Renk Psikolojisi

Renk Psikolojisi

Renklerin insanlar üzerinde ne gibi etkileri olduğuna dair yapılan araştırmalar "renk psikolojisi" adı altında toplanmıştır. Renk güçlü bir iletişim aracıdır; ruh halini belirlemek hatta fizyolojik reaksiyonları etkilemek için bile kullanılabilir. Bazı renkler, kan basıncı ve metabolizma artışı ile ilişkilendirilir. Renk psikolojisi araştırma alanında, hangi rengin, hangi durumlarda; insanların duyguları, davranışları ve ruh halleri üzerinde etkili olduğu gözlemlenir.  

 

 

BÖLÜM 1
Renk Üzerine Teoriler

1666'da İngiliz bilimci Sir Isaac Newton, saf beyaz ışığın prizmadan geçtiğinde, görünür renklerin tümüne ayrıldığını keşfetmiştir. Newton aynı zamanda, her rengin tek bir dalga boyundan oluştuğunu ve başka renklere ayrılamayacağını bulmuştur. 

Bu konuda yapılan diğer deneyler ışığın diğer renkleri oluşturmak için birleştirilebileceğini göstermiştir. Örneğin, sarı ışıkla karıştırılan kırmızı ışık, turuncu renk oluşturur. Yeşil ve magenta gibi bazı renkler karıştırıldığında birbirini yok eder ve beyaz ışığa neden olur.

Bu alandaki genel araştırma eksikliğine rağmen, renk psikolojisi kavramı; pazarlama, sanat, tasarım ve diğer alanlarda önemli bir konu haline gelmiştir. Bu alandaki kanıtların çoğu tam anlamıyla bilimsel olmasa da araştırmacılar ve uzmanlar, rengin psikoloji, ruh halleri, duyguları ve davranışları üzerindeki etkisi hakkında önemli keşif ve gözlemde bulunmuşlardır.

Renge yönelik hisler genellikle kişiseldir ve kişinin kendi deneyimine veya kültürüne dayanır. Örneğin, beyaz renk birçok Batı ülkesinde saflığı ve masumiyeti temsil etmek için kullanılırken, birçok Doğu ülkesinde yasın sembolü olarak görülmektedir.

BÖLÜM 2
Rengin Psikolojik Etkileri

Renk algıları biraz öznel olsa da evrensel anlamı olan bazı renk etkileri vardır. Renk tayfının kırmızı bölgesindeki renkler sıcak renkler olarak bilinir ve kırmızı, turuncu ve sarı renklerini içerir. Bu sıcak renkler, sıcaklık ve rahatlık duygularından öfke ve düşmanlık duygularına kadar değişen duyguları uyandırır.

Spektrumun mavi tarafındaki renkler, serin renkler olarak bilinir ve mavi, mor ve yeşil renklerini içerir. Bu renkler genellikle sakin olarak tanımlanır ancak üzüntü veya kayıtsızlık duygularını da akla getirebilir.

 

BÖLÜM 3
Terapi Amaçlı Renk Kullanımı

Terapi Amaçlı Renk Kullanımı

Mısırlılar ve Çinliler de dahil olmak üzere pek çok antik kültürde tedavi amaçlı renk terapisi uygulanmıştır. Kromoterapi bazen ışık terapisi veya koloroloji olarak adlandırılır ve günümüzde hala bütünsel veya alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır.

Bu tedavide:

  • Bedeni ve zihni uyarmak ve dolaşımı arttırmak için kırmızı kullanılmıştır.
  • Sarının sinirleri uyardığı ve vücudu arındırdığı düşünülüyordu.
  • Akciğerleri iyileştirmek ve enerji seviyelerini yükseltmek için turuncu kullanılmıştır.
  • Mavinin hastalıkları yatıştırdığına ve acıyı tedavi ettiğine inanılıyordu.
  • İndigo tonlarının cilt problemlerini hafiflettiği düşünülüyordu.

Modern çağda, psikologların çoğu renk terapisini şüphe ile yaklaşmıştır ve rengin sözde etkilerinin abartıldığını iddia etmişlerdir. Yapılan araştırmalar da birçok durumda rengin ruh halini değiştiren etkilerinin yalnızca geçici olabileceğini göstermiştir. Mavi bir oda başlangıçta sakinleşmeye neden olabilir, ancak etki kısa bir süre sonra dağılır.

