Histeroskopi

Histeroskopi

Histeroskopi, rahim içi ve fallop tüplerinin özel bir kamera yardımıyla incelenmesini sağlayan tanı ve tedavi yöntemidir. Teleskopa benzeyen özel bir kamera sistemi ile rahim ağzı, rahim içi ve tüplerin rahme açılan kısmı detaylı bir şekilde incelenerek tespit edilen anormallikler aynı zamanda tedavi edilebilir. 

BÖLÜM 1
Histeroskopi Çeşitleri

Histeroskopi ofis histeroskopi, tanısal histereskopi ve operatif histeroskopi olmak üzere üç yöntemle uygulanır.

Ofis Histereskopi: Muayenehane ortamında anesteziye gerek duyulmadan uygulanan histereskopi yöntemidir. Rahim ağzı genişletilmeden özel ince aletler kullanılarak uygulanır. Önceki yıllarda yalnızca tanı amaçlı uygulanan yöntem günümüzde aynı zamanda birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Anormal kanamalar, kısırlığın değerlendirilmesi, ipi rahim içinde kaybolan rahim içi araçların çıkarılması, miyom, polip ve rahim içi yapışıklıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hastaya damar yolu kullanılarak sedatif verilerek histereskop rahim içine yerleştirilir. Yerleştirme anında hasta hafif kramp tarzı bir ağrı yaşayabilir. Rahim içine ulaşıldıktan sonra su ile rahim boşluğu şişirilir ve rahim içi monitörden incelenerek işlem gerçekleştirilir.

Tanısal Histereskopi: Rahim boşluğunda olası bir problemin tanısı için kullanılan bir yöntemdir. Lokal anestezi altında uygulanır. Tanısı konulamayan ya da tanı için emin olunmayan durumlarda tanısal histereskopiye başvurulabilir. Rahim içindeki bozukluk, bozukluğun boyutu ve yeri tespit edilerek tedavi yöntemi planlanır. Bazı durumlarda tanıyla birlikte tedavi yapılabilir. Tanısal histereskopi;

  • Rahim içi yapışıklıklar
  • Doğuştan rahim anomalileri
  • Aşırı kanamya neden olan miyom ve polipler
  • Tekrarlayan düşüklerin nedeni
  • Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları
  • Rahim içine kaçan rahim içi araçların bulunması gibi sorunlarda uygulanabilir.

Operatif Histereskopi: Genel anestezi altında uygulanan bir yöntemdir. Rahim içi bozuklukların tedavisinde kullanılır. Tanısal histereskopinin geliştirilmiş halidir. Rahim içinde oluşan her türlü yapıyı ayrıntılı bir şekilde görüntüleme ve beraberinde tedavi etmek için uygulanır. Operatif histereskopi;

  • Poliplerin çıkarılması
  • Rahim içi yapışıklıkların tedavisi
  • Miyomların alınması
  • Doğuştan gelen rahim bozuklukları
  • Aşırı adet kanamalarının sebebini bulmak ve bu sebepleri ortadan kaldırmak 
  • Proksimal tubal darlık ve tıkanıklığın tedavisi için uygulanır.

BÖLÜM 2
Histereskopi Ne Zaman Yapılır?

Histereskopi için en uygun zaman adet bitiminden sonra gelen ilk haftadır. Bu dönemde histereskopi için rahim içi en uygun haldedir. Histereskopinin farkında olmadan gebelik varken yapılmaması ve rahim içi zarının kalınlaşmadan işlemin uygulanması bölgede daha iyi görüntü alınmasını sağlar. 

BÖLÜM 3
Histereskopi Sonrası Gebe Kalmak Mümkün mü?

Histereskopi kısırlığa yol açan faktörleri tespit etmek ve bu faktörleri ortadan kaldırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Rahim içinde oluşan lezyonlar ya da anormallikler kısırlığa sebep olabilir ve bu sebeplerin büyük kısmı histereskopi ile tedavi edilebilir. Özellikle tüp bebek tedavisinde devamlı başarısız olan çiftler için başarılı bir uygulamadır. Tüp bebek tedavisinde ikiden fazla başarısız olan çiftlerde histereskopi ile başarısızlığın nedeni olarak %50 civarında rahim içi anamoliler tespit edilmektedir. Yapışıklıklar, polipler ya da rahim içi perde tüp bebek tedavisinde başarısızlığa neden olur. Bu sorunların tedavisi histereskopi ile yapılarak tüp bebek uygulamalarında başarı oranı arttırılabilmektedir ve gebelik sağlanabilmektedir.

BÖLÜM 4
Histereskopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Histereskopiden sonra, cinsel birliktelik için doktorun uygun gördüğü zaman beklenmelidir. Aşırı vajinal kanama, yoğun karın ağrısı, vajinal akıntı, ateş gibi durumlar gelişmişse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. İşlemden sonraki birkaç gün hafif vajinal akıntı, kramp tarzı ağrıların yaşanması normaldir. Bu ağrılar reçete edilecek basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir.

BÖLÜM 5
Histereskopinin Riskleri Nelerdir?

  • Histereskopi yönteminde rahim içinin genişlemesini sağlayan su gereğinden fazla verilirse kanda sodyum düzeyi düşebilir ya da kanda basıncı yükselebilir. Bu gibi durumlarda hastada akciğerde su toplanması, kalp yetmezliği ya da ritim bozukluğu gibi problemler ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra beyin ödemi gelişebilir. İşlem anında hastanın kalp ve akciğer fonksiyonlarının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.
  • İdrar yolunda ve bağırsakta hasara yol açabilir. 
  • Rahim delinmesi gelişebilir.
  • Enfeksiyon gelişebilir.
  • Rahim içinin genişletilmesi için su yerine karbondioksit kullanılmışsa karbondiokside bağlı olarak akciğer hasarı ve kalp yetmezliği gelişebilir.
  • Anesteziye bağlı komplikasyon gelişme riski yaşanabilir.

BÖLÜM 6
Histereskopi Avantajları Nelerdir?

Histereskopi yöntemi, diğer tanı ve tedavi yöntemleriyle kıyaslandığında birçok hastalığın tanı ve tedavisini kolaylaştıran bir yöntemdir. Vücutta kesi uygulanmadan birçok hastalık tedavi edilebilmektedir. Vücutta kesi olmadığı için yara iyileşmemesi ya da enfeksiyon kapması gibi bir risk gelişmez. Ağrı kesici kullanma ihtiyacı daha az olur. Açık cerrahilerde ulaşılması ya da görüntülenmesi zor olan patolojilere daha kolay ulaşmayı sağlar. Kanama ve rahmin alınması olasılığı histereskopide daha düşüktür. Histereskopiden sonra hasta aynı gün evine dönebilir ve günlük aktivitelerini gerçekleştirmeye birkaç gün içinde başlayabilir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Balık Yağı
Çocuklarda Zehirlenmeler
Polikistik Over Sendromu
Tüp Bebek
Boş Gebelik
Tansiyon
Sıtma