Vertigo
Bu sağlık probleminde, kişi çevresinde bulunan tüm nesnelerin döndüğünü hisseder. Bu sırada denge kaybı ve mide bulantısı da baş dönmesine eşlik eder. Hastalığın en bilinen belirtisi baş dönmesidir. Ancak her baş dönmesi vakası da vertigo olarak değerlendirilmemelidir. Vertigolu hastalar kendini boşlukta hisseder, dengesini kaybederek sallanır ve düşüyormuş hissi yaşar. Baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı vertigo hastalığının diğer yan belirtileridir. Vertigolu hastalar iki gruba ayrılmaktadır ve bu iki gruba farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Vertigonun teşhisi oldukça kolaydır. Ancak iki vertigo türü olması sebebiyle hangi türün kişide var olduğunu belirlemek için bazı testler uygulanmaktadır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi sürecinde reçete edilecek ilaçlar ve uygulanacak yöntemler vertigonun neden olduğu belirtileri baskılamaya yöneliktir. Eğer tedavi yöntemlerinden olumlu bir sonuç elde edilemez ise cerrahi operasyon söz konusu olabilir.
BÖLÜM 1Vertigoya Neden Olan Organ Hangisidir?
İnsan vücudunun dengesini sağlayan vestibüler labirent (denge organı) iç kulakta yer almaktadır. Baş hareketlerimizi algılayan tüye benzer sensörlerden ve ilmeğe benzeyen sıvılardan meydana gelir. Başın ileri-geri hareketlerini ve yer çekimini algılayan bu sensörler dengeli bir şekilde ayakta durmamızı sağlamaktadır. Bu sensörler de bir sorun çıkması nedeniyle vertigo hastalığı meydana gelir. Kısacası vertigo, iç kulağa bağlı gelişen bir hastalıktır.İnsan vücudunun dengesini sağlayan vestibüler labirent (denge organı) iç kulakta yer almaktadır. Baş hareketlerimizi algılayan tüye benzer sensörlerden ve ilmeğe benzeyen sıvılardan meydana gelir. Başın ileri-geri hareketlerini ve yer çekimini algılayan bu sensörler dengeli bir şekilde ayakta durmamızı sağlamaktadır. Bu sensörler de bir sorun çıkması nedeniyle vertigo hastalığı meydana gelir. Kısacası vertigo, iç kulağa bağlı gelişen bir hastalıktır.
BÖLÜM 2Vertigo Belirtileri Nelerdir?
- Baş ağrısı
- Bilinç kaybı
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Kusma ve halsizlik
- Kol ve bacaklarda kontrolsüzlük
- Yürürken tökezleme
- Konuşma güçlüğü
- Görme ve işitme kaybı
- Vücutta uyuşma ve karıncalanma
- Çift görme
BÖLÜM 3Vertigo Türleri Nelerdir?
İki tür vertigo problemi bulunmaktadır. Bu türler; periferik vertigo ve merkezi vertigodur. Merkezi vertigo beyincikte gelişen problemler nedeniyle ortaya çıkarken, periferik vertigo ise iç kulakta gelişen problemler nedeniyle meydana gelir. Merkezi vertigo, kişide var olan ciddi sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkar ve tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile olur.
Merkezi Vertigoya neden olan faktörler;
- İnme
- Çoklu skleroz
- Migren
- Antidepresan, tansiyon ve uyku ilaçlarının yan etkileri
- Beyincikte tümör oluşumu
BÖLÜM 4Vertigo Tedavisi
Vertigonun tedavisinde, hastalığın belirtilerinin şiddetlenmesine neden olan sigara, alkol, stres, tuz, kafeinden uzak durulmalıdır. Baş dönmesi yaşanılan pozisyonlardan kaçınılmalıdır. Hekimin reçete edeceği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı ve yine hekimin önereceği egzersizler gün içerisinde aksatılmadan yapılmalıdır. Şayet bu yöntemlerden olumlu sonuç elde edilemez ise hastaya cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir.
Vertigoya İyi Gelen Şifalı Bitkiler
- Zencefil
- Kereviz suyu
- Bektaşi üzümü
- Badem
- Elma sirkesi