Zencefil

Zencefil

Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasına ait, yaprakları ince ve uzun, çiçekleri sarı kırmızı renkte, kök yumruları ilaç ve baharat olarak kullanılan çok yıllık bir bitkidir. Bir metre kadar boylanabilen, taze ya da kurutularak tüketilebilen bitkilerden zencefil zerdeçal ve kakule ile aynı familyadandır. Şifa deposu olan zencefil içeriğinde yüksek vitamin ve farklı bileşenler bulunduran besin kaynaklarındandır. Yaklaşık %3'lük kısmı uçucu yağlardan oluşur. İçeriğinde B3, B6 vitaminleri, kalsiyum, demir, sodyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller bulunur. Bu vitamin ve mineraller haricinde valin, leysin, triptofan gibi amino asitler bakımından da zengindir. İçeriği sayesinde ilaç sektöründe sıkça tercih edilen zencefil birçok rahatsızlık için anlık çözüm olabilir. 

BÖLÜM 1
Zencefil Nasıl Kullanılır?

Zencefil taze ve kuru olarak kullanılabildiğinden tüm yıl kullanılma özelliğine sahiptir. Raf ömrü uzun olan zencefilin kurallara uygun şekilde saklanarak kullanılması gerekir. Serin, nemsiz ve güneş almayan ortamlarda uzun süre saklanabilir.

  • Zencefil keskin bir kokuya ve tada sahiptir. Yemeklere lezzet katmak için toz ya da rende yapılarak kullanılabilir. Özellikle et yemeklerinde tercih edilebilen zencefil yemek sonrasında sindirimi kolaylaştırır.
  • Hazırlanan sosa baskın bir tat vermek isteniyorsa zencefilden yardım alınabilir. Yine sos içine toz ya da rende yapılarak ilave edilebilir.
  • Kurabiye ve kek tarzı hamur işlerinde hamura ilave edilebilir. Hazırlanan hamur işine hem farklı bir tat hem de renk katar.
  • Zencefil çay şeklinde hazırlanıp tüketilebilir. Hazırlanan çay birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. 

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

  • Zencefil çayı hazırlamak için zencefilin kabukları soyulduktan sonra ince dilimler halinde doğranır. 1 su bardağı zencefil çayı için kaynatılmış suyun içine 6 ince dilim eklenir. 15 dakika demlendikten sonra bal ve limonla tatlandırılarak içilir.
  • Zencefil çayı toz zencefilden hazırlanacaksa 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 adet çubuk tarçın, 2 adet karanfil ve bir tutam ıhlamur 1 su bardağı kaynar suya eklenir. 5 dakika kadar dinlendikten sonra bal ve limon eklenerek içilebilir.

BÖLÜM 2
Zencefili Zararları

Zencefil sağlık adına birçok faydası olsa da kullanımına dikkat edilmesi gereken bitkilerden biridir. Aşırı kullanımlarda vücuda ciddi anlamda zarar verebilir. 

  • Keskin bir kokuya sahip ola zencefil ok nadir durumlarda aşırı kullanıldığında mide ekşimesi, ishal, ağız ve mide tahrişine yol açabilir.
  • Yine aşırı kullanıma bağlı olarak ritim bozukluğu, ciltte döküntü gibi olumsuzluklara sebep olabilir.
  • Safra salgısını arttırıcı etkisi olan zencefil safra problemi olanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir. 
  • Kan cıvıltıcı etkisi olan zencefilin herhangi bir cerrahi operasyondan en az iki hafta önce kullanımı bırakılmalıdır.
  • Gebelik ve emzirme döneminde hekime danışıldıktan sonra kullanılmalıdır.

BÖLÜM 3
Zencefilin Faydaları

Zencefil, ilaç sanayinde yaygın şekilde faydalarından yararlanılan bitkilerdendir. Birçok hastalığa karşı anlık sonuçlar elde edebilmek içinde alternatif tıpta yaygın şekilde tercih edilir. Farklı hastalıklarla mücadele etmek ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilmek adına zencefilden yararlanılabilir. 

Mide Sağlığı: Zencefil mide bulantısı ve beraberinde gelen kusma problemine karşı oldukça faydalıdır. Mide ve pankreas enzimlerini uyarıcı etkisi vardır.

Soğuk Algınlığı: Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı yaygın şekilde kullanılan ve rahatsızlıklara karşı çözüm olabilen bitkilerdendir. Grip ya da soğuk algınlığına karşı gün içinde iki defa çay şeklinde tüketilebilir.

Hazma Faydaları: Zencefil mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Gıda emiliminin artmasını sağlayarak hazmı kolaylaştırır. Bu sayede yaşanabilecek mide ağrısı, mide ekşimesi gibi problemlere de iyi gelir.

Kolon Kanseri: Yapılan araştırmalara göre zencefilin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyici etkisi tespit edilmiştir. 

Solunum Yolları: Solunum yolu hastalıklarına karşı zencefilden yardım alınabilir. Devam eden inatçı öksürüğe karşı zencefilden yardım alınabilir. İçeriğinde yer alan bileşenler mukus ve ciğerler üzerinde olumlu etki yaratır. Nefes alışverişini kolaylaştırır. Zencefil doğal bir balgam sökücüdür. 

Ağrı ve İltihap: Zencefilin iltihap ve ağrılar üzerinde olumlu etkileri vardır. Doğal ve güçlü bir ağrı kesici olarak kullanılabilir.

Bağışıklık Sistemi: Zencefil bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Günlük düzenli olarak belli dozlarda alındığında arterlerde gelişebilecek yağlanmayı önler. Bu sayede inme riskini azaltır. 

Şeker Hastalığı: Şeker hastalarının faydalarından yararlanabileceği bir bitkidir. Kanda yağ oranını azaltarak damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.

Sinüs Sağlığı: Zencefil düzenli olarak tüketildiğinde sinüslerin temizlenmesini sağlar. 

Sakinleştirici Etkisi: Zencefil çay şeklinde tüketildiğinde sinir hücrelerini yenileyici etki yaratır. Sinirsel hastalıklara karşı iyi gelir.

Kasları Rahatlatır: Yorgun kasların güçlenmesini sağlayan bitkilerden biridir.

Alzheimer Hastalığına Karşı Korur: Zencefil çayı düzenli olarak tüketildiğinde Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

Bağırsak Sendromu: Bağırsak sendromu problemi bulunan kişiler zencefili yemeklere ekleyerek ya da çay şeklinde hazırlayarak tüketebilir.

Kilo Kontrolü: Zencefil kilo kontrolü yapan kişiler tarafından tercih edilebilir. Açlığı bastırdığı gibi kalori yakımına yardımcı olur.

Kalp Sağlığı: Zencefil kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak iyi kolesterolün artmasına yardımcı olur. Kanın pıhtılaşma olasılığını düşürür. Bu sayede yüksek tansiyonu düzenler, kalp sağlığını korur.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

Salatalık Suyu
Ökse Otu
Defne Yaprağı
Keçiboynuzu
Roka
Nane Limon
Tere
Bamya Tohumu