Habitat
Bir habitat, belirli bitki ve hayvanların varlığı ve büyümesi için ideal olan belirli bir ortam türüdür. Habitatlar veya biyomlar bölgenin iklimi ve coğrafyasının yanı sıra bölgedeki hayvanlar ve bitkiler tarafından belirlenir. Çoğu hayvan ve kuş türü, belirli habitatlarda hayatta kalmak için adapte edilmiştir ve diğer habitatlarda yaşayamaz.
Örneğin, walruse'lar deniz habitatlarında yaşamaya adapte edilmişlerdir ve tatlı sularda veya diğer karasal habitatlarda hayatta kalamazlar. Benzer şekilde, çıngıraklı yılanlar, otlaklar ve tatlı sulara ve sıcak karasal habitatlara adapte olduklarından, deniz sularında veya kutup bölgelerinde yaşayamazlar. Aşırı soğuk habitatlarda yaşayan hayvanlar, sıcak mevsimlerde tekrar orijinal habitatlarına geri dönerek, kış aylarında daha sıcak bölgelere göç edebilir.
BÖLÜM 1Karasal Habitatlar
Karasal habitatlar, dünya genelinde bulunan her türlü kara habitatı anlamına gelir. Aşağıda belirtilenler de dahil olmak üzere sayısız karasal habitat türü vardır:
Otlaklar (savanalar ve ovalar)
Otlaklar, çok çeşitli hayvan ve kuş türüne sahip başka bir habitat türüdür. Tropikal ve ılıman olmak üzere 2 çeşit otlak habitatı vardır. Afrika savanı, bu bölgede yaşayan aslanlar, zürafalar, filler, zebralar ve gergedanlar gibi hayvanların bulunduğu tropikal bir otlak örneğidir. Ilıman otlaklar geyik, ceylan, fare, tavşan ve çeşitli yılanlar gibi hayvanlara ev sahipliği yapar.
Tropikal Yağmur Ormanı
Yağmur ormanları habitatları, toprak yüzeyinden orman gölgesine kadar birkaç katmana veya tabakaya bölünmüştür.
Orman Tabanı: Bu habitatın en alt katmanı okapi, tapir, Sumatran gergedanları, batı ova gorili ve çeşitli amfibiler, sürüngenler ve böcekler gibi hayvanlara ev sahipliği yapar.
Alt katman: Çeşitli memeliler, kuşlar, sürüngenler ve böcekler yağmur ormanlarının bu ikinci katmanını yaşamaktadır. Bu katmanda leoparlar, boğa yılanları ve zehirli ok kurbağaları gibi hayvanlar bulunur.
Kanopi katmanı: Kanopi katmanı, çok sayıda eklembacaklı türünün yanı sıra Afrika gri papağanı, omurgalı gagalı toucan ve örümcek maymunu gibi diğer türlerin içinde barındırır.
Çöller
Çöller, az yağış alan ve çok az bitki örtüsüne sahip olan ya da hiç olmayan geniş kurak bölgelerdir. Çöl habitatlarında yaşayan hayvanlar, aşırı sıcak ve nemli hava koşullarına adapte olur ve uzun süre susuz yaşayabilir. Yaşam alanlarındaki az miktarda suyu kullanmak için özel adaptif özelliklere sahiptirler. Çakal, kanguru faresi, kriko tavşanı ve çeşitli kertenkeleler tatlı hayvanlardan bazılarıdır.
Dağlar
Dağ yaşam alanı, düşük gıda bulunabilirliği ve çok soğuk iklimler nedeniyle oldukça zor olabilir. Birçok hayvan türü, bu tür ortamlarda hayatta kalmak için özel uyarlanabilir özellikler geliştirmiştir. Bunlara dağ keçileri, dağ aslanları, büyük boynuz koyunları, antiloplar ve çeşitli ayı türleri de dahildir.
BÖLÜM 2Tatlı Su Habitatları
Tatlı su, yeryüzündeki suyun yaklaşık% 3'ünü oluşturur. Ancak, toplam tatlı suyun yalnızca% 0,014'ü göller, nehirler ve bataklıklar şeklinde yüzey suyu olarak bulunur.
