Martin Luther King Jr.

Martin Luther King Jr.

Martin Luther King Jr., Afro-Amerikalı bir rahip ve "Sivil Haklar Hareketi"nin (Civil Rights Movement) lideriydi. Fikirleri Hristiyan öğretilerine dayanıyordu ancak tutum ve davranışları Mahatma Gandhi gibi barışçıl ve akildi.

King Jr'ın dahil olduğu ilk büyük eylem, "Montgomery Otobüs Boykotu"ydu. Bu boykot yalnızca Montgomery'nin toplu taşıma sisteminde ırk ayrımcılığının ortadan kalkmasına neden olmadı, aynı zamanda King Jr.'ı ulusal bir figür ve sivil haklar hareketinin en ateşli sözcüsü haline getirdi. King Jr. bu eylemin ardından pek çok insan hakları eylemine öncülük etti ve çok sayıda ilham verici konuşma yaptı. Sonrasında ise Sivil Haklar Hareketi'ni genişletti ve eşit istihdam hakkı için mücadele vermeye başladı.

Kısa süren hayatı boyunca yirmi dokuz kez tutuklandı. Hayatını siyahilerin hak ve eşitliklerini savunma mücadelesiyle geçiren King Jr., 39 yaşındayken ırkçı bir suikastçi tarafından öldürüldü.

BÖLÜM 1
Çocukluk ve Gençlik Yılları

Çocukluk ve Gençlik Yılları
  • Martin Luther King Jr., 15 Ocak 1929'da Georgia'da, Martin Luther King Senior ve Alberta Williams King çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi.  Babası, Ebenezer Baptist Kilisesi'nin papazı ve Sivil Haklar Hareketi'nin ilk liderlerindendi. Annesi Alberta Williams King, başarılı bir organizatör ve koro lideriydi. Üç kardeşten ortancası olarak aileye katılan Martin'in, Alfred Daniel Williams King adında bir erkek kardeşi ve Willie Christine King adında bir ablası vardı.
  • Martin, eğitimini Afro-Amerikalı öğrenciler için ayrılmış bir kurum olan "Booker T. Washington High School"da tamamladı. Burada yalnızca derslerinde başarı göstermekle kalmadı, aynı zamanda okul müzakerelerinde de yer alarak hitabet alanında kendini geliştirdi. Aynı zamanda iyi bir şarkıcı olan Martin, çeşitli korolarda vokallik yaptı.
  • Gençlik döneminde ırk ayrımcılığı ve bunun yarattığı küçük düşme duygusundan çok etkilendi. Toplu taşıma sisteminde seyahat ederken, siyahilerin koltuklarını beyaz yolculara bırakmalarını gerektiren yasayı çok aşağılayıcı buluyor ve babasını ayrımcılığa karşı gururlu ve korkusuz protesto gösterilerine saygı duyuyordu.
  • 1944'te Martin Jr. sene atlayarak okuldan mezun oldu ve 15 yaşında Morehouse Koleji'ne girdi. Ardından 1948'de sosyoloji alanında lisans derecesini aldı ve din eğitimi için Pennsylvania'da "Crozer Theological Seminary"e girdi.
  • 8 Mayıs 1951 tarihinde, teoloji bölümünde yüksek lisans derecesini aldı. 5 Haziran 1955 ise aynı bölümde doktorasını tamamladı.

