Çörek Otu

Çörek Otu

Çörek otu, dünya genelinde birçok hastalığın tedavisi için alternatif olarak kullanılan bir bitkidir.Hem tohum hem yağ kısmından faydalanılan çörek otunun tohum kısmı mutfaklarda baharat olarak da kullanılmaktadır. Tıp camiasında Nigella Sativa olarak tanımlanan çörek otu, vitaminler, mineraller ve farklı bileşenler bakımından zengin içeriğe sahiptir. İçeriğinde A, B1, B2, C ve H vitaminleri; demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller bulunur. İhtiva ettiği timokinon, timohidrokinon ve timol çörek otunun sağlığa faydalı olmasını sağlayan doğal kimyasal kaynaklardır. Bu kaynaklar haricinde içeriğinde daha yüzlerce besin maddesi yer almaktadır. Çörek otunda yaklaşık %35 yağ, %38 karbonhidrat, %21 albümin vardır. Kalan kısmı ise farklı bileşen maddelerden oluşur.

 

BÖLÜM 1
Çörek Otu Zararları

Çörek otu bilinçsiz kullanımlarda birçok sağlık problemine yol açabilir. Herhangi bir hastalık için kullanılacaksa kullanımından önce doktora danışılmalıdır. 

  • Bilinçsiz ve aşırı çörek otu kullanımı bağırsaklarda bulunan ve faydalı olan bakterilerin yok olmasına ve dolayısıyla kabızlık ve ishale yol açabilir.
  • İdrar söktürücü ve tansiyon düşürücü ilaçlarla birlikte alınırsa kullanılan ilaçların etkisini arttırabilir.
  • Çörek otu kullanımıyla birlikte başka bir hastalık için tedavi görülüyorsa çörek otu kullanımı tedaviyi olumsuz etkileyebilir.
  • Kan şekerini düşüren çörek otu kan şekeri problemi olan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
  • Yüksek dozlarda alınan çörek otu karaciğer ve böbreklerin zarar görmesine neden olabilir. 
  • Gebelik ve emzirme döneminde kullanım için doktora danışılması gerekir.

BÖLÜM 2
Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek otu birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir bitkidir ve kullanılan hastalıklara göre farklı şekillerde kullanılması gerekir.

Astım ve Bronşit: 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi içine yarım tatlı kaşığı çörek otu yağı eklenerek günde iki defa kullanılması gerekir. Ayrıca solunum yolu problemlerine çörek otu yağı ile göğüs kısmına masaj yapılabilir. Kaynatılarak buharı solunduğunda yine solunum yolları için faydalı olur.

Romatizmal Ağrılar: Yine çörek otu yağı ile ağrılı bölgelere masaj yapıldığında yaşanan ağrıların hafiflemesi sağlanabilir. 

Sırt Ağrıları: Bir miktar çörek otu yağı hafif ısıtılarak sırtta masaj yapılabilir. Şiddetli ağrılarda bu uygulama günde üç defa tekrarlanabilir.

İshal: 5-6 yemek kaşığı yoğurt içine yarım çay bardağı çörek otu yağı eklenip karıştırılarak yenir. Karışım ishalin kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Burun Tıkanıklığı: Çörek otu yağı, tıkalı buruna bir iki damla damlatıldığında burun tıkanıklığının geçmesine yardımcı olur.

Öksürük: Suya ya da Türk kahvesi içine karıştırılarak günde iki defa alındığında öksürüğün hafiflemesini sağlar.

Baş Ağrısı: Çörek otu yağı ile alın kısmına masaj yapıldığında baş ağrısının hafiflemesini sağlar. Yine baş ağrısı için bir şeker kaşığı kadar yenebilir.

Yüksek Tansiyon: 2-3 diş sarımsak iyice ezildikten sonra içine çörek otu eklenip ezilmeye devam edilir. Karışım tansiyon yükseldiğinde birkaç damla limon sıkılarak yenir.

Diş Ağrısı: Çörek otu tohumları bir miktar elma sirkesiyle kaynatılıp süzülür. Karışıma 2 çorba kaşığı çörek otu yağı eklenip gargara suyu olarak kullanılır.

BÖLÜM 3
Çörek Otu Faydaları

Astım: Yapılan bilimsel çalışma sonuçları çörek otunun astıma karşı faydalı olduğunu kanıtlamıştır. İçinde yer alan bileşenler solunum yolu adalelerini genişleterek astım ataklarını önleyici ve hafifletici etki sağlar. Atakları azaltmak ve hafifletmek için bir fincan kahve içine eklenerek alınabilir.

Yüksek Tansiyon: Bilimsel olarak yapılan çalışma sonuçları çörek otunun tansiyonu dengeleyici ve düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir. Yükselen tansiyonu düşürmek için 0,6 mg kadar öğütülmüş olarak alınabilir.

