Elma
Elma gülgiller familyasından, nemli topraklar ve bol güneşli yerlerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Dişli oval yaprakları olan ağaç pembe ya da beyaz çiçekler açar. Ağaç oldukça dayanıklıdır. Ağacın türüne göre meyvesi ekşi, tatlı, kırmızı ya da yeşil olabilir. Elma ufak çekirdekli kabuklu bir meyvedir. Yaklaşık 1000 türü bulunmaktadır. En çok üretilenler, Golden elması, Fuji elması, Santana elması, Amasya elması, Jonathan elmasıdır. Lezzetinin yanı sıra sağlığa olan faydaları da oldukça fazladır. Yüksek oranda potasyum, su, A, E, C, B6, K vitaminleri içerir.
BÖLÜM 1Elmanın Faydaları
- Elma vücutta birçok organın sağlığı için faydalı bir meyvedir. Hastalıklardan korunmak ya da var olan hastalığın tedavisinde alternatif olarak tercih edilebilir.
- Diş sağlığı için faydalı meyvelerden biridir. Dişlerin daha sağlıklı ve beyaz görünmesini sağlar. Eğer kesilmeden ısırılarak yenirse dişlerde diş fırçası görevi görerek dişlerin temizlenmesini sağlar. Diş yapısını kuvvetlendirir, ağız içinde oluşan mikrop ve bakterilerin ölmesini sağlar.
- Alzheimer hastalığına karşı faydalı olan elma, yaşlılık sebebiyle beyinde oluşabilecek etkileri ortadan kaldırıcı özelliğe sahiptir.
- Parkinson hastalığına karşı iyi gelir. Lifli yapısı olan elma düzenli tüketildiği takdirde sinir hücrelerinin hasarlanmasını önler, hasarlı hücreleri onarır. Antioksidan etkisi metabolizmanın hastalıklara karşı mücadele etmesini sağlar.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Pankreas kanserine yakalanma riskini azaltan elma, kolon, meme, karaciğer kanseri üzerinde de olumlu sonuçlar verir.
- Diyabete yakalanma olasılığını azaltan elma içinde bulunan lifler sayesinde kan şekerini düşürür.
- Kolesterolü dengeler. Lif içeriği kolesterolün sağlıklı seviyelerde kalmasını sağlar.
- Kalp sağlığı içinde faydalıdır. Arter damarlarda oluşan plakları çözücü etkiye sahiptir. İçinde bulunan bileşenler oluşan plakların ortadan kalmasını sağlar.
- Safra kesesi sağlığını korur. Safra kesesinde taş oluşumunu engeller. Safra kesesi problemi daha çok kilolu kişilerde görülür. Bu tür sorunları önlemek için elma tüketimi yapılabilir. Elma sindirim sistemi içinde faydalıdır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
- İshal ve kabızlığa iyi gelir. Bağırsakları temizleyici etkisi vardır, sabah aç karnına yendiğinde ishale karşı çözüm olur.
- Karaciğer sağlığını korur. Karaciğeri toksinlerden arındırarak temizlenmesini sağlar.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan antioksidan bağışıklık sistemini birçok hastalığa karşı korur.
- Kataraktı önleyici etkisi vardır.
BÖLÜM 2Yer Elmasının Faydaları
- Meyve olarak tüketilen elmalardan daha farklıdır. Patatese benzer yapısı vardır. C vitamini ve çözünebilir lifler bakımından zengindir. B6 vitamini, Fosfor, kalsiyum, bakır ve potasyum içeriği yüksektir.
- Çin ve Japonya da alternatif olarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ülser, çıban ve cilt hastalıklarına karşı iyi gelir.
- B6 vitamini içeriği kalp ve kolesterol sağlığını korur. Hipertansiyonun dengelenmesini sağlar.
- Kadınlarda hormonal dengeyi düzenler. Kas gevşetici etkisinin yanı sıra, mide ve kas spazmına karşı iyi gelir.
- Sindirim sistemi sağlığını korur, aktif şekilde çalışmasını sağlar.
- Doğal antibiyotik etkisi vardır. Serbest radikallerle mücadele ederek serbest radikallerin neden olabileceği etkenleri ortadan kaldırır. Astım ataklarını hafifletici ve azaltıcı etkisi vardır.
- Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Öğrenme kabiliyetini arttırır. Unutkanlığa karşı iyi gelir.
- Kansere karşı faydalıdır.
- Lif bakımından zengin olan yer elması kilo verme sürecine destek olur.
BÖLÜM 3Elma Suyunun Faydaları
Elma suyu elmanın sıkılmasıyla elde edilir. Elma ile benzer özellik sağlasa da içeriğinde bulunan bazı minerallerde düşüş bazı minerallerde ise artış görülür.
- Astımı önleyici etkisi vardır. Astık ataklarını azaltır, ciğerleri kuvvetlendirir.
- Günlük bir bardak içildiğinde kalbin kuvvetlenmesini sağlar.
- Karaciğer sağlığını korur. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü arttırır.
- C vitamini, demir, kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kalsiyum içeriği kemik sağlığını korur.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır.
- Kabızlığa karşı faydalıdır.
- Cilt sağlığına iyi gelir. Deri hastalıkları için kullanılabilir. Cildin nemlenmesini ve hücrelerin kuvvetlenmesini sağlar.
- A vitamini içeriği göz sağlığını korur.
BÖLÜM 4Elmanın Zararları
Elma sağlık için risk yaratabilecek bir meyve değildir. Fakat fazla tüketime bağlı olarak bazı sıkıntılara neden olabilir.
- Fazla tüketimi mide şişliğine yol açabilir.
- Çok sık görülmese de ishale yol açabilir.
- Elma suyu fazla miktarda tüketildiğinde diyabet hastalarında sıkıntı yaratabilir.
- Yazın cilt için kullanıldıktan sonra hemen güneşe çıkılmamalıdır. Aksi halde ciltte leke oluşumuna yol açabilir.
BÖLÜM 5Elma Çayı
Elma çayı elmanın her çeşidi ile hazırlanabilir. Sade olarak hazırlanabileceği gibi içinde tarçın, karanfil gibi bitkilere yer verilebilir. Elma çayı tercihe göre taze elma, elma kabuğu ya da kurutulmuş elma kullanılarak hazırlanabilir.
Tarçınlı elma çayı: Bir fincan için yarım elma küp küp doğranır. 1 tane çubuk tarçınla birlikte kaynamış suya eklenip 5-6 dakika demlenir. Daha sonra süzülerek tercihen balla tatlandırılıp içilir.
Elmalı kış çayı: 3 yaprak adaçayı, 1 yemek kaşığı kadar ıhlamur, 1 dilim zencefil, 2 dilim limon üzerine 1 tane ince doğranmış elma ve 5 su bardağı kaynar su eklenir. Ocakta 2 dakika kaynatılıp süzülür. Balla tatlandırılarak içilebilir. Soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına bağlı gelişen rahatsızlıklar için oldukça faydalı bir çaydır.