Rönesans

Rönesans

Rönesanas, Avrupada 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar bir dönemdir. Bu çağın kelime anlamı 'Yeniden doğuş' anlamına gelmektedir. Orta çağ ve modern zaman arasındaki köprü olarak adlandırılır.

Rönesanas, Avrupa da bir kültürel değişim ve gelişim zamanıydı.Yenikikler ve yaratıcılık ile değişim gösterilen bu çağ Eski Roma ve Yunan toplamlarından esinlenme girişimlerinden gelmiştir. Rönesans, klasik felsefe, edebiyat ve sanatın yeniden keşfedilmesini destekledi.

BÖLÜM 1
Rönesansın Özellikleri

MATBAA

Metinlerin kusursuz şekilde çoğaltılması ve onları incelemeye odaklanan yenilenme talebi, insanlık tarihinin en büyük keşiflerinden birini tetiklemeye yardımcı oldu.

SANAT:

Rönesans sanatı, klasik sanattan ağır etkilendi. Sanatçılar, Yunan ve Roma heykeline, resim ve dekoratif sanatlara ilham vermek için Rönesans hümanist felsefesine dayanan teknikleri yerine getirdiler. Rönesans sanatı insan güzelliğine ve doğasına odaklandı. Dini eserlerde, insanlar yaşamlarını tasvir ediyordu. Persvektif ve üç boyut tekbikleri gerçekleştirilerek resimler daha da gerçekçi yapılmaya çalışıyordu.

MÜZİK: 

Sanatta olduğu gibi, Rönesans'taki müzikal yenilikler, katolik klisesinden ayrıldı. Metropolitan Sanat Müzesi'ne göre birçok yeni enstrüman icadı bu dönemde gerçekleşti. Matbaanın gelişmesi notaları daha yaygın bir şekilde yayılabileceği anlamına geliyordu.

EDEBİYAT:

Rönesans edebiyat da hümainst temalarla ve klaisik trajedi ve komedi ideallerine dönüşle karakterize edildi. Shakespeare'nın çalışmaları,Edebiyat alanına ileri düzeyde bir yol kathedilmesini sağladı.

BİLİM:

 Abernethy, bilgilerinin klaisk metinler üzerinde çalıştıkları , 'Eski Yunan inancının, yaratımın kusursuz yasalar ve akıl yürütme üzerine kurulduğuna olan inancını yeniden doğurduğunu' söyledi. Astronomi, anatomi ve tıp, coğrafya, simya, matematik ve mimarlık çalışmalarında artışlar oldu.

BÖLÜM 2
Rönesansın Sebepleri

Röneans'ın meydana gelebilmesi için bazı koşullar:

1- Ortaçağ sonlarında haçlı seferleri ile doğuda kazanılan sanat birikimleri

2- Eski Yunan ve Roma'ya ait felsefe, bilim ve sanat eserlerin akademilerde okutulması

3- Avrupa'da yetenekli sanatçıların ortaya çıkması

4- Yeni icatların geniş kitlelere ulaşabilmesi

5- Coğrafi keşiflerde, yaşam standartlarının yükselmesi ve ufun gelişmesi.

BÖLÜM 3
Rönesans Sonuçları

  • Klisenin kısıtlayıcı görüşleri yıkıldı.  
  • Din adamlarının otoritesi sarsıldı.
  • Bilimsel düşünce hakimiyeti arttı.
  • Sanattan zevk alan kitle halk sınıfı oluştu.
  • Avrupa'nın gelişmesine ve güçlenmesine öncülük etmiştir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Çernobil
Birleşmiş Milletler
Milli Bayramlar (Türkiye)
Dolar
Büyük Selçuklu Devleti
İsmet İnönü
Mustafa Kemal Atatürk
Çingeneler