Diyabet Hastalığı: Tip 1 Ve Tip 2 diyabet için kullanılabilecek nadir bitkilerden biridir. Ciddi yan etkilere yol açmadan glikoz toleransını Tip 2 diyabet için geliştirilmiş ve en sık reçete edilen metformin kadar geliştirir. Metrformin vücutta ciddi yan etkilere sebep olabilecek bir ilaçtır. Bir yıl boyunca gün içinde iki defa 1 gr kadar öğütülmüş çörek otu tüketmek, kan şekerini kontrol altında tutar ve insülin direncini arttır.

Yüksek Kolesterol: 1 gr çörek otu günde iki defa toz haline getirilip alındığında yüksek kolesterolün dengelenmesini ve kan yağlarının azalmasını sağlar. Bu alanda yapılan çalışmalar bulunmaktadır.

Karaciğer Hastalığı: Çörek otu karaciğeri zehirlenmelere karşı korur. Ayrıca karaciğer kanserinden korunmak için düzenli olarak alındığında oldukça etki sağlar.

Kolon Kanseri: Yapılan bir araştırma sonucuna göre çörek otu kolon kanserinin oluşma riskini ciddi anlamda azaltıcı etki sağlamaktadır. 

Hormon Dengesi: 30 gün süreyle öğütülmüş şekilde arı sütü ve balla karıştırılarak kullanıldığında faydalı olur. 

Boğaz Ağrısı: Boğazlarda oluşan enfeksiyon ve bademcik problemine karşı faydalı bir bitkidir.

Hafızayı Kuvvetlendirir: 1 su bardağı suya bir miktar nane ve 10 damla kadar çörek otu eklenip içildiğinde hafızanın kuvvetlenmesini sağlar.

Çörek Otunun Diğer Faydaları

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
  • Hücre yenilenmesine destek olur
  • Mantar ve mikroplar üzerinde etkilidir
  • Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunur
  • Cildin nemlenmesini sağlar
  • Ruh sağlığını olumlu yönde etkiler
  • Damar tıkanıklığı ve sertliğine karşı iyi gelir
  • Yorgunluğu önleyerek vücudun güçlenmesini sağlar
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip ve baş ağrısına karşı iyi gelir
  • Sinüzite karşı faydalıdır.
  • Cinsel sorunlara karşı iyi gelir
  • Balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır
  • Yaraların hızla iyileşmesini kolaylaştırır
  • Adet düzenleyici özelliği bulunur
  • Morfin bağımlılığını giderdiği üzerinde yapılan çalışmalarca ispatlanmıştır
  • Güçlü antioksidan etkisi bulunur
  • Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır
  • Cilt sağlığını koruyarak cildin daha parlak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar
  • Tırnak mantarı ve cilt mantarına karşı oldukça faydalıdır.

BÖLÜM 4
Çörek Otu Çayı

Çörek otu çayı vücut için bitkinin kendi kadar faydalıdır. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Çayın gaz giderici, vücut ısısını dengeleyici gibi daha pek çok faydası bulunmaktadır.

Çörek Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

  • 1 çay kaşığı çörek otu tohumu
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 1 su bardağı kaynar su

Hazırlanışı: Çubuk tarçın ve çörek otu tohumu demliğin içine atılıp üzerine kaynar su eklenir. 10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen çay süzülüp, bal ve limonla tatlandırılarak içilebilir.

Çörek Otu Çayı Faydaları

Karaciğer Sağlığı: Antioksidan içeriği karaciğerin genel sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Karaciğer ve böbreklerde oluşan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

Diyabet: Diyabet riskini azaltıcı etkiye sahip olan çörek otu bu etkisinden yararlanmak için çay şeklinde tüketilebilir. İnsülini iyileştirici, pankreas hücrelerini koruyucu etkiye sahiptir.

Kalp Sağlığı: Çay kalp hızını ve kan basıncını düşürmek için tüketilebilir. Yaşa bağlı olarak gelişen rahatsızlıklarda çörek otu çayından yararlanılabilir.

Kanser Hastalığı: İçeriğinde yer alan bileşenler kolon, rahim ağzı, karaciğer, prostat, akciğer gibi organlarda gelişebilecek kanser riskini azaltmaktadır.

Üst Solunum Yolları: Yapılan çalışma sonuçlarına göre çörek otu çay şeklinde içildiğinde astım başta olmak üzere daha pek çok üst solunum yolu hastalığına karşı iyi gelir. Kas spazmlarını hafifletici etkiye sahiptir. Astım haricinde alerjik olarak gelişen rahatsızlıklara karşıda iyi gelir.

Sindirim Sistemi: Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi sindirim problemlerine karşı çörek otu çayından yararlanılabilir.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: Bağışıklık sistemi güçsüz olan ve birçok hastalığa normalden daha fazla yakalanan kişiler bağışıklık sistemini çörek otu çayı sayesinde kuvvetlendirebilir.

Bilişsel Sistemi Geliştirir: Hafıza ve odaklanma problemlerine karşı iyi gelir. Sinir hücrelerinde ölümle sonuçlanan hasarları iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Kan Basıncı: LDL yani kötü kolesterolü düşürücü iyi kolesterolü ise arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Yüksek kan basıncına maruz kalan kişiler çörek otu çayından yararlanabilir.

