BÖLÜM 1Kültürün Anlamları
Kültür, en bilinen anlamıyla toplumsallaşma sürecinde yaratılan ve gelecek nesillere aktarılan, insanın doğayı ve kendini dönüştürebildiği maddi ve manevi değerler bütünüdür. Latince "cultura"dan gelmektedir.
Kelimenin etimolojisine bakıldığında asıl anlamının "toprağı sürmek, işlemek" olduğu görülür. Batıda 18. yüzyıla kadar bu anlamda kullanılmıştır. Kültürün Arapça karşılığı olan "hars" kelimesi de benzer bir anlam taşımaktadır. Nitekim TDK'de de kültürün tanımlarından birinin "ekin" olduğu bilinmektedir. İnsanın kültürü üretebilmesi kelimenin ilk anlamıyla örtüşmektedir.
Kültürün toplumsal miras ve değerler bütünü olmasının yanı sıra bireysel bir anlamı da bulunmaktadır. Kişinin kazanmış olduğu bilgi, eleştiri yeteneği ve zevkin öğrenim ve tecrübe yoluyla geliştirilmiş biçimine de kültür denilmektedir.
Kültür aynı zamanda bir topluma ait düşünce ve sanat eserlerinin tümüne verilen isimdir.
Terimsel ve biyolojik anlamıyla ise kültür, uygun biyolojik koşullarda bir mikrop türünü üretme işlemidir.
BÖLÜM 2Kültürün Bileşenleri
- İnançlar
- Değerler
- Normlar (Kurallar)
- Teknoloji
- Dil
- Simgeler
BÖLÜM 3Kültürün Özellikleri
- Değişkendir.
- Toplumsaldır.
- Öğrenilebilirdir.
- Süreklidir.
- Toplumun ihtiyacına cevap verebilir.
- Bütünleştiricidir.
- Bireye toplumsal bir kimlik kazandırır.
- Tarihseldir. Geçmişten günümüze ve geleceğe aktarılır.
BÖLÜM 4Kültürel Süreçler
- Kültürlenme : Bireylerin içinde bulundukları kültürün gerekliliklerini öğrendikleri, davranış normları ve değer yargılarını kazandıkları süreç.
- Kültürleşme: İki ya da daha fazla kültürün etkileşerek birbirlerine benzemeleri ve değişime uğramaları.
- Kültürel Yayılma: Bir kültürdeki maddi veya manevi öğelerin dünyadaki başka kültürlere yayılması.
- Kültür Şoku: Kendi kültür ortamından ayrılan bireyin başka bir kültür ortamına karşı yaşadığı uyumsuzluk.
- Kültürel Asimilasyon: Bir kültüre ait insan topluluğunun, anadilini ve kültürel mirasını, baskı yoluyla diğer bir kültürün insanlarına karşı kaybetmesi süreci.
BÖLÜM 5Kültüre Ait Diğer Kavramlar
- Üst Kültür: Bir toplumda geçerli ve yaygın olanan herkesçe belirlenen genel kültürdür.
- Alt Kültür: Din, dil, etnik köken ve gelenek bakımından toplumun genelinden farklılaşan ve üst kültür içinde kendine ait özelliklere sahip olan toplulukların kültürü.
- Kültürel Gecikme: Bir toplumdaki maddi kültür öğelerinde meydana gelen değişim hızıyla manevi kültür öğelerinin değişim hızının aynı olmaması sonucu oluşan uyumsuzluk veya görgüsüzlük durumu.
- Kültür Emperyalizmi: Gelişmiş ülkelerin, az gelişmiş ülkeleri özellikle medya aracılığıyla etkileyerek kendi kültürlerine özendirmesi, empoze etmesi ve dönüştürmesidir.