Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Zamanla çeşitli etkenler alt ve üst göz kapaklarını olumsuz etkileyebilir, bu etkileri ortadan kaldırmak için yapılan estetik operasyonuna göz kapağı estetiği denir. Bu etkiler estetik açıdan olduğu kadar sağlığınız içinde sorun haline gelebilir. Çünkü göz kapağı düşüklüğü kişinin görme alanını etkileyebilir. Göz kapağı estetiği bu sorunların giderilmesine, genç ve diri bir bakışa kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Bu uygulama eşliğinde elmacık kemiklerine silikon yerleştirme, yağ enjeksiyonu, botoks, lazer, kaş kaldırma, burun estetiği gibi estetik uygulamalarda kombine edilebilir.

Yüzdeki yaşlanma etkileri ilk aşamada göz çevresinde kendini gösterir. Dış etkenler, genetik özellikler, yaşın ilerlemesi gibi unsurlar göz kapaklarını etkiler. Bunlar kişinin canlı bakışlarını yitirmesine, yaşlı ve yorgun bir görünüme bürünmesine neden olur. Göz kapağı estetiği etkileyici sonuçları olan, risksiz bir uygulama olup, gençleştirme operasyonu olarak nitelendirilir. Bu yüzden kişiler diğer estetik uygulamalardaki gibi, estetik yaptırdıklarını gizleme gereği görmezler. Hem görünümlerini gençleştirir, hem de psikolojik olarak daha rahat olurlar.

BÖLÜM 1
Göz Kapağı Estetiği Hangi Yaşlarda Yapılabilir?

Estetik uygulamalar daha çok cildin elastikiyetini kaybetmeye başladığı 30-35 yaşlarından itibaren talep görmektedir. Göz kapağı estetiği içinde bu yaşlardan itibaren herkese yapılabilir. Ayrıca doğuştan göz kapağı düşüklüğü olanlarda, çocukluk çağında bu sorunu yaşayanlarda da her yaşta yapılması uygundur. Göz kapağı düşüklüğü gözün renkli kısmının göz kapağı tarafından en az yarı yarıya kapanması durumunda yaşanan bir sorundur. Bu kişinin görme alanını olumsuz şekilde etkiler. 

BÖLÜM 2
Göz Kapağı Estetiği Öncesinde Yapılan Değerlendirmeler

Hastalar göz kapağı estetiği öncesinde detaylı şekilde muayene edilir. Hastanın alt ve üst göz kapaklarındaki cilt ve yağ fazlalığı belirlenir. Ayrıca kas dokusundaki bozulma değerlendirilir. Ameliyat planlaması buna göre yapılır. Göz çevresinde oluşan şişliklerin sebepleri belirlenir. Hasta bir göz doktoru tarafından muayene edilerek göz tansiyonuna bakılır. Bunun yanında olabilecek diyabet, hipertansiyon, kalp gibi sistematik hastalıklarda değerlendirilir.

Alt göz kapağı estetiği için yanaklar dikkate alınır. Bunun nedeni ilerleyen yaşlarda yanakların aşağıya doğru kaymasıdır. Hastanın böyle bir sorunu varsa endoskopik cerrahi yardımıyla yanaklarda yukarıya olması gereken yerine alınabilir. Bunun ardından alt göz kapağındaki bolluk devam ederse, bölgede yağ yastıklarının varlığı söz konusuysa alt göz kapağı estetiği yapılması gerekir.

Üst göz kapağı estetiği için hastanın alnı ve kaşları muayene edilir. Kaşların seviyesine bakılır ve göz kapağı asimetrileri değerlendirilir. Gerekirse kaşlardaki ince çizgilere botoks yapılabilir. Bu uygulamadan sonra göz kapaklarındaki bolluk devam ediyorsa, üst göz kapağı estetiği yapılması gerekir.

