Kepçe Kulak Estetiği

Kepçe Kulak Estetiği

Kepçe kulak deformitesi anne karnında oluşan ve kulak estetiğini bozan bir sorundur. Bu şekil bozukluğunda kafa ve kulak kıkırdağı arasındaki açının fazla olması ve kulak içi kıvrımlarının silik olması kişinin estetik görünümünü bozmaktadır. Kepçe kulak estetiği kulaklardaki bu sorunun düzeltilmesi amacıyla uygulanan estetik bir uygulamadır. Toplumda görülme sıklığı % 5 olan kepçe kulak deformitesi kişinin işitme fonksiyonunu etkilemez. Ancak estetik görünümü bozduğundan kişide ruhsal sorunlara neden olabilir. Kepçe kulak estetiği kapsamında kulaklardaki bu şekil bozukluğu otoplasti ameliyatı ile kalıcı olarak düzeltilebilir. Bunun dışında deformitenin düzeltilmesi için lazerle kepçe kulak estetiği, iple kepçe kulak estetiği gibi yöntemlerde kullanılabilir.

BÖLÜM 1
Kepçe Kulak Estetiği Hangi Yaşlarda Yapılabilir

Doğuştan gelen bir deformite olan kepçe kulak sorunu ameliyat ile düzeltilebilir. Ancak bunun için kulak kepçesinin gelişimini tamamladığı 5-6 yaşlarına kadar beklenmelidir. Ameliyat bu yaşlardan itibaren her yaşta yapılabilir. Fakat çocuklarda okul dönemindeki travmaların önlenmesi, herhangi bir ruhsal sorun yaşanmaması için, okul çağından önce ameliyatın yapılması önerilir. Bu yaşlarda ertelenen ameliyat nedeniyle kepçe kulak sorunuyla yaşamlarına devam etmek zorunda kalan yetişkinlerde vardır. Ancak her yaştan kişi bu sorundan olumsuz etkilenebilir. Kadınlar kepçe kulaklarını saçlarıyla gizlemeye çalışırken, erkeklerde toplumdan kaçınarak kulaklarını gizleme eğilimine girebilir. Bu nedenle gecikmeli de olsa, kepçe kulak estetiği ameliyatının yapılması gerekir.

BÖLÜM 2
Yenidoğan Bebeklerde Kepçe Kulak Ameliyatı

Yenidoğan bebeklerde kepçe kulak deformitesi tespit edilirse, 72 saat içinde müdahale edilmesi halinde ameliyata gerek kalmayabilir. Çünkü yenidoğan bebeklerde anneden geçen yüksek oranda östrojen hormonu olur. Bu nedenle bebeklerdeki kıkırdak elastikiyeti fazladır. Kulak kıkırdaklarının şekillendirilmesi daha kolay olur. 72 saatin sonunda bebeğin vücudundaki östrojen düzeyi azalacağı için, kıkırdaklar sertleşmeye başlar. Yenidoğan bebeklerde bu sürede plastik kaplı özel teller ve bantlar kullanılarak, kepçe kulaklar geriye doğru yatırılır. Bu uygulamaya düzenli olarak 1-2 ay devam edilirse, kepçe kulak deformitesi ameliyata gerek kalmadan düzeltilebilir.

BÖLÜM 3
Kepçe Kulak Estetiği İçin Kullanılan Yöntemler

Kulağın üstündeki kıvrım ve yapılarda eksiklik olması ya da kulağın başla yaptığı açının fazla olması kepçe kulak sorununa neden olur. Buna yelken kulak tabiri de kullanılır. Çocukluk çağında yapılan estetik müdahalelerin en başında kepçe kulak estetiği gelmektedir. Bu çağda kulaklar gelişiminin çoğunu tamamlamış olur. Çocuklar 7 yaşına geldiklerinde kulaklarının büyüklüğü yetişkinlikteki boyutuna gelir. Kulak ameliyatının bu çağda yapılması kulak gelişimini etkilemez. Ameliyatın yapılmaması çocukları psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Kepçe kulak estetiği için yapılan ameliyatta farklı yöntemler kullanılabilir.

