Milli Bayramlar (Türkiye)

Milli bayramlar, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasındaki önemli günleri temsil eder. Türkiye'de 4 adet milli bayram vardır.

BÖLÜM 1
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1980 yılında kurulması şerefine her sene büyük bir sevinçle kutlanan milli bir bayramdır. Yalnızca Türk çocuklarına değil tüm çocuklara armağan edilmiş bir gündür. TBMM'nin açılması ile hakimiyet tamamen millete verilmiş oldu ve bu sebeple Türk halkı için büyük önem taşımaktadır. 

M.Kemal Atatürk 19 Mart 1920'de Ankara'da bir meclis topladı ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kullanmış olduğu bir binayı meclis olarak seçti. Bu meclisin de 23 Nisan 1920 yılında açılacağını duyurdu. 23 Nisan günü bu mecliste bir tören yapıldı ve meclis resmi olarak açılmış oldu. 24 Nisan 1921 yılında meclis başkanı olarak Mustafa Kemal seçildi.

Bu bayram meclisin açıldığı ilk seneden beri kutlanır. Bu bayrama resmi olarak '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' adı verildi ve resmi tatil ilan edildi.

BÖLÜM 2
30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos 1922 yılında Mustafa Kemal'in önderliğinde zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'un kutlandığı bir gündür. Türkiye'de, Kıbrısta ve dış temsilciliklerde büyük bir zaferle kutlanır. Başkomutanlığını Mustafa Kemal yaptığı için 'Başkomutanlık Meydan Muharebesi' olarak da bilinir. 

Büyük Taarruz başarıyla sonuçlandıktan sonra Yunan askerleri İzmir'e kadar izlenmiş, 9 Eylül 1922 yılında da İzmir Yunan askerlerinden kurtarılmıştır. Daha sonra 30 Ağustos günü toprakların tamamı geri alındığı için zafer günü  olarak 30 Ağustos kutlanır. 

Bu bayram ilk defa Afyonkarahisar, Ankara, Kahramanmaraş, Denizli ve İzmir illerinde kutlanmıştır. Milli bayram olarak ise 1935 senesinde ilan edilmiştir. 30 Ağustos günü Türkiye'de resmi tatildir.

BÖLÜM 3
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923 senesinde TBMM ülkenin yönetim biçimi olarak Cumhuriyet rejimini benimsemiştir ve bu günün şerefine 29 Ekim günü Cumhuriyet kutlanır. Resmi tatil olarak ilan edilmiştir. 

Cumhuriyet fikri 29 Ekim günü TBMM'ye getirilmiştir. Milletvekilleri ile görüşmeler yapılmıştır ve öneri kabul edilerek Türkiye devleti'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak ilan edilmiştir. Devletin ismi bu ilandan sonra 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti' olmuştur ve Cumhurbaşkanı da Mustafa Kemal Atatürk seçilmiştir. 

10. yıl nutkunda da bu bayramdan büyük bir coşkuyla bahsedimiştir. Bu yönetim biçiminde esas olan halkın egemenliğidir ve bu yönetimde halkın seçme ve seçilme hakkı vardır. Esas olan halktır. Halk kendi yöneticisini kendisi seçer.

BÖLÜM 4
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

Mustafa Kemal 19 Mayıs günü Kurtuluş Savaşı için Samsun' çıkmıştır ve halkın düşmana karşı milli mücadeleyi başlatmasına önderlik etmiştir. Bu anlamlı gün Atatürk tarafından gençlere armağan edilmiştir ve okullarda, spor tesislerinde etkinlikler eşliğinde kutlanır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

8
Bravo
6
Sevdim!
4
Çok iyi!
3
Hoş değil!
4
Yok artık!
3
Kızgın:!
3
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Çernobil
Birleşmiş Milletler
Dolar
Büyük Selçuklu Devleti
İsmet İnönü
Mustafa Kemal Atatürk
Çingeneler