Karabiber

Karabiber

Karabiber, piperaceae yani karabibergiller familyasına ait bitkilerden biridir. Yaprakları kalp şeklinde olan, asma şeklinde büyüyen tırmanıcı bir bitkidir. Meyveleri olgunlaşıp kırmızı bir renk aldığında toplanır. Bitkinin meyveleri kurutularak baharat şeklinde kullanılır. Kurutulan meyveler öğütüldüğünde toz haline gelir. Karabiber mutfakların vazgeçilmez baharatları arasındadır. Hemen her türlü yemeğin içinde kullanılır. Anavatanı Hindistan olduğu bilinmektedir. Dünya genelinde yaygın kullanıma sahiptir. Aslında bir meyve olan karabiber mutfaklarda sıkça kullanıldığı için baharat sınıfında yer alır. 

BÖLÜM 1
Karabiberin Bileşenleri Nelerdir?

Karabiber içeriğinde uçucu yağlar, sabit yağ, reçine, nişasta, su, piperidin alkaloidleri, A, C, K vitaminleri bakımından zengindir. Bunların haricinde diyet lifleri, potasyum, demir, magnezyum içeriği de vardır. A vitamini içeriği sayesinde günlük tüketildiğinde vücudun gerek duyduğu A vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılamak için yeterlidir.

BÖLÜM 2
Karabiber Faydaları

Karabiber içinde barındırdığı bileşenler sayesinde sağlık adına çok faydalı bir baharattır. Mineraller, vitaminler ve diğer bileşenler karabibere antioksidan ve antibiyotik etkisi kazandırmıştır. 

Sindirim sistemine karşı iyi gelir: Genel anlamda sindirim sistemi sağlığını koruyan karabiber, sisteme bağlı organların hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır. Sindirim sürecini kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Doğal bir antibiyotiktir: Karabiberin içinde bulunan bol miktarda C vitamini vücutta antibiyotik etkisi yapar. Bu sayede birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi gelir: Vücutta bakteri kaynaklı gelişen hastalıklara karşı karabiber oldukça faydalıdır. Kabızlık, ishal gibi bakteriler sebebiyle oluşabilecek hastalıkları önler.

Öksürük ve soğuk algınlığına karşı iyi gelir: Öksürük için belki de bilindik en iyi alternatif tedavilerden biridir. Antibakteriyel etkisi solunum yoluna bağlı gelişen birçok hastalığa karşı iyi gelir. Grip hastalığının çabucak atlatılmasını sağlar. Hastalıklardan kurtulmak için çorbalara ve yemeklere eklenebileceği gibi çay şeklinde de hazırlanıp içilebilir.

Kansere karşı korur: Antibiyotik ve antioksidan etkisi kanser hücreleriyle mücadele gücünü arttırır. Serbest radikallerin vücuda verebileceği zararları bloke eder. Bu etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Zararlı güneş ışınlarının yol açtığı cilt kanserinin gelişme riskini azaltır.

Metabolizmayı hızlandırır: Metabolizmanın güçlenmesini sağlamak için kullanılabilecek doğal bir yöntemdir. Bu etkisi kalori yakmayı ve karın yağlarının erimesini sağlar. Fazla kilo ile mücadelede oldukça etkilidir. Düzenli tüketildiğinde ayrıca mide problemlerini hafifletir.

Diş sağlığını korur: Karabiber dişlerin çürümesini engelleyebildiği gibi diş ağrılarını da hafifletici etkiye sahiptir.

Cilt sağlına karşı iyi gelir: Düzenli tüketildiğinde cilde zarar veren serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Bu işlemi terleme yoluyla gerçekleştirir. İleri yaşa bağlı ortaya çıkan cilt problemlerini yavaşlatmak için kullanılabilecek doğal bir çözümdür.

Saç sağlığı: Cilt sağlığı kadar saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. İçeriği sayesinde saç dökülmesini önler, saçların daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazanmasını sağlar.

Göz sağlığı: Antioksidan etkisi göz çevresinde serbest radikaller sebebiyle oluşan kaşıntıya karşı faydalıdır. A vitamini içeriği göz sağlığına genel anlamda fayda sağlar.

Antidepresan etkisi: Çağın en önemli hastalıklarından olan stres ve depresyon gibi problemlere karşı karabiber faydalıdır. 

