Gül
Gül, gülgiller familyasından hoş kokuya ve görüntüye sahip olan bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır ve anavatanı Asya'dır. Anavatanı Asya olsa da dünya genelinde yetişme özelliğine sahiptir. Türkiye de yaklaşık 25 tür gül çeşidi bulunmaktadır. Kışın yaprak döken, uzun ömürlü ufak ağaç şeklinde bir bitkidir. Kırmızı, beyaz, pembe, sarı, siyah gibi birçok renge sahiptir. Rüzgar almayan, güneşli yerlerde yetişen gül, tohum ve çelik yöntemiyle çoğaltılır. Gül çiçeklerine, boylarına, çiçek açma zamanına ve renklerine göre sınıflandırılır.
BÖLÜM 1Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gülün ekilmesi için en uygun zaman Nisan ayıdır. Kökten ayırma işlemiyle çoğaltma işlemi yapılır. Zahmetsiz ve her yerde kolayca yapılacak bir yöntemdir. Kök kısmından ayrılan gül hemen başka bir saksı içine aktarılır. Beslenmesi için vitamin ve mineraller yıl içinde iki defa topraktan verilir. Gül hava akımından kolayca etkilenen bir bitkidir. Soğuk havalarda bitkinin soğuktan korunması gerekir.
Yazın bitki suya daha fazla ihtiyaç duyacağından sulama işleminin arttırılması gerekir. Verilen su bitkinin her tarafına ulaşmalıdır. Sulama her sulamada aynı ölçülerde ve aynı saatlerde yapılmalıdır. Yazın çiçek açan bitki sonbaharda çiçeklerini dökmeye başlar. Bu süreçte dinlenme aşamasına girer.
BÖLÜM 2Gül Yağı
Gül hoş görüntüsü ve kokusunun yanı sıra sağlık açısından da faydalı bir bitkidir. Gül yağı sağlık için uzun yıllardır alternatif olarak kullanılmaktadır.
Gül yağı nasıl yapılır?
- 1 su bardağı hakiki zeytinyağı
- 8 su bardağı gül yaprağı
Hazırlanışı: Uygun bir tencereye 4 su bardağı su koyulup kaynatılır. Cam kavanozun içine gül yaprakları ve zeytinyağı boşaltılıp kaynatılan suyun içine oturtulur. Tahta kaşık kullanılarak gül yaprakları ezilir. Bir yandan da yağ ile karışması sağlanır. Kaynar su soğuyana kadar bekletildikten sonra suyun içinden alınıp ağzı kapatılarak güneş gören bir yerde bir hafta boyunca bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca kavanozun üzerine çıkan yağ bir tülbent yardımıyla koyu renkli bir şişeye süzülür.
Gül yağının faydaları
- Gut, artrit gibi hastalıklara karşı iyi gelir.
- Sinir sistemi sağlığını korur.
- Yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilir.
- Antiseptik etkisi olan gül yağı açık yaralar için kullanılabilir. Yaraların hızla kapanmasını sağlar.
- Spazm ve kramp giderici olarak gül yağından yararlanılabilir.
- Gül yağının antiviral etkisi vücudu bir çok hastalığa karşı korur.
- Cinsel performansın artması ve cinsel problemlerin giderilmesi için kullanılabilir.
- Menopoz sürecini geciktirici etkisi bulunmaktadır.
- Rahim problemlerine karşı iyi gelir.
- Kadınlarda ruhsal ve sinirsel sağlığın korunmasını sağlar.
- Mide problemlerine karşı iyi gelir.
- İçinde yer alan uçucu yağlar müshil etkisi yaratır. Dolayısıyla kabızlığa karşı iyi gelir.
- Bağırsak hareketlerini hızlandıran gül yağı bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Kansere yakalanma riskini azaltır. Bunun için hakiki yani saf gül yağından yararlanılması gerekir.
- Kalp sağlığını korur.
- Cilt sağlığı için kullanılabilir. Ciltte oluşan leke, sivilce, akne gibi problemlere karşı iyi gelir. Cildin yumuşamasını ve nemlenmesini sağlar. Yaşlanmaya yol açan etkenleri bloke eder. Cildi bakterilerden arındırır. Hasarlı hücrelerin onarılmasını sağlar. Bu nedenle de birçok kozmetik ürün içinde gül ve gül yağına yer verilmektedir.
- Uykusuzluk problemine karşı iyi gelir.
BÖLÜM 3Gül Suyu
Gül suyu antiseptik etkisiyle birçok rahatsızlığa karşı iyi gelir. Gül yapraklarından elde edilir. Çok eski çağlardan bu yana özellikle cilt sağlığı ve cilt hastalıkları için yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Gül suyu nasıl yapılır?
6-7 adet gülün yaprakları alınır. 5 su bardağı suyun içinde kaynatılarak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Elde edilen su süzgeçten geçirilerek cam bir şişe içine aktarılarak kullanıma hazır hale getirilir. Yaz aylarında gül yaprakları su içinde birkaç gün bekletilerek de gül suyu elde edilebilir.
Gül suyunun faydaları
Gül suyu cildin mikroplardan arınması, kirli ve yağlı gözeneklerin açılması için kullanılabilir. Yorgun cildin canlanması için mükemmel bir üründür. Akne, sivilce ve cilt lekeleri için organik gül suyu kullanılabilir.
Gül suyu cilt sağlığı kadar saç sağlığı içinde faydalıdır. Aşırı boya ve işlem görmüş saçların eski sağlığına kavuşmasını sağlar. Gül suyu kullanılarak yıkanan saçlar daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanır. Kepek, yağlanma, dökülme gibi problemlere karşı iyi gelir.
BÖLÜM 4Gül Çayı
Gül çayı içeriğinde bulunan C vitamini, malik asit, sitrik asit sayesinde sağlık için faydalı bitki çaylarından biridir.
Gül çayı nasıl hazırlanır?
- 1 bardak kurutulmuş gül yaprağı
- 1,5 litre su
- 1 tane çubuk tarçın
- Bal
Hazırlanışı: Gül yaprakları bir tencere içine alınıp üzerine su ilave edilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak 2 dakika daha kaynatılır. Hazırlanan çay büyük boy fincana alınıp içine bir tane çubuk tarçın ve bal eklenerek içilebilir.
Gül çayının faydaları
- Cildin daha pürüzsüz ve canlı görünmesini sağlar.
- Kuru ciltlerin nem dengesini korur.
- Adet düzensizliğine karşı iyi gelir.
- A ve E vitamini içeriği cildin sıkılaşmasını ve hücrelerin kuvvetlenmesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Boğaz ağrısı ve tahrişine karşı iyi gelir.
- Öksürük ve burun tıkanıklığı için gül çayından yararlanılabilir.
- Sindirim sistemi sağlığını korur. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kabızlığa karşı iyi gelir.
- Stres ve depresyona karşı gül çayından yararlanılabilir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır.
- Uyku problemi olan kişiler gece yatmadan önce gül çayı içebilir.