedilerin fırsatçı olması gerekir. Ne bulabiliyorlarsa onu yemek zorundalar, çünkü başka çareleri yoktur.
Kum Kedisi ve İnsan Etkileşimi
İnsan etkinliği hızla hayati önem taşıyan kum kedilerinin yaşam alanlarını küçültüyor. Bu hayvanların endişe verici bir oranda azalmasına neden oluyor. Kum kedisinin bulunduğu bölgeye yakın otlayan hayvancılık özellikle zararlıdır. Bu kedilerin bitki örtüsüne ihtiyacı olmasa da doğaları gereği böyle bir ortam şarttır. Bu bitki örtüsü tahrip olduğunda, kum kedileri açlıktan ölebilir. Kumul kedileri aynı zamanda çiftçilerin hayvanlarını yiyen diğer avcılar için atılan tuzaklara da kurban olur.
Kum Kedisi Bakımı
Hayvanat bahçelerinde, kum kedilerine çok özel bir özen gösterilmelidir. Onlara bol miktarda gizlenme alanı ve yuvalanma olanakları sağlanmış ve günün her saati tıbbi bakım hizmeti sunulmaktadır. Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi'nde fareler, solucanlar ve kaburga kemiğinin eti ile beslenirler.
Kum Kedisinin Davranışı
Çöl çok sıcak olduğu için hayvanlar gece ortaya çıkarlar. Isıdan kaçınarak geceleri ava çıkarlar. Diğer kedilerle sosyalleşmese de, bazen yuvalarını paylaşırlar. Yalnız yuvadaki aynı alanı paylaşmazlar, diğer hayvan uzaktayken onun yuvasını işgal ederler.
Kum Kedisinin üremesi
Farklı yerlerdeki kum kedileri yılın farklı zamanlarında üremektedirler. Çiftleşmeden sonra dişi kum kedisinin 59 - 67 günlük bir gebelik süresi vardır. Genellikle doğum sonrası 2 ile 4 yavru kedi dünyaya gelir. Bu sayı 8 taneye kadar çıkabilir. Yavru kedi 6-8 aylıkken kendi avlarını avlamaya başlar. 14 aylıkken üreme yaşına ulaşırlar.