BÖLÜM 3
Göz Kapağı Estetiği Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her cerrahi girişimde olduğu gibi hastaların 15 gün önceden E vitamini, ibrufen, kan sulandırıcı ilaçlarını kesmeleri, kullandıkları ilaçlar hakkında doktoruna bilgi vermeleri gerekir.

Hastaların her türlü tütün mamulünü de 15 gün önceden bırakması gerekir. Bunlar kan dolaşımını olumsuz etkilediğinden, ameliyatı, alınacak anesteziyi ve yara iyileşmesini de etkileyecektir.

Hastaların ameliyat öncesinde akciğer röntgeni, göz muayenesi gibi tetkikleri tamamlanarak ameliyat tarihi belirlenir. Göz kapağı estetiği olacak hastaların gebe olmaması gerekir. Böyle bir durumda ameliyat tarihi doğumdan sonraya ertelenebilir. Operasyon öncesinde hastaların bir gece önceden yemek yemeyi kesmesi, alkol almaması gerekir. Sadece önemli ilaçlarını biraz suyla alabilir. Ameliyat günü hastaların makyaj yapmaması, saçlarında da kozmetik ürünler kullanmaması gerekir.

BÖLÜM 4
Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Göz kapağı estetiği sırasında yapılacak işlemlere göre genel ya da lokal anestezi uygulanabilir. Hastalar acı hissetmeden operasyon yapılır. Üst göz kapağında kesi yerleri kat çizgisinden, alt göz kapağında ise kirpiklerin altından yapılır. Kesi yerlerinden kaslardaki gevşeme, sarkma düzeltilerek, bağ dokusuyla birlikte onarımı yapılır. Yağ dokusundaki fazlalıkta çıkarılır. Gizli dikişle kapatılan kesi yerlerine gözleri kapamayacak şekilde hafif bir pansuman yapılır. Operasyonun süresi yapılan işlemlere göre 1-3 saat sürebilir.

BÖLÜM 5
Göz Kapağı Estetiği Sonrası İyileşme Dönemi

Ameliyat sonrasında oluşan hafif ağrılar için hastalar kendilerine reçete edilen basit ağrı kesici ilaçları kullanabilir. Hastaların bir gün boyunca gözlerini ovuşturmaması gerekir. Ameliyattan sonra yerleştirilen pansumanlar doktorun uygun görmesiyle 4-5 gün sonra çıkarılır. Normal olarak göz ve göz çevresinde oluşan şişlik ve morlukların hızla iyileşmesi için yatma pozisyonuna dikkat edilmelidir. Yatarken başın 30-40 derecelik açıda olması gerekir. Ortalama bir hafta içinde şişlik ve morluklar etkisini yitirecektir.

Operasyon sonrası gözlerde kanlanma olursa telaş etmemek gerekir. Bu enfeksiyon riskini azaltacaktır. Bu süreçte gözlerde kanama olmaması, şişlik ve morlukların ilerlememesi için hastaların ağır işlerden kaçınması gerekir. 

Göz kapağı estetiği olan hastaların araç kullanmak için 5-6 gün beklemeleri, kitap, gazete okumak içinde 2-3 gün beklemeleri önerilir. Özel bir durumda araç kullanmaları gerekirse doktorunun önerdiği göz pomadını kullanmaları gerekir.

Ameliyat olan hastaların ikinci günden itibaren saçlarını kuaförde yapıldığı gibi başı arkaya yatırarak yıkamaları uygundur. Banyo için 5-6 gün beklemeleri önerilir. Hastaların iyileşene kadar gözlerini suni ışıktan ve güneş ışığından koruması önemlidir. Gerekirse güneş gözlüğü kullanmaları önerilir. Lens kullanan hastalarda bir hafta kadar beklemelidir. İki hafta kadar sürecek iyileşme sürecine hastalar ne kadar özenli olursa, göz kapaklarının kişiyi genç gösterme etkisi de daha güzel olacaktır.

