Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi
Abraham Maslow tarafından oluşturulan insanların ihtiyaçları kuramı, motivasyon kuramları içinde önemli bir yere sahiptir.
Bu kuramda; insanların motivasyonu dış etkenlerden ziyade, kişinin kendi içsel ihtiyaçlarına dayanmaktadır. Kurama göre insan ihtiyaçları sonsuzdur ve ihtiyaçlar değişkendir. Bir ihtiyacın giderilmesi maksimum tatmin olmayı garanti etmemektedir. Kişiler henüz elde edemedikleri ancak elde etmek istedikleri ihtiyaçlarını gidermek için kendilerini güdülemekte ve harekete geçmelerini sağlamaktadır. İhtiyaç giderildiğinde ise bu ihtiyaca yönelik ilgi etkisini kaybetmektedir.
İhtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, alt düzeydeki ihtiyaç giderilmeden üst düzeydeki ihtiyacın karşılanmasının bir anlamı olmadığı üzerine kurulmuştur.
BÖLÜM 1İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi
Maslow' un İhtiyaçlar hiyerarşisi piramidi 5 ana basamaktan oluşmaktadır.
5. (en alt) basamak: Fiziksel İhtiyaçlardan oluşan bu basamak; nefes alma, yemek, su, uyuma, boşaltım vs gibi temel ihtiyaçlardan oluşmaktadır.
4. Basamak: Güvenlik ihtiyacından oluşan bu basamak; beden, iş, kaynaklar,ahlak, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği gibi ihtiyaçlardan oluşmaktadır.
3. Basamak: Sevgi/ ait olma arkadaş, aile,mahremiyet gibi ihtiyaçlardan oluşmaktadır.
2.Basamak: Saygı; Özgüven, özsaygı, başarı, başkalarına saygı,başkalarından saygı görmeden oluşmaktadır.
1.Basamak: Kendini gerçekleştirme; ahlak, doğallık, yaratıcılık, önyargılı olmama, problem çözme, hakikatin kabülünden oluşmaktadır.
Maslow' a göre; bir ihtiyacın yüzde yüz giderilmiş olmasına gerek olmamaktadır. Tam anlamıyla giderilen bir ihtiyaç diğerinden daha önemli bir konumda olabilmektedir. İhtiyaçlar şiddet olarak diğerlerinden farklılık göstermekte olup, hepsinin tatmin düzeyleri birbirinden farklı olabilmektedir.
Maslow bu temel ihtiyaçların haricinde iki tane daha ihtiyaç belirtilmiştir. Bunlar; bilişsel ihtiyaçlar ve esterik ihtiyaçlarıdır.i
İhtiyaçlar piramidi günümüzde teknolojinin de ilerleme kaydetmesiyle hala güncelleme çalışmaları devam etmekte ve gelişitirilmektedir.