Bununla birlikte, mevcut araştırmalar, rengin insanları çeşitli şaşırtıcı şekillerde etkileyebileceğini gösterir:

  • Bir çalışmada, sıcak renkli plasebo haplarının soğuk renkli plasebo haplarından daha etkili olduğu bildirilmiştir.
  • Bir araştırma, mavi renkli sokak lambalarının monte edilmesinin bu alanlarda azaltılmış suça yol açabileceğini öne sürmüştür.
  • Daha yakın zamanlarda, araştırmacılar kırmızı rengin insanların atletik aktiviteler sırasında daha yüksek hız ve kuvvetle tepki vermelerine neden olduğunu keşfetmiştir.
  • Tarihsel verilere bakıldığında, çoğunlukla siyah üniforma giymiş spor takımlarının ceza alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve öğrencilerin olumsuz nitelikleri siyah üniforma giyen bir oyuncu ile ilişkilendirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir.

 

BÖLÜM 4
Renklerin Performansa Etkileri

Araştırmalar ayrıca belirli renklerin performans üzerinde bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Yapılan bir çalışma sınava girmeden önce kırmızı rengi görmenin test performansına zarar verdiğini bulmuştur. Kırmızı renk genellikle tehdit edici veya heyecan verici olarak tanımlanırken, kırmızı rengin etkisi üzerine daha önce yapılan pek çok çalışma büyük ölçüde sonuçsuz kalmıştır. Bununla birlikte, araştırma, öğrencileri sınavdan önce kırmızı renge maruz bırakmanın test performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermiştir.

 

BÖLÜM 5
Rengin Tüketim Üzerinde Etkileri

Renk psikolojisi, çeşitli tonların ruh halimizi güçlendirmekten kaygı yaratmaya kadar çok çeşitli etkileri olabileceğini göstermektedir. Renk psikolojisine göre, satın alınan ürünlerin rengi kişilik hakkında ipuçları vermektedir.

Teoriye göre; renk tercihleriniz, neden satın aldığınızın, yansıtmaya çalıştığınız görüntünün türü hakkında bilgi vermektedir. Giydiğiniz kıyafetlerden sürdüğünüz arabaya kadar renk tercihleri ​​bazen başkalarının bizi nasıl algılamasını istediğimize dair bir açıklama yapabilir. Yaş ve cinsiyet gibi diğer faktörler de yaptığımız renk seçimlerini etkileyebilir.

Beyaz: Taze ve temiz hissettirir. Renk, genellikle bir gençlik ve modernite duygusu uyandırmak için kullanılır.

Siyah: Genellikle "güçlü" bir renk olarak tanımlanır; bu, siyahın lüks araçlar için en popüler renk olmasının nedeni olabilir. İnsanlar genellikle rengi seksi, güçlü, gizemli ve hatta uğursuz olarak tanımlarlar.

Gümüş: Araçlar için en popüler üçüncü renk; yenilik ve modernlik duygusuyla bağlantılıdır. Yüksek teknoloji ürünleri genellikle gümüş renktedir, bu nedenle renk genellikle yeni, modern ve en son teknolojiye sahip nesnelerle bağlantılıdır.

Kırmızı: Cesur ve dikkat çekici bir renktir, bu nedenle bu tür arabaları tercih etmek, güç, aksiyon ve güven imajını yansıtmak istediğiniz anlamına gelebilir.

Mavi: İnsanlar maviyi genellikle istikrar ve güvenliğin rengi olarak tanımlarlar. Mavi bir araba kullanmak, güvenilir olduğunuzu gösterebilir.

Sarı: Uzmanlara göre, sarı bir aracı sürmek genel olarak mutlu bir kişi olduğunuzu ve belki de risk almak için ortalama bir kişiden biraz daha istekli olduğunuz anlamına gelebilir.

Gri: Uzmanlar gri araba kullananların öne çıkmak istemediğini ve bunun yerine biraz daha mütevazi bir şey tercih ettiklerini öne sürüyor.

Elbette, renk seçimleri genellikle fiyat, seçim ve diğer pratik kaygılar gibi faktörlerden de etkilenir. Sadece tüketimde değil, günlük renk tercihleri de zaman içinde değişebilir. Bir kişi daha gençken daha parlak, daha dikkat çekici renkleri tercih edebilir, ancak yaşlandıkça daha geleneksel renklere çekilmiş olarak kendilerini bulabilmektedir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
1
Sevdim!
1
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Bilişsel Gelişim Kuramı
Küçük Albert Deneyi
Zeigernik Etkisi
Klasik Koşullanma
Beden Dili, Jest ve Mimikler
Animizm
Psikoz