Klasik Yöntem : Ameliyatta bu yöntem kullanıldığında kulak kepçesinin arka kısmına bir kesi açılır. Kesiden kıkırdak dokuya ulaşılır. Kulaktaki deformite oranına göre kulak kıkırdağı çıkarılır ya da kıvırma, törpüleme yapılarak yeniden şekillendirilir. Bu alanda kalıcı dikişler yapılarak kıkırdak doku desteklenir. Operasyonda bu yöntem kullanıldığında kesi yapılan yerde iz kalmaktadır. Kulağın arkasından bakıldığında iz görünür haldedir.

İzsiz Yöntem : Hastanın kulak yapısı uygun olduğunda kepçe kulak estetiği için izsiz yöntem kullanılabilir. Bu yöntemde kıkırdak dokudaki düzeltme kulak kıvrımından girilerek yapılır. Yapılan kesi yeri ve dikiş kulak kıvrımında kaldığı için, daha sonra görünen iz kalmaz.

Kepçe kulak estetiği için hangi yöntemin uygun olduğuna kulaktaki deformiteye, hastanın tercihine ve cerrahın uzmanlık alanına bakılarak karar verilir. Ameliyatın süresi kulaktaki deformiteye bağlı olarak 1-2 saat kadardır. Ameliyatlarda yetişkinlerde lokal anestezi kullanılırken, çocuklarda genel anestezi tercih edilir. Ameliyat yapıldıktan sonra iyileşmenin hızlı olması için kulakları sabitleyecek şekilde başa esnek bir bandaj yapılır. Bandaj çıkarıldığında hastaların bir süre özel bantları ya da tenisçi bandını kullanması gerekir. Kesi yerlerine yapılan dikişler genellikle kendiliğinden eriyen özelliktedir. Bu yüzden dikiş alınması gerekmez. Ameliyattan sonra kulaklarda hafif sızlama tarzında ağrılar olabilir. Bunlar içinde hastalara basit ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.

BÖLÜM 4
Kepçe Kulak Estetiği Sonrası Kulak Şekli

Hastanın ilk pansumanında kepçe kulak deformitesinin düzeldiği görülebilir. İlk günlerde kulaklardaki şişlik, ödem ve morluk beklenen etkilerdir. Kepçe kulak ameliyatında kullanılan yönteme göre bu etkiler farklı derecelerde olabilir. İyileşme süreci diğer estetik ameliyatlara göre daha kısa sürer. İlk hafta kulakların yeni şekli gözle görülür şekilde belli olur. Bir ayın sonunda ameliyatın bütün etkileri ortadan kalkar.

BÖLÜM 5
Kepçe Kulak Estetiği Kalıcı Mıdır?

Anne karnında oluşan kepçe kulak deformitesinin tedavisi geciktirildiğinde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Kepçe kulak estetiği kapsamında yapılan ameliyat bu sorunun kalıcı şekilde giderilmesini sağlar. Kulak kıvrımları normal haline getirilir ve kulağın başla yaptığı açı daraltılır. Ameliyatın sonuçları güvenli olsa da, % 1-2 oranında hastaların kulaklarında 2-3 mm açılma olabilir. Bu tür vakalarda küçük çaplı revizyon ameliyat ile sorun giderilebilir.

BÖLÜM 6
Kepçe Kulak Estetiği Riskli Midir?

Kepçe kulak ameliyatının risk oranı düşüktür. Ancak yapılan cerrahi bir girişim olduğu olduğundan, kanama, enfeksiyon, hematom gibi potansiyel riskler vardır. Hastalar ameliyata girmeden önce doktor tarafından bu konuda bilgilendirilir. Çocuk hastaların ise ailesine riskler konusunda bilgi verilir. Bu riskler için ameliyat öncesinde ve sonrasında gereken tüm önlemler alınır.

