Muskat

Muskat

Muskat, portakal ağacını anımsatan tropik, yapraklarını dökmeyen ve yılın her ayı yeşil bir görünümü olan bir ağacın meyvesidir. Bilimsel adı '' Myristica fragrans'' tır. Yapı olarak Hindistan cevizine benzediği için küçük Hindistan cevizi dense de aslında alakası yoktur. Anavatanı Banda adalarıdır. Hint mutfağında ve dünyanın birçok yerinde yemekler için lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Ayrıca geleneksel tıpta da yaygın şekilde faydalarından yararlanılabilen bir bitkidir. Ağacın yaprak ve kendinden bitkisel yağ elde edilir. 

BÖLÜM 1
Muskatın Faydaları

Ağrı kesici: Mentole benzeyen bir içeriğe sahip olan muskat doğal ağrı kesici olarak kullanılabilir. Yemeklerde baharat olarak kullanıldığında ağrı kesici etkisinden yararlanılabilir.

Sindirim sistemi: Muskat un hali alana kadar öğütülülüp kullanıldığında lif içeriği bağırsak hareketlerini arttırır. Sindirim sürecini hızlandırır, kabızlık gibi bağırsak problemlerine karşı iyi gelir.

Beyin fonksiyonları: Beyin uyarıcı olarak çok eski yıllardan beri muskattan yararlanılmaktadır. Stres, yorgunluk gibi durumlara karşı iyi gelir. Anksiyete ve depresyon tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Konsantrasyonu arttırıcı etkisi vardır.

Böbrek ve karaciğer sağlığı: Muskat böbrek ve karaciğerin temizlenmesini sağlar. Toksinlerin vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olur. Böbrek taşı oluşumunu engeller. 

Antibakteriyel: Muskat antibakteriyel etkisi sayesinde yaraların hızla kapanmasını sağlar. Dişeti ve ağız içinde oluşan yaralar için faydalıdır. Diş temizliği için diş macununa eklenerek kullanılabilir. 

Cilt sağlığı: Uçucu yağlar barındıran muskat, kozmetik sektöründe birçok ürün içinde kullanılmaktadır. Akne ve siyah nokta gibi cilt sorunlarında iyileştirici etkisi vardır. Cilt için bir miktar krem ile seyreltilerek kullanılmalıdır.

Nefes kokusu: Antibakteriyel etkisi kötü nefes kokusuna karşı iyi gelir. Ağız içinde oluşan bakterilerin yok olmasını sağlar. 

Uykusuzluğa karşı faydalıdır: Uyku sorunu yaşayan kişiler muskattan yardım alabilir. Gece yatmadan önce bir bardak sütün içine kelnerek içildiğind egece boyu rahat uyumayı sağlar.

İshale karşı iyi gelir: İshali giderici etkisi olan muskat bu alanda uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Kan basıncını dengeler: İçeriğinde bulunan mineraller ve diğer maddeler kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Potasyum içeriği kan basıncını düşürücü ve kan damarlarını rahatlatıcı etkiye sahiptir. 

Kemik sağlığı: Kalsiyum içeriği olan muskat kemik sağlığını korur. Kemik hastalıklarının oluşma riskini azaltır.

Afrodizyak etkisi: Cinsel fonksiyonların artmasını sağlayan muskat, enerji vererek vücut canlılığını destekler.

BÖLÜM 2
Muskat Yağı

Muskat tohumlarının kurutulmuş çekirdeklerinden elde edilir. Yağı elde etmek için buharda damıtma yöntemi kullanılır.

  • Muskat yağı, kas, artrit ve sinir ağrılarına karşı kullanılabilir. Yağ topikal olarak ağrılı bölgeye uygulanır. Hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanıldığında daha etkili sonuç alınabilir.
  • Bakterileri öldürmek ve toksinlerden kurtulmak için faydalı bir yağdır. 
  • Uçucu yağ içeriği Alzheimer başta olmak üzere beyin hastalıklarına karşı iyi gelir. Stres, sinir, anksiyete ve depresyon gibi problemlerde kullanılabilir.
  • Şişkinlik, ishal, kabızlık gibi durumlarda kullanılabilir. Yağ birkaç damla banyo suyuna eklenerek kullanıldığında rahatlama sağlar.
  • Cilt problemlerinde yağdan yararlanılabilir. Cilt kırışıklığı, akne ve siyah nokta tedavisinde başarılı sonuçlar alınabilir.
  • Astım, öksürük, soğuk algınlığı gibi sorunlara karşı iyi gelir. Buhar yöntemiyle kullanıldığında bu tür rahatsızlıklarda rahatlama sağlar.
  • Sakinleştirici etkisi vücudun rahatlamasını ve gevşemesini sağlar. 

BÖLÜM 3
Muskatın Yan Etkileri

Mutfaklarda ve hayatın birçok alanında kullanımı yapılan muskat dikkatli kullanılmadığı takdirde yan etkilere sebep olabilir. Gereken ölçülerden fazla kullanıldığında;

  • Vücutta uyuşturucu etki yaratabilir.
  • Mide bulantısına neden olabilir.
  • Baş dönmesi ve ağız kuruluğuna sebep olabilir.
  • Panik atak gibi ruhsal durumlara yol açabilir.
  • Kalpte ritim bozukluğu oluşabilir.
  • Yüzde kızarıklık ve geçici kabızlığa sebep olabilir.
  • İdrar yapmada güçlük yaşanabilir.

 

BÖLÜM 4
Muskat Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Muskatın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak yan etkilere maruz kalmamak için yemeklere eklenecek miktar çok az tutulmalıdır. Muskat aşırı kullanılırsa ciddi sorunlara yol açabilir. Mide bulantısı, halüsinasyon görme, ağız kuruluğu, baş dönmesi, kalp ritim bozukluğu  gibi durumlar gelişebilir. Toz ya da rendelenerek yemeklerde ya da içeceklerde en fazla yarım çay kaşığı kullanılmalıdır.

BÖLÜM 5
Muskat Tüketimi Kimler İçin Uygun Değildir?

Muskat gebelik ve emzirme döneminde olanlar için uygun bir bahart değildir. Gebelerde doğum sancısı ve doğumun başlamasını sağlayan hormonların azalmasına sebep olabilir. Dolayısıyla düşük ya da anormal doğum gibi problemler yaşanabilir. 2 yaş altı çocuklar için önerilmemektedir. Ayrıca devamlı ilaç kullananlar ya da kronik hastalığı olan kişiler mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

2
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Zerde
Hazır Yufkadan Pizza
Yeşil Kahve
Türk Kahvesi
Süt
Hurma
Fellah Köftesi
Ramazana Özel İftar Menüsü