Epilepsi Nöbetleri: Epilepsi rahatsızlığında özellikle çocuklarda gelişen inatçı nöbetler için çörek otu çayına başvurulabilir. Nöbet önleyici etkiye sahiptir.

Cilt Sağlığı: Cilt dokusunu yenilemek, cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlamak için çörek otu çayı kullanılabilir.

Çörek Otu Çayı Zararları

Çörek otu çayı doz aşımı yapmadan tüketildiğinde herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak bazı hassas bünyelerde bazı yan etkilere sebep olabilir.

  • Hamilelik ve emzirme dönemi için güvenilirliği hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle tüketimine bu dönemlerde dikkat edilmesi gerekir.
  • Çocuklarda kısa vadede ve belli dozlarda güvenilir olarak kabul edilmektedir.
  • Kanama bozukluğu olan kişilerin tüketmemesi önerilir.
  • Kan basıncını düşürücü etkisi olduğundan kan basıncı sorunu olanlar tüketmemelidir.
  • Planlanmış bir cerrahi varsa cerrahiden en az 2 hafta önce çay tüketimi bırakılmalıdır.

BÖLÜM 5
Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağı, siyah çörek otu tohumlarının sıkılması ve sıkıştırılması yöntemiyle elde edilir. Çörek otu yağı evde hazırlanabileceği gibi kolayca hazır olarak da temin edilebilir.

Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

  • 2 yemek kaşığı çörek otu tohumu
  • Hakiki zeytinyağı

Hazırlanışı: Çörek otu tohumları cam bir şişe içine alınıp şişenin ağız kısmına kadar zeytinyağı eklenir. Şişenin kapağı kapatılarak 1 hafta boyunca beklenir. Her gün düzenli olarak malzemelerin karışması için şişe çalkalanır. 1 hafta sonunda yağ kullanılmaya başlanabilir.

Çörek Otu Yağı Faydaları

  • Kilo vermeye yardımcı bitkisel yağlardan biridir. Mükemmel antiinflamatuaz etkiye sahiptir. İştah azaltıcı özelliği sebebiyle kilo vermek isteyenler kullanabilir.
  • Bitkinin kendi gibi yağı da karaciğer sağlığını destekler. Vücuttan toksinlerin kolayca atılmasını sağlar. Kimyasallara maruz kalındığında vücutta antioksidanlar tükenebilir. Antioksidanları yeniden canlandırmak için çörek otu yağı kullanılabilir.
  • Mide krampı, gaz, şişkinlik gibi sindirim sıkıntılarına karşı yağdan yardım alınabilir. İrritabl bağırsak sendromu tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
  • Çörek otu yağı astıma karşı faydalıdır. Solunum yolunda ortaya çıkan iltihabı azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Kolesterolün düşmesine yardımcı tedavilerden biridir. Kolesterol seviyesinin daha sağlıklı düzeylerde olmasını sağlar.
  • Kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Çörek otu kullanımıyla beta hücre üretimi artar ve zarar gören hücreler onarılır.
  • Kalp ve damar sağlığını korur. Kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Ateş ve gribe karşı faydalıdır. Ilık suya bal ve birkaç damla çörek otu yağı eklenip içildiğinde hem ateşi düşürür hem de grip gibi hastalıklara karşı faydalı olur.
  • Öksürük için alternatif tedavi olarak kullanılabilir. Bölgede oluşan bakteri ve virüslerin yok olmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Ölümcül enfeksiyonlara karşı bile vücut direncini arttırır.
  • Kas ağrılarını azaltır. Kas spazmları ve kaslarda oluşan kramplarda masaj yapılarak uygulanabilir.
  • Saç dökülmesine karşı iyi gelir. Ele damlatılarak saç köklerine ve saç uçlarına uygulanabilir. Saçların daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Saç dökülmelerini durdurur.
  • Yapılan birçok araştırma sonucuna göre çörek otu yağının cilt sağlığı üzerinde destekleyici etkisi olduğu ortaya konmuştur. Akne gelişimini önler, cilt kuruluğuna karşı iyi gelir. Çörek otu yağı Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak kullanıldığında cildin nem dengesini korur.
  • Antioksidan içeriği yüksek olduğundan erken yaşlanmayı durdurur, yaşlılık belirtilerini azaltır.

Çörek Otu Yağı Zararları

Çörek otu yağının doz aşımı yapılmadan ve doğru kullanıldığında bir zararı olmaz. Bebekler için kullanıma uygun değildir. Alerjik sorunu olan kişiler çörek otu yağını kullanmamalıdır. Nigellin içeren yağ aşırı kullanıldığında paralitik gelişme riskini arttırır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Salatalık Suyu
Ökse Otu
Defne Yaprağı
Keçiboynuzu
Roka
Nane Limon
Tere
Bamya Tohumu