BÖLÜM 7
Tek Kulakta Kepçe Kulak Sorunu

Bazı kişilerde sadece tek kulakta kepçe kulak deformitesi olur. Diğer kulak normal boyutlarda ve konumda olur. Bu durumda da hastanın her iki kulağı ameliyat edilir. Bunun sebebi ameliyatın ardından kulaklarda asimetri sorunu yaşanmaması içindir.

BÖLÜM 8
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Kulak Bakımı

Kepçe kulak estetiği için yapılan otoplasti ameliyatından hastalar başlarında kulaklarını da saran elastik bir bandajla çıkar. Anestezi etkisinden çıkan hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Hastaların evlerinde bir hafta kadar dinlenmesi önerilir. Bu süreçte hastalar kulaklarını koruyan elastik bandajla yaşamlarına devam ederler. Ancak yatarken kulaklarının üzerine yatmamaya dikkat etmeleri gerekir. 1-2 gün boyunca kulaklarda gerginlik ve baskı hissedilebilir. Bunlar 3. günden itibaren etkisini yitirecektir.

İlk haftanın sonunda yapılan doktor kontrolünde kulaklara yerleştirilen pansuman açılır. Bu aşamada kulaklar yıkanabilir, bakım için nemlendirici krem kullanılabilir. Bu aşamada kulaklarda bir miktar ödem ve kızarıklık olur. Birkaç gün içinde ödem indikçe, kulaklardaki kızarıklıkta etkisini yitirir. Elastik bandaj çıkarıldıktan sonra kulaklardaki kıvrılmaya engel olmak için tenisçi bandı kullanılmalıdır. Doktorun önerdiği şekilde bandın yaklaşık 2 hafta gece gündüz kullanılması gerekir. Daha sonra bandın sadece geceleri kullanılması yeterli olur.

Otoplasti ameliyatı sonrası bir hafta kulaklar travmadan, darbeden korunmalı, güneşe maruz bırakılmamalı, solaryum, sauna gibi yerlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca 3 ay boyunca kulaklara zararlı olabilecek kazalara karşı önlem alınmalıdır. Çünkü bu sürede kulak kıvrımları düzeltildiği şekilde kaynar.

BÖLÜM 9
Kepçe Kulak Estetiği Komplikasyonları

Kepçe kulak deformitesini düzeltme ameliyatı sonrası erken dönemde cilt altında kan birikmesi, kanama, enfeksiyon, yarada ayrılma, kabarıklık, uyuşma gibi sorunlar yaşanabilir. Geç dönemde ortaya çıkan komplikasyonların en önemlisi ise ameliyatın başarılı olmaması, kulaklarda istenen düzeltmenin yapılamamasıdır. Bu nedenle ameliyattan önce yapılan değerlendirmelerde kulağın başa yaklaştırılma oranı, kulak kıvrımlarının yeni hali titizlikle belirlenmelidir.

Ameliyatın komplikasyonları arasında kulaklarda asimetri oluşması da bulunmaktadır. Bazı hastalarda her türlü önleme rağmen ameliyattan sonra iki kulakta duruş farklılığı meydana gelebilir. Özellikle ameliyattan önce kulaklarında asimetri olan hastalarda bu sorun yaşanabilir. Asimetri ameliyatla bile düzeltilemeyecek sorunlardan biridir.

Klasik yöntemle yapılan kepçe kulak estetiği operasyonundan sonra kulak arkasındaki iç dikişler görünür şekilde kalabilir. Bu durum kulak cildinde küçük bir yara oluşturabilir. Bu hastalarda bölgenin lokal anestezi altında temizlenmesi gerekir.

BÖLÜM 10
Lazerle Kepçe Kulak Estetiği

Doğuştan gelen bir deformite olan kepçe kulak sorununa lazerle kepçe kulak estetiği yenilikçi bir çözüm sunmaktadır. Bu yeni nesil tedavi yöntemi ameliyat olmaktan çekinen kişiler için önemli bir avantajdır. Lazerle yapılan bu operasyon hastalara kanamasız ve acısız bir tedavi olanağı sağlamaktadır. Ameliyat tamamlandığında hastaların kulaklarına sargı yapmaya da gerek kalmaz.

Lazer teknolojisinin kullanıldığı bu yöntemde kulak kıkırdağı lazerle yumuşatılmakta ve kıkırdağa normal açısı verilmektedir. Kulağın kepçelik durumunu etkileyen diğer yapılara da bu şekilde müdahale edilebilir. Bölgedeki fazla dokularda uzaklaştırıldıktan sonra, kulağa verilen açının sabitlenmesi için iç dikiş yapılır. Kesi yeri lazerle kapatılarak operasyon sonlandırılır. Kepçe kulak sorununa kalıcı çözüm sunan bu tedavi yöntemi genel veya lokal anestezi altında yapılabilir.

BÖLÜM 11
Lazerle Kepçe Kulak Estetiğinin Avantajları

Bu operasyonda kesi yerinin açılması ve kapatılması lazerle yapıldığı için hastalara önemli avantajlar sağlıyor. Lazerle kepçe kulak estetiği olan hastalar operasyonda olduğu gibi iyileşme sürecinde de rahat eder. Hastaların sadece birkaç gün saç bandını takmaları ve kulaklarını darbelerden korumaları yeterlidir. Daha sonra saç bandını sadece bir ay kadar geceleri takmaları gerekir. Kesi yerinin lazerle kapatılması nedeniyle pansuman yapılmasına da gerek kalmaz. Operasyon kanamasız yapıldığından morluk, ödem ve şişlik sorunları yaşanmaz. Bu nedenle kısa bir iyileşme süreci olur. Hastalar normal yaşamlarına kısa sürede geri dönebilir. Bu operasyon her yaştan hasta için uygundur.

BÖLÜM 12
Lazerle Kepçe Kulak Estetiği Riskli Midir?

Lazerle kepçe kulak estetiği riskli bir operasyon değildir. Yan etkisi olmayan bu tedavi yönteminde hastaların bir süre takip altında tutulması faydalıdır. Nadiren kulaklarda bir miktar açılma olabilir. Bu sorunun düzeltilmesi için küçük bir revizyon operasyonu yapılabilir. Bunun dışında operasyonun etkisi yaşam boyu devam eder. Uzmanlar bu yöntemin kepçe kulak deformitesini düzeltmede % 98 başarı oranına sahip olduğunu belirtmektedir.

BÖLÜM 13
İple Kepçe Kulak Estetiği

İple kepçe kulak estetiği yetişkinlerde olan kepçe kulak sorununun giderilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kişilerde özgüven eksikliğine yol açan kepçe kulak sorunu bu yöntemde kesi yapılmadan giderilmektedir. Etkisini hemen görebileceğiniz bu yöntemde kulak derisine küçük delikler açılır. Bu deliklerden özel bir alet yardımıyla medikal ip geçirilir. İp gerilerek kulak ve baş arasındaki açı azaltılır. Hastalara pansuman, dikiş, bandaj gibi uygulamaların yapılmasına gerek kalmaz. İşlem tamamlandıktan sonra bölgede iple gerdirme yapıldığı için 1-2 gün sızlama tarzında ağrı hissedilebilir.

İple kepçe kulak estetiği sırasında kullanılan ip sağlam olsa da, bazı hallerde bulunduğu yerde gevşeyebilir. Bunun başlıca nedeni ipin kulaktaki yumuşak dokuya tutturulmuş olmasıdır. Bu durumda yapılan işlemin yeniden tekrarlanması gerekir. Bu yöntemin en önemli avantajı ise, hastanın kulaklarının yeni halini beğenmemesi halinde işlemden geriye dönmenin mümkün olmasıdır. Diğer kepçe kulak estetiği yöntemlerinde böyle bir avantaj bulunmamaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver

0
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Admin
Kil Maskesi
Göz Kapağı Estetiği
Prp Uygulaması
Karbon Peeling
Peeling
Laminate Veneer