Psikoloji

Psikoloji

İnsan davranışlarını ve davranış süreçlerini inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunanca'daki Psiko ve loji kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Psiko; zihin, Loji ise bilim anlamına gelmektedir. 'Zihin bilimidir.' Davranış bir kişinin yaptığı her şeydir. Psikiyatristler ve psikologlar sadece gözle görülebilen davranışlarla ilgilenmezler. His, algı, motivasyon ve tutum gibi soyut ama anlaşılabilen davranışlarla da çalışmaktadırlar. Psikoloji bir bilimdir. Soruların cevaplarını arama da bilimsel yöntem kullanır. 

BÖLÜM 1
Psikolog Nedir ?

Ruh bilimci kişilerdir. Nesnel bilgiler elde etmek için çalışır. Hareket etme ve düşünce biçimlerini araştırır. Psikologlar çalışma alanlarına göre farklı gruplara ayrılabilirler. Ağırlıklı olarak devlet ve üniversite hastanelerinde psikolog polikliniğinde çalışırlar. Genelde psikiyatristlerle beraber çalışırlar. Çünkü  psikolog bir tıp bilimcisi değildir. Psikologların görev tanımları şunlardır:

  1. Testleri uygulamak 
  2. Test sonuçlarını paylaşmak 
  3. Destek vermek
  4. Değerlendirme yapmak 
  5. Neden sonuç ilişkisi kurmak 
  6. İncelemek

BÖLÜM 2
Psikiyatrist Nedir ?

Ruh hekimidir. Bir tıp dalıdır. Psikiyatrist olmak için tıp fakültesinde eğitim almak gerekir. Beyin hastalıklarını ele alır. İlaç yazma yetkisine sahiptirler. Gerekli teşhis konduğu zaman iyi gelecek ilaçları verebilirler. Gruplandırarak tedavileri daha basit hale getirmektedirler. Sürekli araştırma yaparak güncel kalırlar. Psikiyatristlerin görev tanımları şunlardır:

  1. Dinlemek
  2. Kayıt etmek 
  3. Muayne yapmak 
  4. Tanı koymak ve tedavi uygulamak
  5. Yorumlamak ve değerlendirmek
  6. Psikoterapi terapi(motive etmek) uygulamak
  7. Korunma konuları hakkında bilgi vermek 
  8. Rapor hazırlamak
  9. Başka hekimlerle birlikte çalışabilmek
  10. Takip ve kontrol etmek 

BÖLÜM 3
Psikoloji Alanları ve Özellikleri

Psikoloji, davranış bilimleri içinde yer alır ve kendi içerisinde çeşitli alanlara ayrılır. Psikoloji alanlarının her birinde davranış farklı şekilde işlenir.

1.Psikometrik Psikoloji

Amacı; davranışların ölçülmesi ve değerlendirilmesi, psikoloji de matematik yöntemlerinin kullanılması ve geliştirilmesini sağlamaktır. Psikolojinin sonuçlarını sayısallaştırır. Böylece sonuçları somut hale getirir. Psikometrik psikologların çalışma alanları dört madde de ele alınabilir.

  1. Klinikler
  2. Rehberlik ve araştırma merkezleri
  3. Eğitim kurumları
  4. Endüstri


2.Deneysel Psikoloji

Akademik bir daldır. Amacı; deney yönteminin kullanıldığı alanlarda araştırma yapmaktır. Psikolojiye doğa gözüyle bakar ve olaylara bilimsel olarak yaklaşır. En önemli konusu; insan davranışlardır. Bir diğer temel konusu Hayvan davranışlarıdır. Hayvan davranışlarının araştırmasını yapar. Gözle görünen davranışlardır. Çalışmalar çoğunlukla laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

3.Uygulamalı Psikoloji

Toplumda çeşitli alanlar da karşılaşılan sorunların çözülmesine yardımcı olur. Uygulamalı psikolojinin öncüsü 'G.Stanley Hall'dir. "Biz kullanılabilir psikolojiye ihtiyaç duyuyoruz." Demiştir. 19. Y.Y. son yarısında ortaya çıkmıştır. Fizikte ve kimyada büyük değişiklikler meydana gelmiştir.  Psikologlar algı için molekül, duyumlar için element benzetmesinden yola çıkmışlardır.

4.Sosyal Psikoloji

Canlının sosyal ortamda ki davranışlarını incelemektedir. Konusu birey-toplum etkileşimidir. Sosyal olayların bilimsel teknikler ve deneysel çalışmalarla desteklenmesidir. Sosyal psikoloji de araştırma yöntemlerini beş madde de ele alabiliriz.

  1. Alan deneyi 
  2. Doğal deney 
  3. Alan araştırması 
  4. Anket 
  5. Arşiv araştırması

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
1
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Kültür
Haksız Fiil
Sosyal Öğrenme Kuramı
Sosyoloji
Asperger Sendromu
Otizm
Yazı