Akıl Haritaları

Akıl Haritaları

Akıl haritaları bir öğrenme ve hafıza güçlendirme tekniğidir. Tony Buzan öğrenciyken derslerde not almakta zorlandığı için bu tekniği geliştirdi. Akıl haritaları, bireysel gelişimimizi gerçekleştirmemizi ve doğamızda var olan yetileri en iyi kapasite ile kullanmamızı sağlayacak araçların var olduğunu gösterdi. Hayatımızın her yönünü kendimize güven içinde planlamamızı sağlayan bu teknik; iletişim kurma, sorun çözme, öğrenme-öğretme, zamanı verimli kullanma ve hafızayı tazeleme alanlarında bize iyi bir gösterici oldu. 

BÖLÜM 1
Akıl Haritasının Kullanım Alanları

Akıl haritaları hayatın birçok alanında kullanılır. Buna birkaç örnek:

1) Okulda: Not alma, fikir geliştirme, ders anlatma, gözden geçirme ve proje yönetimi.

2) İşte: Zaman yönetimi, proje geliştirme ve ekip kurma.

3)Özel hayatta: Alışveriş, yaşam planlama, aile ilişkileri ve öncelikleri saptama.

Bu tekniği özel yaşamda kullanan kişiler, hayatlarını planlayarak daha verimli yaşarlar. Akıl haritaları, konulan hedeflere ulaşımında özgüven sağlar. Kişinin geleceğe dair belirsizlik yaşadığı zamanlarda, akıl haritaları sorunları çözmede yardımcı olur.  

BÖLÜM 2
Akıl Haritası Oluşturmanın Kuralları

Akıl Haritası Oluşturmanın Kuralları

1)Hedefinizi belirleyin: Akıl haritası bir düşünce yolculuğudur. Bir akıl haritası oluşturmadan önce, varmak istenen hedefin belirlenmesi gerekir. Akıl haritasının ortasına, hedefinizin temsili olarak bir resim yerleştirin. İnsan beyni, resimleri sözcüklerden daha kolay hatırlar. 

2) Düşüncelerinizi Toparlayın ve Düzenleyin: Bu bölüm, tüm kavramların organize edildiği yerdir. Birbiriyle ilişkili kavramların bir araya asıldığı kancalardır. Düşüncelerinizi kategori haline getirirken şu soruları kendinize sorabilirsiniz: "Bu hedef başlığının en önemli kategorileri neler olabilir?", "Hedefe ulaşmak için hangi bilgilere gereksinim duyuyorum?".

Bu aşamadan sonra size gereken tek şey büyük boy çizgisiz kağıt ve renkli kalemler. Akıl haritanızı oluşturabilirsiniz. 

Bu İçeriğe Tepki Ver

1
Bravo
0
Sevdim!
0
Çok iyi!
0
Hoş değil!
0
Yok artık!
0
Kızgın:!
0
Çok acı!

Üyelerimizin Yorumları

Yazar Bilgisi

avatar
Yazar
Bilişsel Gelişim Kuramı
Küçük Albert Deneyi
Zeigernik Etkisi
Klasik Koşullanma
Beden Dili, Jest ve Mimikler
Animizm
Psikoz
Renk Psikolojisi