Fraksiyonel Lazer

Fraksiyonel Lazer

Fraksiyonel lazer cilt yenileme amacıyla en fazla tercih edilen son teknoloji lazer cihazlarıdır. Ciltteki iz tedavisinde daha önceden kullanılan lazerler cilt yüzeyinin tamamını soyarak etkili olurlardı. Ancak bunun ciltte lekelenme, iyileşme sürecinin uzaması gibi yan etkileri vardı. Fraksiyonel lazer ise cilt yüzeyinin tamamını soymak yerine sağlam alanları bırakarak etki eder. Ciltte oluşan hasarlar oldukça azdır ve iyileşme hızlıdır. Bu nedenle ciltteki yanık izleri, ameliyat ve sivilce izleri, leke, kırışıklık ve çatlak tedavisinde dermatologlar tarafından en fazla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 

Fraksiyonel lazerin etkisi cildin alt ve üst tabakalarında birden olur. Küçük sütunlar halinde cilde gönderilen lazer ışığı fraksiyonel yani noktalar şeklinde bölünerek atılır. Lazer ışığı arada sağlam cilt dokusu kalacak şekilde cildin derinliklerine gönderilebilir. Uygulamada su ve kalojen hedef dokulardır. Suyu absorbe eden lazer bölgede hemen % 30 oranında daralmaya neden olur. Böylece altta kalojen üretimi tetiklenir. Yüzey gençleştirme ve altta kolajenin yapılandırılması fraksiyonel lazerin en önemli etkileridir. Bu sayede tedaviden olumlu sonuçlar alınmaktadır. 

BÖLÜM 1
Fraksiyonel Lazer Çeşitleri

Kullandığı lazer ışığı tipine göre fraksiyonel lazer iki çeşittir. Erbiyum fraksiyonel lazer ve CO2 fraksiyonel lazer olarak tanımlanan lazerler özelliklerine göre tedavide farklı sonuçlar sunmaktadır. CO2 fraksiyonel lazerle tek seansta alınan sonuç, erbiyum fraksiyonel lazerle beş seansla alınabilir. Bunun nedeni erbiyum fraksiyonel lazerin cilt altına inebileceği derinliğin, diğerinin beşte biri kadar olmasındandır. Aynı etkilerin alınması için daha fazla seansa ihtiyaç duyulur.

CO2 Fraksiyonel Lazer

Bu lazerler çoğunlukla erbium glass teknolojisi kullanan cilt hasarına neden olabilen cihazlardır. Diğer lazerlere göre cildin daha derinlerine inebilirler. Fraksiyonel etkisiyle ciltte sağlam kalan dokular her seansta ciltteki hasarlı ve yaşlı kısımları azaltır. Uygulamada cilde milimetreden daha küçük binlerce atış yapılır. Bu noktasal atışların her biri 120 mikrometre büyüklüğünde olur. Bu büyüklük saç telinin yarısı kadardır. Teknolojik özellikleri nedeniyle cildin % 80 kısmına işlem yapmazlar. Bu yüzden cilt onarımı daha kolay olur. Kişinin ihtiyacına göre 1-3 seanslık uygulama sorunun giderilmesini sağlar. Bu tip fraksiyonel lazerler özellikle çatlak tedavisinde ve gözaltı morluklarında etkili sonuçlar verir.

Erbiyum FraksiyoneL Lazer

Bu lazerler Er:YAG ve Er:Glass lazer olarak iki türlüdür. Er:Glass ilk çıkan erbiyum fraksiyonel lazerdir. Ancak cildin alt katmanlarına ulaşamadığı için yaygın olarak kullanılmazlar. Er:YAG lazerler cilt derinliklerine inen ve CO2 (Karbondioksit) lazerlerle kıyaslandığında yan etkisi oldukça az olduğunda daha yaygın kullanılmaktadır.

BÖLÜM 2
Fraksiyonel Lazerin Kullanım Alanları

  • Ergenlik ve gebelik döneminde oluşan çatlak tedavisi
  • Cilt sarkması, kırışıklık tedavisi gibi cilt gençleştirme amaçlı
  • Yara izi tedavisi
  • Akne, sivilce izleri
  • El ve ayak tabanı siğillerinde
  • Leke tedavisi (Yaşlılık, güneş yüzünden oluşan lekeler, çiller)
  • Doğumdan sonra oluşan benler
  • El gençleştirme tedavisi
  • Ciltteki geniş gözenekler
  • Gözaltı morlukları
  • Saç, kaş, sakal içindeki lezyonlar
  • Cilt kanseri öncüsü lezyonlarda

Fraksiyonel lazer ciltteki hafif orta derecedeki lekeleri, sivilce, yara izlerini, kırışıklığı tamamen giderebilir. Derin izlerde ise düzelmeye yardımcı olur.