Nehirler ve Akarsular
Bu tür habitatlarda yaşayan hayvan türleri, sürekli olarak aynı yönde akan suyla başa çıkabilmek için özel adaptif özellikler gerektirir. Nehirler, akarsular ve su kaynakları gibi su kütleleri, su samuru, yunuslar, nehir kaplumbağası, Amerikan timsahı, boğmaca kuğu, karagözlü dalgıçlar ve kırmızı karınlı piranha gibi çok çeşitli hayvanlara, kuşlara ve balıklara ev sahipliği yapar.
Göller ve Göletler
Bu tip biyom, çok çeşitli hayvan türleri için idealdir. Bu su kütlelerinin birçoğu, kendilerini evrimsel mikro kozmoslara dönüştürebilen bağımsız ekolojilere sahiptir. Somon, alabalık, kurbağa, büyük yalıçapkını, flamingo ve ornitorenk, bu tatlı su habitatlarında yaşayan bazı türlerdir.
Sulak Alanlar
Sulak alan habitatları arasında çok sayıda sürüngen, amfibi, kuş, balık ve memeliye ev sahipliği yapan su birikintili alanlar ve bataklıklar bulunmaktadır. Bu biyomlarda yaşayan bazı hayvanlar arasında dilsiz kuğu, sema kuşu, ot yılanı, palmat yemi, yayın balığı, kırlangıç kelebeği ve uğur böceği bulunur.
Acı Su
Acı su, tuzlu su ve tatlı su karışımı içeren su kütlelerini belirtir. Bu su kütleleri; tatlı suyun deniz suyu ile delta, mangrov bataklığı ve haliç gibi yerlerde buluştuğu alanlarda oluşur. Acı sular, , vatoz, avoket, leylek, sal örümceği vb. dahil olmak üzere bazı su memelileri, balıklar, kuşlar ve böceklere ev sahipliği yapar.
BÖLÜM 3Deniz Habitatları
Dünya yüzeyinin yaklaşık% 71'i okyanuslarla kaplıdır. Deniz yaşamının gelişimi karasal yaşamdan yaklaşık 3 milyar yıl önce başladı. Yine de, okyanus habitatları ve sakinleri hakkında araştırma ve bilgi eksikliği bulunmaktadır.
Açık Okyanus
Açık okyanus, kıta sahanlıklarının ötesindeki en güneşli yer tabakası anlamına gelir. Bu tür habitat, daha derin sulara kıyasla yaşamı destekleyici besinlerin bulunmamasından dolayı bazen “deniz tatlısı” olarak adlandırılır. Açık denizlerde bulunan hayvanlar arasında mavi balina, liman porpoise, albatros, kaplumbağa, köpekbalıkları ve somon bulunur.
Mercan Resifleri
Mercan resifleri, mercanların kalsiyum karbonat salgılanmasından oluşan sualtı yapıları olarak tanımlanabilir. Bu resiflerin büyük çoğunluğu, gruplar halinde kümelenen poliplerden oluşan taşlık mercanlardan yapılmıştır. Mercan resifleri, kurbağa balığı, yapraklı ve yabani deniz ejderhaları, denizyıldızları vb. birçok deniz türüne ev sahipliği yapar.
Derin Okyanus
Bu habitat, kıta raflarının altındaki en derin okyanus katmanını oluşturur. Okyanusun karanlık derinliklerinde güneş ışığı ve yosun veya bitki büyümesi yoktur. Bu habitatta yaşayan hayvan türleri, derin okyanus normal besin zincirini desteklemediğinden hayatta kalmak için sayısız özel adaptif özelliğe sahiptir. Derin okyanuslarda fener balığı, lob yüzgeçli balıklar, ışın yüzgeçli balıklar ve çeşitli köpek balıkları bulunur.
Hidrotermal Menfezler
Ilık su delikleri, beyaz içiciler ve siyah içiciler gibi hidrotermal menfezler, bazı volkanik faaliyetlerle ısıtılan su deniz tabanının altından filizlendiğinde oluşur. Hidrotermal menfezlerin ilginç bir gerçeği, bu habitatta yaşayan hayvan türlerinin, hayatta kalmak için güneş yerine ılık suda bulunan kimyasallara bağlı olmalarıdır. Çok sayıda memeli, sürüngen, amfibi, kuş, balık ve omurgasız türün yaşadığı, yaprak döken orman habitatı, kıyı habitatı, tarım arazisi, kutup habitatı, kentsel habitat, kaya havuzları ve deniz yatağı gibi diğer habitat türleri de vardır.