Feminizm
Feminizm, kadınların erkeklerle siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda eşit olması gerektiğini savunan bir ideolojidir. Kavram batıda ortaya çıkmış olsa da zamanla tüm dünyada konuşulan ve savunucuları olan bir hareket halini almıştır. "Feminizm" ve "Feminist" gibi kullanımlar 1970'li yıllara kadar bu denli geniş bölgelere yayılmamıştır fakat popülerleşmesinden önceki zamanlarda bile halk arasında kullanılan kelimeler olmuştur. Örneğin 1942 ABD yapımlı "Yılın Kadını (Woman of the Year)" filminde Katherine Hepburn'ün "feminist hareket"ten bahsettiği görülür.
BÖLÜM 1Feminizmin Çıkışı ve Gelişimi
Feminizmin gelişimine bakarken 4 ana dalga göze çarpıyor.
Feminizmin ilk dalgası
19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Birinci dalgada gerçekleşen hareketin odak noktası kadınların yasal hakları, özellikle de oy kullanma hakkı olmuştur. Hollanda'da Wilhelmina Drucker, (1847-1925) kadınların oy kullanabilmesi ve erkeklerle eşit haklara sahip olması gerektiğini ciddi bir mücadele vererek savunmuş, ve amaçlarına da ulaşmıştır.
Feminizmin ikinci dalgası
Kadın hakları hareketinin ikinci dalgası 1960-1970'li yıllarda ABD'de kendini göstermiştir. Feministler bu kez resmi hakların dışına çıkarak kadını ilgilendiren hemen her konuya el atmak istemişlerdir. Siyasette kadın, aile içinde kadın, iş hayatında kadın ve hatta cinsellik gibi konular tartışma konusu olmuştur.
Feminizmin üçüncü ve dördüncü dalgası
Günümüzde de açıkça içinde bulunduğumuz 4. dalga ve 1990'ların ortalarıyla 2010'un başları arasında yaşanan 3. dalga; Feminizm hareketinin ilk iki dalgasını temsil eden "Kadın erkek eşitliği ve yasal haklar" konusundan uzaklaşıp "Kadına saygı" teması etrafında şekillenmiştir.