 

BÖLÜM 3
Karabiberin Zararları

Karabiber, mutfaklarda baharat olarak yaygın kullanımı yapılan bir baharattır. İçeriği sayesinde sağlık alanında da başarılıdır. Karabiberin sağlığa karşı zararları tüketim şekli ve miktarına bağlı olarak oluşum gösterebilir. 

  • Çocuklar için ağız yoluyla direkt kullanımı yapılmamalıdır. Toz halinde çocuklara verildiğinde akciğere kaçma riski vardır.
  • Çok tüketime bağlı olarak mide yanmasına yol açabilir. Mide yanması geçici bir şikayet olsa da mideyle ilgili problem yaşayan kişiler dikkatli tüketmelidir.
  • Yakıcı özelliği olan bir baharattır. Bu nedenle direkt cilde temas ettirilmemelidir. 
  • Bazı hastalıklar nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler ilaçla etkileşimini öğrenmek için mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.
  • Gastrit sorunu olanlar karabiber tüketiminden kaçınmalıdır.
  • Solunum yollarında tıkanıklığa sebep olabileceğinden soluma yönteminden kaçınılmalıdır.
  • Çok fazla tüketimi aşırı terlemeye yol açabilir.
  • Fazla tüketime bağlı olarak alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
  • Aşırı tüketimi sindirim sistemine zarar verebilir. 
  • Cilt kuruluğuna yol açabilir. Kuru cilt tipine sahip olan kişiler bu özelliğinden dolayı kullanımından kaçınmalıdır.
  • Göz sağlığı için direkt göze uygulandığında yanma hissine ve bölgede kızarıklığa yol açabilir.

 

BÖLÜM 4
Karabiber Yağı

Karabiber yağı yemeklerde ve salatalarda kullanılabilen bitkisel bir yağdır. Karabiber yağı elde etmek için bir kavanoza 3 yemek kaşığı karabiber eklenir. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökülerek karıştırılır. Beş dakika kadar dinlendirildikten sonra karışım ufak bir tencereye alınır. Üzerine 2,5 su bardağı su eklenip kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırılır. Ocaktan alınıp el yakmayacak ısıya ulaştığında temiz bir tülbent ile süzülür. Elde edilen karabiber yağı cam bir şişeye alınıp ağzı kapatılır. Bu aşamadan sonra kullanıma başlanabilir.

Karabiber Yağının Faydaları

  • Karabiber yağı ağrılara karşı kullanılabilir. İltihap önleyici etkisi sayesinde romatizma problemleri, tendon iltihabı ve kaslarda gelişen incinmelere karşı kullanılabilir.
  • Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bu etkisi yapılan çalışmalar sonucu da kanıtlanmıştır. Kalp ve damar sağlığını koruyan karabiber yağı bu etkilerinden yararlanabilmek için yemek ve salatalara eklenebilir.
  • İştah açıcı etkisi vardır. Nörolojik sebebplere bağlı gelişen yutkunma sorunlarında rahatlama sağlanabilir.
  • Vücutta detoks etkisi yaratan karabiber yağı ısınma yoluyla terlemeyi teşvik eder.
  • Kan dolaşımını hızlandırır. 
  • Viral enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Uzun süre antibiyotik kullanımı antibiyotiğe karşı direnç oluşturur. Karabiber yağı bakterilerin ilaçlara direnç kazandırılması için kullanılabilir.
  • Sindirim sistemi sağlığını korur. 
  • Kanser önleyici etkisi vardır.

Karabiber Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Kabızlık ve gaz sorunlarında karabiber yağı içeceklere ya da yemeklere eklenerek kullanılabilir.
  • Detoks etkisinden yararlanmak için günlük 2 damla suya eklenip içilebilir.
  • Kaslarda ve sinirlerde kan dolaşımını arttırmak için karabiber yağıyla sorunlu bölgeye masaj yapılabilir.
  • Romatizmal ağrılar için lokal olarak kullanılabilir.
  • Solunum yolu hastalıklarına karşı göğüs bölgesine masaj hareketleriyle uygulanabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Salatalık Suyu
Ökse Otu
Defne Yaprağı
Keçiboynuzu
Roka
Nane Limon
Tere
Bamya Tohumu