Meyan Kökü

Meyan Kökü

Meyan kökü, asırlardır mide ve solunum problemlerinin tedavisinde kullanılan, şifa deposu bir bitkidir. Lifli köklerinin tatlandırıcı olarak kullanıldığı bu bitki, yönlendirici olma özelliği ile Çin tıbbında, ‘kılavuz ilaç’ olarak görülmektedir. Kökünün tatlı olmasının sebebi, içeriğinde bulunan ve normal şekerden 40 kat daha tatlı olan glisirizik asitten oluşmasıdır. Günümüzde öksürük ve soğuk algınlığı, mide hastalıkları, kabızlık, bağırsak iltihabı,  menopoz semptomları dahil pek çok sağlık probleminin alternatif tedavisinde kullanılmaktadır. Saç ve cilt bakımı içinde çok faydalı olan meyan kökü, baharat olarak, bitkisel ilaç olarak ve gıda ürünlerine tat vermek için kullanılır. Ayrıca şampuan yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde güçlü doğal şeker oranlarına sahip olan meyan kökünün kaynatılarak şerbeti yapılır ve özellikle yaz aylarında sıkça tüketilir.

BÖLÜM 1
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?

Köklerin en öncelikli kullanım alanları ilaçlar ve bitkisel takviyelerdir. Ayrıca yaprakları da anti-mikrobiyal özelliğine sahiptir. Kurutulan meyan kökleri demet halinde, toz veya çubuk ya da bloklar halinde aktarlarda satılmaktadır.Köklerin en öncelikli kullanım alanları ilaçlar ve bitkisel takviyelerdir. Ayrıca yaprakları da anti-mikrobiyal özelliğine sahiptir. Kurutulan meyan kökleri demet halinde, toz veya çubuk ya da bloklar halinde aktarlarda satılmaktadır.

Meyan Kökü Ekstresi

Pastil, şurup, öksürük damlası ve müshil ilaçlarının yapımında kullanılır. Ayrıca İçecekler ve şekerlerde de tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Meyan kökü ekstresinin tüketimi günlük 20 mg/mL glisirizik asidi aşmamalıdır. Daha fazla tüketilmesi halinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.

Meyan Tozu

Toz formundaki meyan kökü, özellikle egzama ve sivilcenin tedavisinde kullanılabilir. Cildi temizleyen bir merhem olarak döküntü, şişme, kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomları iyileştirebilir.

Meyan Çayı

Meyan kökü çay olarak tüketilirse, solunum ve sindirim sorunlarında rahatlama sağlar. Kabızlığı giderir, öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü özelliği bulunur.

BÖLÜM 2
Meyan Kökünün Faydaları

Öksürüğe İyi Gelir: Anti-enflamatuar özelliği sayesinde çay olarak tüketilmesi halinde boğaz ağrısına iyi gelir. İçeriğinde meyan kökü bulunan öksürük şurupları ve damlaları tedavide son derece etkilidir.

Vücudun Strese Karşı Direncini Arttırır: Meyan kökü strese neden olan hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Solunum Sistemini Temizler: Bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarını temizler ve sağlıklı bir mukus üretilmesinde etkin rol oynar.

Mide ve Bağırsak Sorunlarını Yatıştırır: Meyan kökü içeriğinde bulunan yatıştırıcı maddeler, sindirim sistemini rahatlatır ve mide bulantısı, mide ekşimesi, mide ağrısı, hazımsızlık ve besin zehirlenmesi ve için doğal bir ilaçtır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Anti-viral özelliği sayesinde HIV, Hepatit C ve grip tedavilerinde kullanılabilir.

Eklem ve Kas Ağrılarını Hafifletir: Anti-enflamatuar olarak eklem ağrılarının, anti-spazmodik olarak da kaslardaki krampların hafifletilmesine yardımcı olur. Tendinit, bursit ve artrit tedavisinde de kullanılmaktadır.

Saç ve Cilt Sağlığını Korur: Günde 2-3 defa merhem olarak cilde sürülen meyan kökü egzama, deri döküntüleri, sedef hastalığı,  kuru ve kaşıntılı ciltlerin tedavisinde etkilidir. Ayrıca meyan kökü kelliği ve kepek oluşumunu önleyebilir.

Depresyonu Önler: Meyan kökü, içeriğinde birçok anti-depresan bileşiği bulunur. Bu bileşikler, vücuttaki serotonin düzeyini yükseltir hafif ve orta şiddette gelişen depresyonları önleyebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Salatalık Suyu
Ökse Otu
Defne Yaprağı
Keçiboynuzu
Roka
Nane Limon
Tere
Bamya Tohumu