BÖLÜM 2
Yetişkinlik Dönemi

Yetişkinlik Dönemi
  • Martin Luther King Junior, 1954'te Alabama'daki "Dexter Avenue Baptist Kilisesi"nde papaz olarak çalışmaya başladı. Ardından, "National Association for the Advancement of Colored People"ın yürütme kurulunun bir üyesi oldu ve siyahilerin hakları için çalışmalarda bulunmaya başladı.
  • Katıldığı ilk büyük eylem olan "Montgomery Bus Boycott", 1955 yılında yapıldı. Rosa Parks adında bir Sivil Haklar Örgütü üyesinin başlattığı boykot, tüm siyahiler tarafından desteklendi ve sonunda kasabadaki toplu taşıma sisteminin ayrıştırılmasıyla sonuçlandı.
  • 1957'de "Güney Hıristiyan Liderlik Konferansı" (SCLC) kuruldu ve başkanlık görevi King Jr'a verildi. Martin Luther King Jr., hayatının sonuna dek, amacı "Şiddet içermeyen protestolar yürüterek sivil haklar reformunu desteklemek" olan bu örgütün başkanlığını yürüttü.
  • 17 Mayıs 1957'de örgüt, “Prayer Pilgrimage for Freedom” adını taşıyan barışçıl bir gösteri düzenledi. Toplantı Washington’daki Lincoln Anıtı’nda gerçekleşti. İlk ulusal konuşmasını bu toplantıda yapan King Jr., siyahilere oy kullanma çağrısında bulundu.
  • Sonrasında örgüt, bölgenin siyahi seçmenlerini kayıt altına almak amacıyla güneydeki farklı şehirlerde yirmiden fazla toplantı düzenledi. Ayrıca King Jr., ırkçılıkla ilgili konularda konferans turları düzenledi ve çeşitli insan hakları savunucusu liderle bir araya geldi.
  • 1958 yılında, ilk kitabı “Stride Toward Freedom: The Montgomery Story”i yayınladı. Harlem'de düzenlenen bir imza gününde akıl hastası siyahi bir kadın tarafından mektup açacağı ile göğsünden bıçaklandı. Bu elim olay üzerine operasyon geçiren King Jr., birkaç hafta hastanede kaldı.
  • 1959'da, Mahatma Gandhi’yi ziyaret etmek için Hindistan’a gitti. Bu görüşme King Jr. üzerinde büyük etki yarattı ve şiddetten uzak yaklaşımın sorunları çözmede en etkili yol olduğuna dair inancı güçlendi.
  • Aynı yıl Nisan ayında SCLC, King Jr'ın liderliğinde, Raleigh’deki Shaw Üniversitesi’nde bir konferans düzenledi. Barışçıl yaklaşımlarıyla insanları eşitlik konusunda duyarlı olmaya davet eden örgüt, Ağustos ayına kadar 27 ilde öğle yemeği yenen lokantalarda ayrımcılığı ortadan kaldırabilmeyi başardı. King Jr., aynı yılın ilerleyen aylarında Atlanta'ya geri döndü ve babasıyla birlikte papaz olarak çalışmaya başladı.
  • 19 Ekim'de yerel bir lokantadaki öğle yemeğinde 75 beyaz öğrenciyle birlikte oturdu. Beyazların bölgesinden çıkmayı reddettiği için polis tarafından tutuklandıysa da kısa sürede serbest bırakıldı. Ardından trafik ihlali gereçkesiyle yeniden tutuklandı ve yine kısa süre sonra serbest bırakıldı.
  • Aralık 1961'de SCLC, "Albany Hareketi" dahil olduğunu açıkladı ve bunun üzerine King Jr. 15'inci kez tutuklandı. Bazı şehir yetkilileri birtakım sözler vermesine karşılık kefaletini ödemeyi teklif etti ancak o bunu kabul etmedi.
  • 3 Nisan 1963'te King Jr.'ın önderliğinde SCLC örgütü, Alabama'da ırkçılık ve ekonomik adaletsizliğe karşı şiddet içermeyen bir eylem başlattı. Çocuklar da dahil olmak üzere bölgedeki tüm siyahiler yürüyüşe katıldılar.
  • Aynı yılın 28 Ağustos'unda Washington DC'de "March on Washington on Jobs and Freedom" adında bir miting gerçekleştirdi. Lincoln Anıtı'nın yakınında yapılan ve Afro-Amerikalılar için ekonomik ve sosyal haklar talep eden mitinge 200.000'den fazla kişi katıldı.
  • Bu mitingte ünlü "I Have a Dream" (Bir Rüyam Var) konuşmasını yaptı. Ayrıca, bir gün tüm insanların ten renklerinden bağımsız olarak kardeş olabileceklerine inandığını vurguladı.
  • 1964 Mart'ında, SCLC liderleri ile birlikte "St. Augustine Hareketi"ne katıldı. Bu hareketin, 2 Temmuz'da yürürlüğe giren 1964 tarihli Medeni Haklar Yasası'nın (The Civil Rights Act of 1964) geçişinde önemli bir rol oynadığına inanılıyor.
  • King Jr. 1965 yılında, diğer eşitlik savunucusu liderler ile birlikte Selma'dan Montgomery'ye üç yürüyüş planladı. Ancak, en acımasız polis müdahalesiyle karşı karşıya kalan ikinci yürüyüşte bulunmuyordu. King Jr., yürüyüşe liderlik etmek için orada bulunamadığı için büyük pişmanlık duydu. 25 Mart'ta gerçekleşen üçüncü yürüyüşte ise en ön safta yer aldı.
  • Yürüyüşün sonunda bir diğer ünlü konuşması olan "How Long Not Long" (Ne kadar uzaksa o kadar yakın) isimli konuşmasını yaptı. Ayrıca Amerika'nın Vietnam'a savaş açmasına karşı olduğunu belirtti.
  • Ardından Jamaika'ya giderek "Where Do We Go from Here: Chaos or Community?" adlı kitabını yazdı. Sonrasında Amerika'ya geri döndü ve "Poor People’s Campaign" adını taşıyan ekonomil ve sosyal haklar hareketini başlattı. Bu organizasyon için ülkenin dört bir yanına seyahat ederek insanlarla bir araya geldi.
  • 29 Mart 1968'de Memphis'te son ünlü konuşması olan "I've been to the Mountain Top" (Dağın tepesine gittim) adlı konuşmayı gerçekleştirdi. 

