Ngorongoro Koruma Alanı

Ngorongoro Koruma Alanı

Ngorongoro Koruma Alanı, Tanzanya'nın Crater Yaylaları bölgesinde, Arusha'nın 180 km batısında yer alan ve UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan bir koruma alanıdır. Bölge adını, büyük bir volkanik oluşum olan Ngorongoro Krateri'nden almıştır. Koruma alanı, Tanzanya Hükümeti'ne bağlı "Ngorongoro Koruma Alanı Birliği" tarafından yönetilmektedir ve sınırları, Arusha Bölgesi'deki Ngorongoro şehrine dek uzanmaktadır.

2009 yılında çıkartılanNgorogoro Yaban Hayatı Koruma Yasası ile, bölgedeki insan yerleşimi ve tarım faaliyetleri üzerine kısıtlamalar getirilmiştir. Koruma Bölgesi'ne lüks otellerinin yapımı ve binlerce Maasaili'nin zorla tahliye edilmesine rağmen, hükümet tarafından yapılan açıklamada, insanların “Dünyanın en bakir vahşi yaşamı koruma alanlarından birinin eşsiz güzelliğine” erişmelerine olanak sağlandığı belirtilmiştir.

BÖLÜM 1
Bölgenin Sosyolojik Tarihi

Bölgenin Sosyolojik Tarihi
  • Ngorongoro bölgesine adını veren kraterin 3 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
  • Bölgedeki Lerai Ormanı'nın kuzeybatısında bulunan büyük incir ağaçları Masai ve Datooga kabileleri için kutsaldır. Bazılarının, 1840'larda Masai ile savaşta ölen bir Datago liderinin mezarı üzerine dikilmiş olabileceği tahmin edilmektedir.
  • 1921'de bölgede avlanmaya izin veren ilk yönetmelik kabul edildi. 1928'de eski Siedentopf çiftlikleri hariç, krater alanı içindeki tüm arazilerde avlanma yasaklandı.
  • 1948 tarihli Ulusal Park Yönetmeliği ile "Serengeti Ulusal Parkı" yasalaştırıdı. Bununla birlikte bu yasa, Masai ve diğer kabilelerle ilgili sorunlara neden oldu ve 1959 yılında koruma alanını milli parktan ayıran "Ngorongoro Koruma Alanı Yönetmeliği" oluşturuldu.
  • Serengeti Ulusal Parkı'nda yaşayan Masai halkı sistematik şekilde Ngorongoro'ya yerleştirildi ve bölge 1979'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.
  • 2009'daki getirilen "Yaban Hayatı Koruma Yasası" ile, Ngorongoro Krateri'nde insan yerleşimi kısıtlandı ve yerel halkı bölgeden tasfiye etmek için yasal zemin oluşturdu. Halen, "Uluslararası Doğanın Korunması Birliği" (IUCN), hükümet ile halk arasındaki gerginlikleri hafifletmek ve yerel halkla işbirliği yapmak için çözümler üretmeye çalışıyor.

BÖLÜM 2
Coğrafi Özellikleri

Coğrafi Özellikleri
  • Bölgedeki arazi eşsizdir. Zira, Tanzanya sınırları içinde insan yaşamına izin verirken vahşi yaşamı koruyan tek koruma alanıdır. Arazi kullanımı, yaban hayatın popülasyonu üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için kontrol altında tutulmaktadır. Geçim seviyesini aşan her türlü hayvan ve tarım yetiştiriciliği yasaktır.
  • Bölge, Serengeti ekosisteminin bir parçasıdır ve güneydeki Serengeti ovaları ile bitişiktir. Bölgenin güneyi ve batısında, ünlü Ngorongoro krateri ve ondan daha az bilinen Empakaa krateri gibi volkanik oluşumlar bulunmaktadır. Güney ve doğu sınırları, hayvan göçünü önleyen Doğu Afrika Rift Vadisi ile çevrelenmiştir.

BÖLÜM 3
Ngorongoro Crater

Ngorongoro Crater
  • Ngorongoro Koruma Alanı'ndaki en çarpıcı yer, dünyanın en büyük aktif, sağlam ve dolgusuz volkanik oluşumu olan Ngorongoro Krateri'dir. Büyük bir volkanın iki ila üç milyon yıl önce kendi üzerine patlayıp çökmesiyle oluşan krater, 610 metre (2.000 feet) derinliktedir ve zemini 260 kilometrekaredir. Ngorongoro volkanın yaklaşık 2.45 ila 2 milyon yıl önce etkin olduğu öne sürülmektedir. Patlamadan önceki volkanın yüksekliği tahminlere göre 4,500 ila 5,800 metre aralığındadır. Krater tabanı deniz seviyesinden 1.800 metre (5.900 feet) yüksekliktedir. Krater, Şubat 2013'te "Afrika'nın Doğal Yedi Harikası"ndan biri seçilmiştir. 
  • Tanzanya'da Ngorongoro kraterinin oluşumu ile sonuçlanan, Ngorongoro'nunki gibi volkanik patlamalar çok yaygındı. Olmoti ve Empakaai volkanik patlamalarında da benzer çökmeler yaşandı, ancak büyüklük ve etki bakımından çok daha küçüktüler.
  • Doğudaki krater dağları yılda 800 ila 1.200 milimetre arasında yağmur alır. Daha az dik olan batı vadileri yalnızca 400 ila 600 milimetre seviyelerinde yağmur alır ve bölge otlak ve çalılıklardan oluşur. Kraterin tabanı, çoğunlukla ateş ağacının (Vachellia xanthophloea) baskın olduğu iki ormanlık alandan oluşur.
  • Kraterdeki en önemli su kaynağı, doğusunda bulunan "Ngoitokitok Springs"tir. Burada turistlerin kullanımına açık bir piknik alanı ve büyük bir bataklık vardır. Bölgede su aygırları, filler, aslanlar ve başka memeli türleri yaşar. Kraterin çevresinde pek çok başka küçük su kaynağı bulunur. Bunlar özellikle kuraklık zamanlarında hayvanlar ve yerel Masaililer için önemli su kaynaklarıdır.

BÖLÜM 4
Vahşi Yaşam

Vahşi Yaşam
  • Kraterde, çoğunlukla gizlenen 25.000 hayvan yaşamaktadır. Kraterdeki büyük memeliler arasında, Afrika mandası ve su aygırı bulunur. Ayrıca nesli tükenmekte olan mavi öküz kuşu, Grant's zebrası, Eland ve Thomson ceylanı gibi nadir hayvan türleri yaşamaktadır.
  • Doğu Afrika yaban köpeği, çita, ve Afrika leoparı bölgede nadir görülen hayvanlardır. Benekli sırtlanlar 1996'dan beri "Ngorongoro Koruma Alanı"nda uzun araştırma çalışmalarına konu olmuştur.
  • 1986’dan bu yana kraterdeki manda nüfusu büyük ölçüde artarken, Eland ve Thomson ceylanlarının sayıları da azalmıştır.
  • Kraterin güneybatısındaki Magadi Gölü'nde, binlerce flamingo yaşamaktadır.
  • Krater barındırdığı 62 aslan türüyle, bilinen en yoğun aslan popülasyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte 2001'de aslan popülasyonunun %34'ü kene kaynaklı hastalıklardan dolayı ölmüştür.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Fransa
Balıkesir
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Trabzon
Çanakkale
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Karadeniz Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi