Prp Uygulaması
Prp uygulaması cilt gençleştirme ve bazı hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kişinin kendi kanıyla yapılan bu uygulama, genetik ve dış etkenlerden dolayı yavaşlayan hücre yenilenmesini tetikler. Bir miktar kan özel bir işlemden geçirilerek plazmasından ayrıştırılır. Plazma büyüme faktörleri bakımından zengin olan plateletler içerdiğinden, özellikle yara iyileşmesine olumlu etkiler yapar. Cilt gençleştirme etkisinin yanında çatlakların, sivilce ve yara izlerinin, ortopedik sorunların, kas ve iskelet sistemi hastalıklarının, saç dökülmesinin giderilmesinde faydalı olur. Platelet Rich Plasma tanımının kısaltılmışı olan Prp trombositlerden zengin plazma anlamına gelir.
Prp uygulaması tek başına ya da lazer, ışık tedavisi, radyofrekans gibi yöntemlerle kombine edilerek kullanılabilir. Kombine edildiğinde tedaviden daha kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Santrifüj edilerek oluşturulan serum cilt içine enjekte edildiğinde, hasarlı dokular hızla onarılmaya başlar. Tedavinin amacı kan dolaşımıyla hasarlı dokuya daha fazla pıhtı hücresi ulaştırmaktır. Nöral kandaki platelet yoğunluğu ile Prp uygulamasındaki serum arasında 2-4 kat fazla platelet yoğunluğu vardır.
Aktif enfeksiyonu olan, kanser geçmişi olan, gebe ve emziren kadınlar, kanama bozukluğu sorunu olan ve kanamaya etki edecek kan sulandırıcı ilaç kullananlara ve kanda platelet oranı 250.000 değerin altında olanlara Prp uygulaması yapılamaz.
BÖLÜM 1Prp Uygulamasının Kullanıldığı Rahatsızlıklar
Prp uygulaması genel olarak kas, tendon, kıkırdak, eklem ve ligaman lezyonlarda tedavi amaçlı kullanılır. Kas ve iskelet sistemini ilgilendiren pek çok hastalık ve sorunun tedavisinde etkili olur. Özellikle aşağıdaki rahatsızlıklarda tedavi edici etkisi fazladır.
- Diz kireçlenmesinde
- Dizde ön çapraz bağ yaralanmasında
- Omuzda kas ve tendon hasarlarında ve müzmin omuz ağrısında
- Kalça kemikleri ve bağlarındaki ağrı ile instabilite sorununda
- Tenisçi ve golfçu dirseği tedavisinde
- Dizdeki menüsküs yırtıklarında
- Bel ve boyun ağrısı tedavisinde
- Ayak bileği burkulmasında
- Eklemlerde bağ zorlanması tedavisinde
- Kas romatizmasında
- Aşil tendonu tedavisinde
- Diş implantlarında
- Romatizmal ağrıların giderilmesinde
- Kulunç ağrısı diye bilinen kas ağrılarının tedavisinde
- Saç tellerini güçlendirmek ve saç dökülmesini önlemek
- Cilde elastikiyet ve parlaklık kazandırmak
- Ciltteki çöküntüleri ve kırışıkları önlemek
- Ciltteki çatlak, yara gibi hasarları onarmak
- Boyun, dekolte bölgesi, eller, yüz ve kollarda oluşan cilt sorunlarını gidermek
- Gözaltı morluklarının giderilmesinde
- Lazer, peeling gibi cilt gençleştirme uygulamalarından sonra cildin yapılandırılmasında
BÖLÜM 2Prp Uygulamasının Avantajları
- PRP uygulamasının en önemli özelliği etkisinin uzun süreli olmasıdır
- Cildi doğal yollardan yapılandırarak, canlandırır
- Prp güvenli ve kolay bir uygulamadır
- Ciltte kolajen oluşumu dışında, ciltteki bütün yaşamsal işlevleri destekler
- Ciltteki çizgileri ve kırışıklıkları doldurmak yerine cildi gençleştirerek düzeltir
Prp uygulaması sonrasında ciltteki sağlıklı ve parlak görünüm etkisini biraz kaybedebilir. Bu yüzden ek cilt gençleştirme tedavilerinin de yapılması önerilir. 3-4 seans uygulanan Prp sonrası her yıl kürlerin tekrarlanması ciltte kalıcı etkiler yapabilir.
BÖLÜM 3Prp Uygulaması Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prp uygulaması bu alanda uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Eğer bir rahatsızlığın tedavisi için yapılacaksa, kas ve iskelet sistemi hastalıklarında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına, saç ve cilt için yapılacaksa cildiye uzmanına gidilmelidir. Ayrıca medikal estetik alanında hizmet veren merkezlerde saç ve cilt için Prp uygulamasını başarıyla yapmaktadır. Uygulamadan önce sorunlar belirlenmeli ve tedavi planlaması yapılmalıdır.
BÖLÜM 4Prp Uygulaması Nasıl Yapılır?
Hastadan steril koşullarda alınan bir miktar kan özel bir tüpe konur. Daha sonra kan santrifüj edilir ve tüpte üç kısma ayrılır. Tüpün üstünde kalan plazma ve altta kalan trombositten zengin kısım tedavinin yapılacağı bölgeye enjekte edilir. Bu uygulamada herhangi bir doz miktarı bulunmamaktadır. Elde edilen Prp tedavide kullanılabilir. Normal koşullarda kişiden 4-8 mililitre Prp elde edilebilir. Kürler 2 hafta aralıklarla 6-8 seans halinde uygulanır. Prp uygulamasının süresi ortalama 10 dakikadır. Eğer plateletler zarar görmeden enjekte edilirse, tedaviden olumlu sonuçlar alınabilir. Bir uzman tarafından uygulanan, CE onay belgeli kaliteli kitlerin kullanıldığı Prp uygulaması % 100 oranında başarılı olabilir. Bu uygulama normalde cildin derinliklerine yapıldığından, acı hissedilmez. Bu yüzden anestezik kullanılmasına gerek kalmaz. Ancak yüzeysel olarak cilde hacim kazandırmak için maske, krem şeklinde uygulanırsa, anestezik krem kullanılmalıdır.
BÖLÜM 5Prp Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prp uygulaması yapıldıktan sonra bölgede 48 saat süreyle bir hassasiyet oluşabilir. Cilt altında etkili bir hücre hareketinin olacağı bu süreçte bölgenin zorlanmaması gerekir. Bölgede hissedilen hafif ağrı birkaç günde etkisini yitirir. Bu uygulamanın etkisi belli bir bölümde yoğunlaşmaz. Cilt altında geniş bir alana yayılarak etki eder. Bu yüzden uygulama sonrasında geniş bir alanın güneşten korunması, birkaç gün banyo yapılmaması önerilir.