Dünya Kadınlar Günü
8 Mart Dünya Kadınlar Günü; ırk, dil, din, kültürel, politik veya ekonomik hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm kadınların geçmişteki başarılarından dolayı anıldığı bir gündür. Dünya Kadınlar Günü ilk kez Kuzey Amerika ve Avrupa'daki emekçi kadınların başlattıkları hareketten doğmuştur.
O geçmiş yıllardan itibaren gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler kadına daha modern boyutta bakmaya başlamışlardır. Büyüyen uluslararası "kadın hareketi", 4 Birleşmiş Milletler ülkesinin verdiği "Kadınlar Konferansı" ile kendisine ciddi bir destek bulmuş ve yayılma hızı artmıştır. Bu konferanslar sayesinde kadınların ekonomik ve politik anlamdaki eylemlere katılımları kolaylaşmıştır.
BÖLÜM 1Kronoloji
- 1909 ABD'de ilk Milli Kadınlar Günü ortaya çıkmıştır. Amerikan Sosyalist Partisi 28 Şubat gününü, 1908'de kadın konfeksiyon işçilerinin çalışma şartlarına karşı gelmek için başlattığı grevi onurlandırmak ve anmak için Milli Kadınlar Günü ilan etmiştir.
- 1910 Kopenhag'da toplanmış olan Uluslararası Sosyalistler, uluslararası karakterde bir Kadınlar Günü kurmak istemiştir. Teklif, içinde Finlandiya'da Finlandiya Parlomentosuna seçilen ilk 3 kadının da bulunduğu, 17 ülkeden 100 kadının katıldığı konferansta kabul edilmiş, fakat net bir tarih belirlenmemiştir.
- 1911 Kopenhag girişiminin sonucunda Dünya Kadınlar Günü ilk kez net bir tarih kazanmıştır. Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de bir milyondan fazla kadın ve erkeğin katıldığı mitinglerde kutlanan tarih 19 Mart'tır. Kadınların oy kullanma ve devlet işlerinde çalışma hakkının yanı sıra mesleki eğitim ve iş hayatında kadına yapılan ayrımcılığına son verilmesi de gündemde olan konulardandır.
- 1913-1914 Bu yıllarda Dünya Kadınlar Günü, Birinci Dünya Savaşı protestolarına da dahil edilmiştir. Barış hareketi süresince Rus kadınları Şubat ayınının son Pazar gününü Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ederken Avrupa'da da Avrupalı kadınlar 8 Mart ve civarı tarihlerde düzenledikleri mitinglerle savaşı protesto etmekte, ve diğer aktivistlerle aralarındaki dayanışmayı kuvvetlendirmektedir.
- 1917 Rus kadınları savaş atmosferine karşı olarak bir kez daha protesto ve grevler düzenlemiştir. "Ekmek ve Barış" için düzenlenmiş bu protestolar için seçilen tarihse yine Şubat'ın son Pazar'ıdır (Bu tarih Gregorian takviminde 8 Mart'a denk gelmektedir). 4 gün sonra Rus çarı yönetimden çekilmiş ve yerine gelen geçici hükümet kadınlar için oy kullanma hakkını resmi olarak kabul etmiştir.
- 1975 Dünya (Uluslararası) Kadınlar Yılı sırasında Birleşmiş Milletler, Dünya Kadınlar Günü'nü 8 Mart'ta kutlama kararı almıştır.
- 1995 Pekin Deklarasyonu (The Beijing Declaration) ve Eylem Platformu (Platform for Action) kadına yönelik eşitsizlik konusunda büyük bir adım atmıştır. 189 ülke tarafından imzalanan anlaşmada 12 kritik alanda kadınların özgürce seçim yapıp bu seçimi yaşaması hedefi tartışılmaktadır. Bahsi geçen konular içinde siyasi haklar, eğitim alma hakkı, kadınların çalışarak gelir elde edebilmesi ve tacize, şiddete maruz kalmadan toplum içinde özgürce yaşayabilmesi gibi çözümlerle önemli problemlere parmak basılmıştır.
BÖLÜM 2Birleşmiş Milletler ve Cinsiyet Eşitliği
Birleşmiş Milletlerin 1945'te atmış olduğu imza, kadın ve erkek arasındaki eşitliği ele alan ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etmek için atılmıştır. O zamandan beri BM, kadınların toplum içindeki konumlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürerek uluslararası çevrede kabul görebilecek eşitlik temelli miraslar bırakmak için çalışmaktadır.