Hitit Uygarlığı

Hitit Uygarlığı, Kafkaslardan Anadolu'ya giren, Kızılırmak çevresine yerleşerek Hattuşaş'ı (Bugünkü Çorum-Boğazkale) başkent yapan Anadolu'da kurulmuş olan büyük imparatorluklardan bir tanesidir. Dünyanın bilinen ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması, Hititlerle Mısırlılar arasında olmuştur. Hitit Devleti krallıkla yönetilen bir devletti fakat kralın yetkisi tam olarak sınırsız değildi. "Pankuş" adı verilen mecliste devlet işleri görüşülürdü.
BÖLÜM 1Hitit Uygarlığında İnsan ve Kadın Hakları
Hititlerde insana ve kadına verilen değer oldukça yüksekti. Nitekim kraliçeye "Tavananna" adı verilir, kralın yokluğunda devlet işlerini yönetirdi. Elçi kabul etmek, kralın mühründe adının bulunması gibi haklara sahipti.
İnsan haklarıda o dönemde diğer devletlere göre oldukça gelişmişti. Ülkede insanlar özgürler ve köleler olmak üzere ikiye ayrılır. Köleler yarı insan sayılırdı ve belirli bir bedel ödeyerek özgür olabiliyordu. Kölelere tanınan bir diğer hak ise evlenebilme hakkıydı.
BÖLÜM 2Hitit Uygarlığının Başkenti Hattuşaş
Çorum ilimizin 80 km batısında yer alan Hattuşaş, Anadolu'nun en eski uygarlıklarından bir tanesine başkentlik yapmış ve geçmişine ışık tutmuştur. Aynı zamanda 1986 yılında UNESCO Dünya mirası listesine de dahil edilen Hattuşaş her yıl binlerce turisti kendine çekiyor.
BÖLÜM 3Hititlerde Geçim Kaynağı
Halkın büyük çoğunluğunun geçim kaynağı tarım olan Hititlerde ticaretle uğraşan insan sayısıda fazlaydı. Halkın çoğunluğu köylerde yaşadığı için çiftçilik yapardı. Üretilen ürünleri saklamak için şehirlerde büyük depolar inşa ederek erzak stoğu yapılmıştır. Bunun yanında Mezopotamyayla olan sıkı ticari ilişkileri sayesinde kültür alışverişide gerçekleşmiştir. Para olarak ise gümüş çubukları kullanmışlardır.
BÖLÜM 4Hitit Uygarlığının Dili ve Din İnancı
Çok tanrılı (Politeist) bir inanç sistemine sahip olan Hitit Uygarlığının en büyük Tanrıları ise Gök Tanrısı Teşup'tur.
Hititlerde iki çeşit yazı vardı.
- Sümerlerden aldıkları çivi yazısı
- Hititlerin kendi hiyeraglif yazısı
Anal Yıllıkları: Hititlerde Tanrı'ya hesap verme inancı vardır. Bu inanca göre o yıl yapılan her şeyi kronolojik sıra ile tabletlere objektif bir şekilde yazarlardı.
BÖLÜM 5Kadeş Antlaşması
M.Ö. 1200'lü yıllarda Hitit kralı Muvattalli ile Mısır kralı II.Ramsey arasında Kadeş kenti yakınlarında büyük bir savaş gerçekleşmiş ve bunun neticesinde Kadeş Barış Antlaşması imzalanmıştır. Tarihin en eski antlaşması olan Kadeş Antlaşması çivi yazısıyla gümüş plakalara Akadca yazılmıştır. Bugün bu gümüş plakasının aslı kayıptır fakat Mısır tapınaklarının duvarlarına yazılan antlaşmasının bir nüshasıda şu an İstanbul'da sergilenmektedir.
Muhammet Enes Bektaş
Bİlgilendim. tşkler