BÖLÜM 6
Göz Kapağı Estetiği Komplikasyonları

Göz kapağı estetiği öncesinde yapılacak planlama ne kadar iyi olursa, cerrahi girişim sonrası oluşabilecek komplikasyonlarda azalır. Hastalar estetik cerraha tarafından ameliyattan önce oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bilgilendirilir. Her hastanın iyileşmeye vereceği tepki, cilt yapısı, anesteziye vereceği reaksiyon, yara iyileşmesi, dolaşım sistemi farklı olduğundan ameliyatın komplikasyonları da değişebilir. Ancak komplikasyonlar genel olarak aşağıdakileri kapsar.

Epifora: Bu sorunda hastadaki aşırı gözyaşı yapımı olması ya da gözyaşı kanalının tıkanması yüzünden yanaklarından gözyaşı akması durumu yaşanabilir.

Yara ayrılması: Ameliyatta açılan kesi yerlerine yapılan dikişler alındığında yara izinde ayrılma meydana gelebilir.

Kornea hasarı: Bu sorun travmadan veya göz kreşini tam olarak örtmeyen göz kapaklarından kaynaklanabilir.

Enfeksiyon: Göz kapağı estetiği ameliyatından sonra enfeksiyon nadiren gelişebilir. Bunu önlemek için hastaların reçete edilen antibiyotiği düzenli kullanması önerilir.

Telenjiektazi: Ameliyat sonrası oluşabilecek bu komplikasyonda görünürdeki ufak kan damarlarında büyüme ve sayıca artma görülür.

Skar izi: Ameliyattan sonra yara yerinde gözle görünür iz kalmasıyla yaşanan bir sorundur.

İnkluzyon kistleri: Ameliyattan sonra yara yerinde ve çevresinde meydana gelen küçük kistler sorun oluşturabilir.

Hematom: Cilt altında veya göz küresinde hematom oluşması yani kan toplanması göz kapağı estetiği komplikasyonları arasındadır.

Pigmentasyon: bu komplikasyon koyu ten engine sahip kişilerde nadiren görülür. Cilt renginde koyulaşma olmasıyla ortaya çıkar.

Göz kapaklarında asimetri: Bu sorun daha çok ameliyattan öncede göz kapaklarında asimetri olan hastalarda ortaya çıkabilir.

Ptosis: Bu komplikasyon üst göz kapağında düşüklük olmasıyla ortaya çıkabilir. Nadiren görülse de ameliyattan önce dikkate alınmalıdır.

Lagophthalmos: Göz kapağı estetiği olan hastaların ameliyattan sonra göz kapaklarını kapatmada zorluk çekmesiyle yaşanan bir sorundur. Ameliyat olan hastalarda en fazla görülen komplikasyon budur. Bazılarında kalıcı etki yaparken, bazılarında geçici olabilir.

Göz kapağı estetiği olan hastalarda bunların dışında kirpiklerde dökülme, kuru gözler, göz kreşinin göz çukuruna doğru çekilmesi, üst göz kapağının aşağıya doğru çekilmesi gibi nadir görülen komplikasyonlarda olabilir. Bunlar arasında ameliyatla düzeltme yapılması gerekenler için 6-12 ay kadar beklenmesi gerekir.

BÖLÜM 7
Lazerle Göz Kapağı Estetiği

Ameliyatsız göz kapağı estetiği olarak bilinen bu yöntem lazerle uygulandığı için göz çevresindeki dokular hasar görmez. Özellikle ameliyat olmaktan çekinen kişiler için uygundur. Genç yaşta göz kapağı sorunları olan hastalara da uygulanabilir. Operasyonun ardından kanama, dikiş izi ve morluk gibi sorunlar yaşanmaz. Lazer teknolojisi kullanıldığı için kesi yapılmadan mikro işlemlerle operasyon yapılır.

