Odin

Odin

İskandinav mitolojisinin baş tanrısıdır. Her şeyin efendisi, ölümün efendisi, darağacı tanrısı, yüklerin ve mahkumların tanrısı, Grimnir gibi isimleri vardır. Genellikle şifa, ölüm, krallık, asalet, bilgelik, savaş, büyücülük, şiir ve runik alfabe ile ilişkilendirilen bir tanrıdır. Alman kelime Wotan, Odin anlamına gelir. Ki Wednesday adı da Odin’in günü anlamıyla adını Odin’den almıştır. Valaskialf isimli evinde, Hlidskialf adlı tahtında oturur ve tahtından dokuz dünyayı izler.

BÖLÜM 1
Ailesi

Ailesi

Buri'nin torunudur. Buri ilk Aesir'dir. Yarı-tanrı yarı-dev olan Bestla ve Bor'un çocuğudur.
Odin'in iki kardeşi vardır. "Vili" ve "Ve" isimli kardeşleriyle İskandinav Mitolojisindeki dünyayı ve ilk insanları yaratmışlardır.
Karısı Frigg'tir.Asgard tanrıçasıdır. Asgardın en güzel tanrıçalarındandır.Çocuk doğurma ve şifa ile ilişkilendirilir. Bu evliliğinden Baldr ve Hod adlı iki çocuğu vardır. Thor'da Odin'in oğludur ancak bu evlilikten değildir. Odin'in bu evliliği dışında olan daha bir çok çocuğu vardır. Vali ve Vidar bunlardan ikisidir.

BÖLÜM 2
Güçleri

Güçleri

Bu özelliği daha çok Loki'nin kullandığı görülse de Odin de kılık değiştirebilir. Genellikle bilmeceli ve şiirsel konuşmalarıyla tanınır. Savaşlarda nadiren yer aldığı görülür. Ama savaşta yer aldığı zaman düşmanlarını dehşete düşürür, onları kör hale getirebilir. Tüm insanların geçmişini ve özellikle kayıplarını bilir. Ragnarok'u bile bilir. Kendisini Dünya Ağacı Yggdrasil'e asması ve gözünü Mimir'in kuyusuna feda etmesi sayesinde büyük bir bilgelik elde etmiştir. İnsanları ölümlerine gönderebildiği ve onlara hastalıklar verebildiği söylenir. 

BÖLÜM 3
Sleipnir

Sleipnir

Odin'in sekiz ayaklı gri ve sihirli atıdır. Havada bile gidebilir. Var olan ve var olacak tüm atlardan daha hızlı ve güçlü olduğu tasvir edilir.
Bu at aslında Loki ve Svadilfari'nin tayıdır. Svadilfari bir devin beygiridir. Bu dev tanrılara Asgard'ın surlarını inşa etme teklifiyle gelir. Tanrılara surları 3 mevsim içinde bitireceğini söyler. Karşılığında ise Güneşi, Ayı ve Freya'yı ister. Tanrılar buna karşı çıksa da Loki'nin ısrarlarıyla bu teklifi kabul ederler. Loki'ye göre suru zaten üç mevsimde bitirmek imkansız olduğundan tanrılar bir şey kaybetmeyecektir. Aksine surun temeli atılmış olacaktır. Bunun üzerine tanrılar deve 1 mevsimlik süre verirler. Ayrıca atı Svadilfari dışında kimse deve yardım etmeyecektir. Bir mevsimlik sürenin sonuna gelindiğinde sur neredeyse bitmek üzeredir. Tanrılar Güneşi, Ayı ve özellikle Freya'yı kaybetmekten korkarlar. Loki'yi suçlarlar. Freya Loki'nin öldürülmesini ister. Bunun üzerine Loki güzel bir kısrak kılığına girer ve Svadilfari'yi baştan çıkarır. Atı kendisine yardım etmeyince dev sürenin sonunda suru bitiremez. Tanrıların kendini kandırdığını anlayan dev sinirlenir ve Thor nihayetinde onu öldürür. Tüm bu olayların ardından Loki bir süre Asgard'da görünmez. Asgard'a döndüğünde ise yanında küçük Sleipnir vardır. Loki bu tayı Odin'e hediye eder. Sleipnir böylece Odin'in olmuş olur.

Odin Ragnarok'ta savaş alanı olan Vigrid'e Sleipnir ile gelecektir.