BÖLÜM 3
Fraksiyonel Lazer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulama sonrası ciltte oluşan kızarıklık, kabuklanma gibi etkiler hafif derecede ve geçici olur. Ciltte bir saat kadar güneş yanığında olduğu gibi yanma hissedilebilir. Tedavi bittikten sonra makyaj yapılmasında sakınca bulunmamaktadır. Cilde hafif nemlendirici sürülebilir. Ödem oluşursa buzla cildin soğutulması faydalı olur. Kişilerin uygulamadan sonra 6-12 ay güneşten kaçınması, koruyucu kremler kullanması gerekir.

BÖLÜM 4
Fraksiyonel Lazerin Yan Etkileri

Diğer lazer tedavilerinde ortaya çıkan yan etkiler fraksiyonel lazer sonrası da görülebilir. Fakat tedaviden sonra yan etkilerin görülme oranı bu lazerlerde düşüktür. En fazla rastlanan yan etkiler arasında;

  • Ciltte sivilce atağı
  • Geçici ya da kalıcı lekelenme sorunu
  • Enfeksiyon oluşması
  • Herpes enfeksiyonu atağı
  • Yara izi kalması

BÖLÜM 5
Fraksiyonel Lazer Hakkında Merak Edilenler

Fraksiyonel lazer kaç seans uygulanır?

Seanslar halinde uygulanan fraksiyonel lazer, cilt sorununa göre 3-5 seans halinde uygulanabilir. Seans aralıkları ise 3-8 hafta arasında olabilir. Seans süresi ise 10-30 dakika arası sürer. Eğer bu seanslarda düzelme sağlanamazsa, seans sayıları arttırılabilir. Bazı kişilerde ek tedavilerle birlikte uygulanabilir.

 

Fraksiyonel lazer uygulaması acı verir mi?

Uygulama öncesinde bölgeye lokal anestezik krem tatbik edilir. Bazı merkezlerde soğuk hava üfleyen aletlerde kullanılabilir. Bu etkenler fraksiyonel lazer sırasında acı hissini oldukça azaltır. Uygulama sırasında hissedilen sadece dayanılabilecek kadar sıcaklık hissidir. 

Fraksiyonel lazerin ciltteki ilk etkileri nelerdir?

Lazer uygulaması sonrasında ciltte hafif derecede ödem ve kızarıklık oluşabilir. Ayrıca cilt renginde bronzlaşma ve hafif soyulma görülebilir. Bu olumsuz etkiler en geç bir hafta içinde etkisini yitirir. Ciltte birkaç hafta boyunca bebek cildini andırır hafif pembe renk hakim olabilir.

Fraksiyonel lazer kimler için uygun değildir?

Bu uygulamanın yapılabilmesi için ciltte iltihap ve enfeksiyon olmamalıdır. Kişinin geçmiş 6 ay içinde oral isotretinoin kullanmamış olması gerekir. Ayrıca hamile kadınlara da fraksiyonel lazer uygulaması yapılmaz.

Fraksiyonel lazer erkeklere uygulanır mı?

Erkeklerde fraksiyonel lazer uygulamalarından yararlanabilir.  Özellikle yüz bölgesinde kullanıldığında sakallarda kıl dökülmesine neden olmaz. Çünkü fraksiyonel lazerin hedefi su ve kalojen dokudur.

Fraksiyonel lazer sonuçları ne zaman alınır?

Fraksiyonel lazer ile yapılan tedaviden sonra ciltte ödem ve kolajen kısalmasından kaynaklan ani düzelme görülebilir. Kolajen yapımı normalde tedaviden sonraki üçüncü aydan sonra başlamaktadır. Uygulamanın ardından ciltte % 30 oranında iyileşme gözlenir. Uygulamanın kesin sonuçları 6-12 ay sonra alınmaya başlar.

Fraksiyonel lazer hangi yöntemlerle birlikte kullanılabilir?

Bu uygulama sırasında başka cilt yenileme yöntemlerinin kullanılması da mümkündür. Bu yöntemlerin arasında radyofrekans, mezoterapi, Prp uygulaması, dolgu enjeksiyonu sayılabilir. Bu şekilde ciltteki kırışıklık, iz ve sarkma tedavisi daha etkin şekilde yapılabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Kepçe Kulak Estetiği
Göz Kapağı Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer