Roka

Roka

Roka, turpgiller ailesinden olup sap kısmı tüylü 50-60 cm boya kadar çıkabilen tek yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucunda olup rengi gri-beyaz renge çalar. Latince adı "Eruca Vesicaria" olup tarlarlarda, boş sahalarda kendiliğinden ya da çok az bir bakım ile yetişebilir. Roka hafif acımsı tada sahiptir. %92'si sudan oluşan bu bitkinin sulak yerlerde yetişmesi sonucunda tadı hafifler. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde tanınır ve yetiştirilir. Son yıllarda Avrupa ve Amerika Kıtası'nda da yetiştirilmeye başlanmıştır.  

BÖLÜM 1
Rokanın İçeriği

Vitamin C açısından oldukça zengindir. Glukozinolat, kalsiyum, folat ve K, P, A vitaminleri içermektedir. 100 gram roka insan vücudunun günlük K vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Demir, çinko, magnezyum ve sodyum mineralleri içerir. Ayrıca omega-3 ve omega- 6 içerir. Niasin, riboflavin, tiamin, pantoneik asit ve ridoksin açısından da zengindir.

BÖLÜM 2
Rokanın Faydaları

Antioksidan açısından zengindir.

Roka zengin antioksidan içeriği sayesinde soğuk algınlığı, nezle ve diğer gribal hastalıklara karşı savaşır. Antioksidan, kanserli hücre oluşumunu engellemektedir.

Deriyi yeniler, parlaklaştırır.

Roka ezilerek deriye sürüldüğünde, derideki gözenekleri açar. İçerdiği çeşitli mineraller sayesinde cildi yenileyip, pürüzsüzleştirir.

Saçları canlandırır ve kırılıp kopmalara karşı saçı korur.

Kalsiyum ve demir açısından zengin yapısı sayesinde saçların parlak bir şekilde görünmesini sağlar. Saçların kırılıp dökülmesini önler.

Göz sağlığını korur.

Özellikle içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur ve ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıklardan gözleri korur.

Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Roka, alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığı gibi, bu hastalığın tedavisinde de önemli rol oynayan bir bitkidir.

Tam bir K vitamini deposudur.

K vitamini açısından zengin olan roka, bu sayede kemik sağlığını korur ve kanın pıhtılaşma faktörlerine yardımcı olur. Ayrıca K vitamini, beyindeki hafıza hücrelerini korur ve unnutkanlık riskini azaltır.

Roka kilo vermeye yardımcı bir bitkidir.

Diyet yapan kişiler için özellikle limon ile çiğ olarak tükettildiği zaman etkilidir. Ayrıca kalorisi düşüktür. Mineral kaybı yaşamadan dengeli ve sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olur.

Sindirim sisteminini korur. 

Bağırsakların normal düzeninde çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununu giderir. Ayrıca mide asitinin de gerekli seviyede tutulmasına olanak sağlar.

Rokanın diğer faydaları:

  • Kas kasılmalarını engeller.
  • Damarları korur.
  • Vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlar.
  • Anemiye(kansızlık) karşı etkilidir.
  • Cinsel gücü arttırır.
  • İyi bir idrar söktürücüdür.

 

 

BÖLÜM 3
Rokayı Fazla Tüketmenin Zararı Var Mıdır?

Roka genel olarak sağlık açısından güvenle tüketilebilir. Rokanın bilinen herhangibir zararı da yoktur. Ancak normalden fazla tüketmek aşağıdaki durumlara neden olabilir:

  • Rokanın doğru şekilde saklanması gerekmektedir. Aksi taktirde içeriğindeki nitrit tehdit oluşturabilir.
  • İçerdiği K vitamininden ötürü kan pıhtılaşması sorunu ve kan basıncı sorunu olanların aşırı tüketmemeleri gerekmektedir. Hekim kontrolünde kullanılırsa daha etkili olacaktır.
  • Kalp rahatsızlıkları olanların dikkatli bir şekilde kullanmaları gerekir.

BÖLÜM 4
Rokanın Besin Değerleri

100 gram rokada;

Kalori: 26 kcal

Lif: 1.7 gram

Protein: 2.6 gram 

Yağ: 0.8 gram

A vitamini: 113.0 IU

C vitamini: 15 mg

Potasyum: 370 mg

Sodyum: 28 mg

Kolesterol: 0 mg

Kalsiyum: 534 mg

Demir: 4 mg

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Salatalık Suyu
Ökse Otu
Defne Yaprağı
Keçiboynuzu
Nane Limon
Tere
Bamya Tohumu