BÖLÜM 4
Gungnir

Gungnir

Odin'in mızrağıdır. Bu mızrak asla hedefini şaşmaması ve her şeyi delip geçmesiyle tanınır. Bu mızrak üzerine edilen yeminler bozulamaz.
Odin'in Gungnir'i elde etmesi Loki'nin bir gece Thor'un karısı Sif'in altın sarısı saçlarını kökünden kesmesine dayanır. Loki'nin karısının saçlarını kestiğini öğrenen Thor çok kızar. Loki'yi karısının saçları yeniden çıkana kadar her gün kemiklerini kırmakla tehdit eder. Loki bunun üzerine cücelerin yanına gider. Cüceleri bir yarışma olduğuna inandırır. Bu yarışma için cücelerin 3 hediye yapması ve bu hediyelerden birinin altın saçlar olması gerekir. Cüceler de buna inanarak hediyeler yapıp Asgard'a getirirler. Bu hediyeler arasında Thor'un Mjollnir'i de vardır. Bir diğer hediye ise Odin'in meşhur mızrağıdır.

BÖLÜM 5
Draupnir

Draupnir

Bu da Odin'e yarışma sebebiyle cüceler tarafından sunulmuş bir hediyedir. Bu altından bir bileziktir. Ancak her dokuz gecede bir kendisi gibi altından bilezikler damlatır. Odin oğlu Baldr öldüğü zaman Baldr bir gemiye konup geminin yakılmasıyla son yolculuğuna uğurlanırken bilezik Draupnir'i de Baldr'a saygı göstergesi olarak gemiye, Baldr'ın yanına koymuştur. 

BÖLÜM 6
Şiir

Şiir

Odin'in şiirsel konuşmasından sıklıkla bahsedilir. Bu hikayeye göre Aesir ve Vanir arasındaki savaş bir türlü sona ermeyince tanrılar barış yaparlar. Barış tanrıların aynı fıçıya tükürmesiyle gösterilir. Daha sonra fıçıdaki bu tükürüklerden Kvasir isimli bir insan yaratılır. Kvasir kendisine sorulan her soruyu cevaplamasıyla ünlenir. Bu yeteneğini kullanmak için dokuz diyarı gezer. Bu gezileri sırasında Fjalar ve Galar isimli iki cüce tarafından öldürülür. Cüceler Kvasir'in kanından bir şarap yaparlar. Bu şarap bilgelik ve şiir şarabıdır. Daha sonra cüceler bu şarabı dev Suttung'a öğrenir. Suttung şarabı bir dağa saklar ve şarabı korusun diye yanına kızı Gunnlod'u bırakır. Odin bunu öğrenince şarabı almak için dağa girer. Gunnlod'u baştan çıkartır ve şaraptan bir yudum almak için onu ikna eder. Ancak şarabı dudaklarına götürdüğünde şarabın tamamını içer ve Asgard'a döner. Asgard'a dönünce de midesindeki şarabı fıçılara tükürür. Böylece kendisi şiirsel konuştuğu gibi şiirin dünyaya yayılmasını da sağlar.
Bu nedenle şairlere Odin'in ikramının tadına bakmış kişiler denir.

BÖLÜM 7
Huginn ve Muninn

Huginn ve Muninn

Odin'in kargalarıdır. Bu kargalar pek çok Odin tasvirinde Odin'in omzunda dururken ya da etrafında uçarken görülürler. Kargalar dokuz diyarı gezer ve her yerden bilgi toplarlar. Sonra da Odin'in yanına döner ve bilgileri Odin'e aktarırlar.
Huginn adı düşünce, Muninn adı ise hafıza anlamına gelmektedir.

BÖLÜM 8
Valhalla

Valhalla

Odin Valhalla'yı yönetir. Burası savaşta kahramanca ölenlerin ruhlarının Valkyrie'ler tarafından toplanıp götürüldüğü büyük salondur. Ayrıca doğum sırasında ölen kadınların da Valhalla'ya geldiğine inanılır. Valkyrie'ler savaşçı bakirelerdir. Savaşçılar her gün birbirleriyle savaşırlar. Gün sonunda ise hepsi yeniden ayaklanır ve büyük salona ziyafet çekmeye gelirler. Bu salonda Schrimnir isimli bir domuzun eti ikram edilir. Bu et salonun tüm misafirlerini doyurmaya yeter. Bu domuz her gün kesilip yenilmesine rağmen her zaman yeniden canlanır. Böylece eti sonsuza dek yeter. Ayrıca Heidrum adlı bir keçinin memelerinden akan şarap da bu salonda ikram edilir. 

BÖLÜM 9
Ölümü

Ölümü

Odin Ragnarok'ta ölecektir. Ragnarok geldiği zaman tüm tanrılar gibi o da savaş alanı Vigride gelir. Buraya atı Sleipnir ile gelir. Savaş alanında tanrıların karşı tarafında Loki, Loki'nin çocuklar, Surtr isimli ateş devi ve onun emri altındaki Muspell'in çocuklar vardır. Odin savaş alanında Kurt Fenrir ile dövüşür. Fenrir onu öldürür.

Bu İçeriğe Tepki Ver

3
Bravo
2
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Aklın Temel İlkeleri
İkindi Namazı
Sabah Namazı
İştar
Amişler (Amishler)
Paskalya Yumurtası
Artemis (Diana)
Yggdrasil