BÖLÜM 3
Kişisel Hayatı

Kişisel Hayatı
  • King Jr., 18 Haziran 1953'te, başarılı bir şarkıcı, yazar ve sivil haklar aktivisti olan Coretta Scott ile evlendi. Çiftin Yolanda King, Martin Luther King III, Dexter Scott King, ve Bernice King adlarını taşıyan dört çocukları oldu.
  • King, Jr., 29 Mart 1968'de Memphis'te verdiği mitingin ardından, 3 Nisan'da, son konuşmasını yaptı ve 4 Nisan'da, kaldığı motelin ikinci katındaki balkonda dururken, saat 6:01'de ırkçı bir fanatik tarafından vuruldu. Mermi sağ yanağından girdi, çenesini kırdı, omuriliğini dolaştı ve nihayet omzunda kaldı. Derhal St. Joseph Hastanesi'ne ameliyata alındı ancak 7:05'te ölüm haberi geldi. Öldüğünde yalnızca 39 yaşındaydı.
  • King Jr.'ın ölüm haberinin ardından ülkede ırkçılığa karşı büyük bir isyan baş gösterdi. Birkaç yıl sonra balkonunda vurulduğu motelin "National Civil Rights Museum" (Sivil Haklar Müzesi) inşa edildi. Çevredeki pek çok caddeye ise Martin Luther King Jr. ismi verildi. 
  • Eşi Coretta, evlilikleri boyunca bir ev kadını olarak kalsa da, King Jr.'ın uğradığı suikastten sonra hareketin öncülüğünü üstlendi.
  • 1986'da, Martin Luther King Jr.'ın doğum günü olan 15 Ocak federal tatil ilan edildi.
  • 2011 yılında, Washington'daki Ulusal Alışveriş Merkezi'ne "Martin Luther King Jr. Anıtı" yapıldı.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Aziz Sancar
Ali Atay
Frida Kahlo
Demet Akbağ
Steven Holl
Amedeo Modigliani
İvan Pavlov
Bergüzar Korel