BÖLÜM 8
Lazerle Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Lazerle göz kapağı estetiği üç aşamada tamamlanmaktadır. Operasyonun ilk aşamasında düşük kaşlar kaldırılır. Bunun için alın üzerindeki saçlı alan başlangıcından mikro aletlerle girilir. Buraya yerleştirilen iplerle kaşlar kaldırılarak normal pozisyonuna getirilir. Bu işlem hem göz kapaklarına, hem de göz çevresine binen ağırlığı ortadan kaldırmaktadır. Bu işlem lokal anestezi altında kesi yapılmadan 15 dakikada tamamlanır. Göz kapaklarına, işlem yapılan bölgeye pansuman yapılması da gerekmez. Operasyonda medikal ipler kullanıldığı için, dokuyla uyum sorunu yaşanmamaktadır. Ayrıca işlemin herhangi bir yan etkisi, riski bulunmamaktadır. Hastalar gündelik yaşamına da hemen dönebilirler.

İkinci aşamada hastaların göz kapaklarında oluşan torbalanma sorunu giderilir. Bu sorun alt göz kapağı estetiği kapsamında değerlendirilir. Bölge oldukça hassas olduğundan, hem işlemin yapılması zordur, hem de iyileşme süreci uzundur. Çünkü alt göz kapağı kirpiklerinin altından lenf dokusu geçmektedir. Hastaların verdiği tepkiye göre iyileşme süreci 3 ay kadar sürebilir. Ayrıca bu işlemin komplikasyon riski fazladır. Operasyonda riskleri azaltmak için kirpiklerin 5 mm altından mikro işlemle girilerek, torbalanmaya neden olan yağ yastıkçıkları alınır.

Operasyonun son aşamasında lazerle göz açık haldeyken üst göz kapağından ve alt göz kapağı kirpik diplerinden sarkmış deri fazlalıkları alınır. Bu bölgelerdeki fazlalık deri lazer yardımıyla buharlaştırılır. Daha sonra kesi yapılmadan alt göz kapağı ile yanak arasında kalan çökmüş alana yağ transferi yapılır.

BÖLÜM 9
Lazerle Göz Kapağı Estetiği Sonrası

Lazerle göz kapağı estetiği sonrasında hastaların iyileşme süreci rahat geçer. 3-4 gün içinde hastalar eski hallerine geri dönebilir. Bu süreçte gözlerin ve göz kapaklarının hijyenine dikkat edilmelidir. Hastaların hafif işleri yapmasında sakınca yoktur. Bundan sonraki yaşamlarında sahip olacakları genç bakış onları mutlu edecektir.

BÖLÜM 10
Kök Hücre Destekli Göz Kapağı Estetiği

Bu yöntemle yapılan göz kapağı estetiği alt ve üst göz kapaklarının ikisine birden uygulanabilir. Bu işlemde göz kapaklarını etkileyen gevşemiş cilt ve torbalanmaya neden olan yağ dokusu çıkarılır ve bölgeye yeniden form verilir. Operasyonda lazer tekniği kullanıldığından hastaların iyileşme süreci kısadır. Morarma, şişkinlik gibi etkiler minimaldir ve hemen sonuç veren bir uygulamadır. Göz çevresinin tamamına kök hücreden zengin yağ transferi yapıldığı için hastalar daha genç bir görünüm kazanır.

Göz kapaklarındaki yaşlanma etkileri daha çok deri altı yağ dokusunda yaşanan kayıplardan dolayı oluşur. Bölgedeki yağ kaybının yeniden kazandırılması için, bu yöntemde hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücreler kullanılır. Ayrıca görme alanını bozan sarkmış üst göz kapağına müdahale edilir. Alt göz kapaklarında kişinin sağlıksız görünmesine neden olan gözaltı torbaları alınır. Kök hücre destekli göz kapağı estetiği sırasında göz bölgesi bir bütün olarak ele alınır ve sorunların tamamı giderilmeye çalışılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Kepçe Kulak Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer